İzmir Orman Bölge Çam Köseböceği Mücadelesini Aksatmıyor

Çam köseböceği ağaçları kurutmamakla birlikte, artım kaybına yol açan, insan ve hayvan sağlığına zarar veren, estetik açıdan da istenmeyen görüntülere yol açan bir böcek türü.

Müdürlük başta Kızılçam olmak üzere Bölge Müdürlüğü korumasındaki ormanların %40'ına yakınını tehdit eden bu zararlıyla kararlılıkla mücadele aralıksız sürdürüyor.

Müdürlük teknik ekibi, çevreye olan olumsuz etkilerinden ötürü son yıllarda kimyasal mücadeleden vazgeçildiğini, biyolojik mücadele yöntemi ise ön plana çıktığını, biyolojik mücadelenin ağırlığını da yırtıcı böcek üretimleri oluşturduğunu vurguladı.

Terminatör böcek olarak da bilinen “Calosoma sycophanta” yırtıcısı ile yapılan mücadeleye Bölge Müdürlüğü büyük önem veriyor.

Laboratuvar ortamında üretilen yırtıcılar zararın yoğun olduğu ormanlara salınmakta, bu sayede Çam keseböceği popülasyonu kontrol altında tutulmakta, böceğin yol açtığı zararda da gözle görülür bir azalma görülüyor.

Ülke genelinde yetiştirilen Calosoma'ların yarıya yakını İzmir ve Manisa illerindeki laboratuvarlarda üretiliyor. Bu amaçla şimdiye kadar 9 üretim istasyonu kurulmuş, verimliliği arttırmak amacıyla 2024 yılında bu sayı, İzmir İli'nde 2, Manisa İlinde 2 olacak şekilde 4'e düşürülmüştür.

Sayıca azalan, ancak nitelikli personel ve diğer donanımlar bakımından iyileştirilen bu laboratuvarlar içerisinde Bergama Laboratuvarı başı çekiyor.

2024 yılı başında yapılan modernizasyon ve iyileştirmelerin sonucunda laboratuvarın yıllık Calosoma üretim kapasitesi 100.000'den 300.000 adede ulaştı.

Son 5 yıl baz alındığında yıllık 75.000 adet olan ortalama üretim rakamı, 09.05.2024 tarihi itibariyle 160.000 adede çıktı. Bergama Orman İşletme Şefi İlker Yıldırımın gözetiminde yürütülen bu çalışmalarda üretim sezonunun sonuna kadar 200.000 rakamına ve %166'lık da artış oranına ulaşılması hedefleniyor.

09.05.2024 tarihi itibariyle Bölge Müdürlüğü genelinde 212.000 olan üretim rakamının da üretim sezonunun sonuna kadar 260.000'in üzerine çıkması bekleniyor. Bu sayede Bölge Müdürlüğü düzeyinde de şimdiye kadar elde edilen en yüksek üretim rakamına ulaşılacağı vurgulandı.​​​