Kuşluhan’da kazanlar pekmez için kaynadı
Kuşluhan Köyünde bağlardan, ağaçlardan ve tarlalardan sabahın erken saatlerinde özenle toplanan yöresel organik ürünler saatlerce bakır kazanlarda kaynatılarak meşakkatli bir yolculuğun ardından pekmeze dönüştürülüyor.
Evinin önündeki kazanda pekmez üreten 4 çocuk babası 65 yaşındaki Ufuk Şahin, ‘Kendi bahçemizden organik olarak yetiştirdiğimiz üzümlerden pekmez yapıyoruz. Pekmez kış sofralarının vazgeçilmezi bir şifa kaynağı, yapımı zor olsa bile yemesi güzel zahmetine değiyor. Ayrıca üzüm pekmezinin tadı ve aromasıyla bu lezzetin çok fazla tercih edildiği söyleyebilirim’ dedi.
Şahin, eskilere dayanan bir geleneği devam ettirdiklerini ve üzümün pekmeze dönüşmesini gazetemize anlattı, ‘Bağlardan toplanan üzümü saplarından temizliyoruz. Daha sonra havuzlarda çiğnenip çuvallarda konulduktan sonra suyu alınarak kaynatılmasıyla hazırlanıyor. Kaynama işleminin ardından kaplara konulan şifa kaynağı pekmez sofralardaki yerini almaya hazır hale geliyor’ ifadelerini kullandı.
Kuşluhan'da pekmez yapımının çok eskilere dayandığını, kış aylarında ise adeta şifa niyetine tüketildiğini belirten Pembe Şahin, "Pekmez birçok kişi tarafından bilinen özellikleri vardır. Çocuklarımızın gelişimine yararlı olurken, soğuk havalarda pekmez yarım bardak içildiğinde, soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Vücuda kan yapıcı özelliği ve enerji verdiği bilinmektedir. Sabah kahvaltılarda iştah açma özelliği de bulunmaktadır’ dedi.
Pembe Şahin ise kabak pekmezinin yapım aşamasını gazetemize şu şekilde aktardı; ‘Eskiden kalma bir geleneğimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. Kaynattığımız üzüm pekmezinin içine son tavasına kış kabağını ince ince doğrayıp iyice pekmezle kaynatıyoruz. Kış hazırlıklarımız bu şekilde devam ediyor. Geleneklerimizi de elimizden geldiği sürece devam ettirmeye çalışıyoruz. Denemenizi tavsiye ederim’dedi
Yapımı tamamlanan pekmezle aileler kışlık hazırlıklarını yapmalarının yanı sıra hem kendi çevresine dağıtıyor hem de satarak ekonomik kazançta sağlıyor.