A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined offset: 0

Filename: controllers/Amp.php

Line Number: 37

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Amp.php
Satır: 37
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

Giresunlu hekimler iş bıraktı!

Giresunlu hekimler iş bıraktı!

17-18 Şubat 2022 de hasta kabul etmeyerek iş bırakma haklarını kullanan hekimler, Giresun Üniversitesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenen Hekimler, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Sağlık Bakanımızın bizlerin taleplerini görmesini, sesimizi duymasını ve konuşmasını istiyoruz" dediler.

Daha sonra tüm hekimler adına basın açıklamasını okuyan Dr. Dilek Yeniay, "Sağlığına değer veren, iyi sağlık hizmeti talep eden saygıdeğer vatandaşlar ve hekimlik sanatını icra eden çok kıymetli hekim arkadaşlar;

Bu kutsal mesleği kazanmak için gecesini gündüzüne katan, akranları gezerken sabahlara kadar ders çalışan, sosyal hayatını yok sayan çalışkan ve zeki kişiler olarak kazandığımız tıp fakültelerinden yine daha fazla emek vererek mezun olduk ve bugün burada mesleğimizin gereğini yapamayan hekimler olarak toplandık. Bazılarının istediği gibi sadece diploma veya yetki ile gönül verdiğimiz hekimlik mesleğin icra edilemeyeceğini, isteyenlerin ÖSYM tarafından yapılan LYS sınavına girerek tıp fakültelerine yerleşebileceğini hatırlatırız. Bizi yetiştiren devletimize ve ailelerimize karşı görev ve sorumluluklarımızı biliyor, milletimize en iyi şartlarda ve en iyi sağlık hizmetini vermeyi istiyoruz. Geldiğimiz durumda çok sevdiğimiz mesleğimizi yapamaz olduk" diye konuştu.

'5 DAKİKADA HASTA BAKILMASI HALKIMIZA YAPILAN CEZALANDIRMADIR'

Hekimlerin sorunlarını 15 madde halinde sıralayan Dr. Yeniay şu ifadeleri kullandı; "Bunun sebeplerini kısa maddeler halinde yetkililere ve halkımız sunmak istiyoruz:

1.Sağlıkta şiddet son yıllarda giderek arttı. Bunun başlıca sebebi yetersiz cezalar ve hayata dair hiçbir başarısı olmayan vasıfsız kişilerin kendi egolarını tatmin etmeye çalışmasıdır. Çözüm basittir. Gelişmiş medeniyetlerde olduğu gibi etkin bir ceza kanunun çıkarılması ve hastane, ADSM ve ASM’lere yeterli güvenlik sağlanması, girişlerde detektörlerin bulunması, randevusuz hasta kabulünün sonlandırılmasıdır.

2.Malpraktis davalarının artmasından dolayı defansif tıp uygulamakta kalan meslektaşlarımızın çektiği sıkıntılara son verilmesi elzemdir. Her isteyenin canı sıkıldığında hekimleri tüketici mahkemesine vermesinin önüne geçilmelidir. Çözüm eğer hastalar kendilerine malpraktis yapıldığını iddia ediyorsa uzman bir heyet tarafından değerlendirilmesi ve heyetin kararı malpraktis lehine olursa mahkemeye gidebilmesi gerekmektedir. Verilecek olan cezalarında mantıklı bir değerde olması uygundur veya hatalı verilmiş adli kararlarda olduğu gibi hatanın maddi karşılığının kişiye rucü edilmeden devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. Bir hekimin hayatı boyunca kazanamayacağı bir ceza alması akla mantığa uygun değildir.

