Kan Donduran Yenidoğan Çetesi Küçük Bebekleri Nasıl Öldürdü?

Yenidoğan çetesine yönelik yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, hastaneler, doktorlar ve telefon kayıtları detaylı bir şekilde yer aldı. İki doktora toplamda 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep edilirken, çete lideri Fırat Sarı ve çetenin şüphelisi Gıyasettin Mert Özdemir için ise 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası istendi.

Soruşturmanın Detayları

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen 494 sayfalık iddianame tamamlandı. İddianamede, şüphelilerin hastaların mevcut durumlarını olduğundan daha ağır göstererek SGK'den yüksek ücret tahsil ettikleri, bazı hasta yakınlarından fazladan para alarak maddi çıkar elde ettikleri ve bu kazançların büyük çoğunluğunu sağlık çalışanı olan çete üyeleriyle paylaştıkları belirtildi.

Maddi Kazanç İçin Yapılanlar

İddianamede, hastane sahipleri ve başhekimlerin örgüt hiyerarşisine dahil olmamakla birlikte, örgüte yardım ederek maddi çıkar sağladıkları ifade edildi. Şüphelilerin, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde elde ettikleri kazancı 3-4 kat artırdıkları vurgulandı. Bebek hastaların, uygun sağlık hizmeti alabilecekleri hastanelere sevki yerine, şüphelilerin seçtiği kârlı hastanelere yatırıldığı kaydedildi. Buradaki temel amacın, bebeklerin sağlık durumlarını iyileştirmek değil, maddi açıdan en fazla kazanç elde etmek olduğu belirtildi.

Bebeklerin Enfeksiyon Kapması ve Ölümü

İddianamede, bebeklerin her türlü enfeksiyona açık olan yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yatırıldığı, bu durumun bazı bebeklerin enfeksiyon kapmasına ve dolayısıyla ölümüne neden olduğu ifade edildi. Şüphelilerin, usulsüz bir şekilde düşümünü yaptıkları ilaçları hastaneden çıkarıp satarak maddi kazanç sağladıkları vurgulandı.

Özel Hastaneler Yönetmeliğine aykırı olarak işletme devri yapıldığı ve şüpheli Fırat Sarı'nın elebaşı olduğu "yenidoğan suç örgütünün" birçok hastaneye az sayıda doktorla hizmet vermeye çalıştığı belirtildi. Sağlık hizmetinin doğrudan hemşireler ve hemşire yardımcıları tarafından verildiği, bu nedenle bebek ölüm sayılarının arttığı ifade edildi. Ayrıca, tıbbi yöntemlerden uzak, bebeklerin özel sağlık durumlarıyla bağdaşmayan uygulamalar yapıldığı, hemşirelerin kendilerini doktor olarak tanıtması ve müdahalelerde bulunmalarıyla birlikte bazı şüphelilerin yenidoğan yoğun bakımlarını kapasitenin üzerinde doldurduğu belirtildi.