3.Hekimlere uygulanan mobingin bir an önce son bulmasını talep ediyoruz. Yönetici koltuğuna oturan hekim gibi hekim olan meslektaşlarımızı dışlayarak diğer yönetici hekim arkadaşlara sesleniyor ve meslek arkadaşınıza bir yerlere yaranmak için uyguladığınız mobingten vazgeçmenizi ciddiyetle öneriyoruz. Tıpta uzmanlık sınavını kazanmış ve bu yola gönül vermiş asistan hekim arkadaşlarımıza bölüm hocalarının uyguladığı mobingin de bir an önce bitirilmesini istiyoruz. Hekimlik mesleği bir sanattır. İnsan haklarına bile aykırı olan 5 dakika da bir hasta bakılmasının talep edilmesi öncelikle halkımıza yapılan bir cezalandırmadır. Herkesin bunun farkına varması ve hak ettiği şekilde insani şartlarda muayene talep etmesi gerekmektedir.

4.Hekimin de insan olduğunu yemek yeme ve tuvalete gitme gibi temel ihtiyaçları olduğunu halkımızın düşünmesini ve empati yapmasını istiyoruz.

5.Sicil Amirleri Yönetmeliği, Hasta Hakları Yönetmeliği, yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ve en son çıkan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği hekimlerin temsilcileri ile görüşülüp mutabakat sağlanarak yeniden düzenlenmelidir.

6.Günümüz şartlarında bir hekimin yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülmeli ve hekimlere denk bir memuriyet olmadığı için maaşlarımızın ivedilikle iyileştirilmesini sayın Cumhurbaşkanımızdan ve sayın Sağlık Bakanımızdan talep ediyoruz. Muayenelerimizin kapatılması karşılığında ortaya çıkan döner sermaye uygulamasının revize edilmesini istiyoruz. Birlikte çalıştığımız yardımcı sağlık personeli arkadaşlarımızın da ücret iyileştirmesinin peşinde olacağımızı belirtmek istiyoruz.

7.En zorlu sınavları verip 6 yıl sonunda hekim olmayı hak eden arkadaşlarımız hak ettikleri saygıyı bu cennet vatanda göremeyecekleri korkusu ve kazanmaları öngörülen yetersiz maaşlardan dolayı ülkemizi terketmektedir. Bir hekimin yerinin kolaylıkla dolmayacağını ifade ediyor ve bu durumun son bulması için gerekli iyileştirilmelerin ivedilikle yapılmasını yetkililerden rica ediyoruz.

8.Hekim ek göstergesinin 10800 olacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz.

9.Aile Hekimleri için cari ödemelere tek sefere mahsus %100 artış yapılmalı ve bundan sonraki artışların askari ücret ve enflasyon farkına göre artış planlanmalıdır.

10.Aile hekimliklerinin de randevu sistemine geçmesi ve sevk zincirinin getirilmesi gerekmektedir.

11.Aile hekimlerinin mobil hizmet ödeneklerinin akaryakıt ve araç bakım fiyatlarını da göz önüne alarak yeniden güncellenmesini talep ediyoruz.

12.Diş hekimlerimiz için ivedilikle birim performans uygulamasının kaldırılmasını istiyoruz.

13.Temel diş poliklinik malzemeleri ve radyografik görüntüleme cihazları olmayan kliniklerin ivedilikle ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir.

14.Pandemi döneminde Covid 19 nedeniyle kaybettiğimiz meslektaşlarımızın ölüm nedenlerinin meslek hastalığı olarak kabul edilmesi ve şehit sayılmalarını istiyoruz.

15.Beraber omuz omuza çalıştığımız yardımcı sağlık personeli ile hekimlerimizin arasını bozmaya çalışanlara en güzel cevap yine bizim takınacağımız tavır olacaktır. Özetle; Biz hekimiz! Bir ananın gözündeki yaş, dilinde duayız, bir babanın alın teri, giymediği hırkasıyız. Birbirimize tutunduk hekim sendikalarını kurduk. Haklarımız için sesimiz gür, haklı isteklerimiz için kararlıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Sağlık Bakanımızın bizlerin taleplerini görmesini, sesimizi duymasını ve konuşmasını istiyoruz.  Tıbbıyeli Hikmet’in nesliyiz ve 14 Mart’ı coşkuyla kutlamaya geliyoruz"