Manisa’da başkan zeyrek öncülüğünde 6 ayda büyük değişim

Manisa’da devrim niteliğinde değişiklikler yaptıklarını vurguladı. İlk karnesini alan öğrenci heyecanı yaşadığını ifade eden Başkan Zeyrek, ilk 6 ayda hayata geçirilen projeleri ve Manisa’nın gelecek yol haritasını anlattı. Çalışmaları gururla dinlediğini belirten CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Başkan Ferdi Zeyrek ve Büyükşehir Belediyesi yönetimi ile tüm çalışanlarına teşekkür etti.

Manisa Büyükşehir Belediyesinin 6 aylık hizmetlerini içeren lansman toplantısı, Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, Manisa ve komşu illerin ilçe belediye başkanları, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı, Genel Sekreter Yardımcıları, MASKİ Genel Müdür Yardımcıları, daire başkanları, CHP İl ve İlçe Örgütleri, Gençlik ve Kadın Kolları Örgütleri, muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve binlerce Manisalı katıldı.

İlk karnesini alan öğrenci heyecanıyla karşınızdayız

Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, sunumu öncesinde yaklaşık 2500 kişinin katıldığı toplantıya gösterilen ilgi nedeniyle Manisalılara teşekkür etti. Başkan Zeyrek, “Şeffaf ve hesap verebilir belediyecilik anlayışımız gereği düzenli olarak halkımıza yaptığımız ve yapacağız hizmetleri anlatıyoruz. Tabiri caizse halkın terazisine çıkıyoruz. Karne alıyoruz. İlk karnesini alan öğrencinin heyecanıyla karşınızdayız. 31 Mart 2024 seçimleri Türkiye siyasi tarihi açısından son derece önemli bir kırılma noktasıydı. Yılgın, yorgun ve umutsuz halkımızın adeta son gücünü kullanarak sandığa gittiği ve gücünü gösterdiği tarihi bir hamleydi. Bu tarihi başarının mimarı, Manisa’mızın öz evladı, ikinci yüzyılın ilk lideri, kıymetli abim, hocam, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’e huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Siz olmasaydınız emin olun biz bu akşam burada olamaz, geleceğe umutla bakamazdık. Ne kırmızıya boyanmış bir harita ne gelecek umudunu koruyan bir halk ne de halkın derdine derman olmaya çalışan belediyeler olurdu” dedi.

1,5 Milyon Manisalının derdiyle dertleniyoruz

Tarihi bir başarı elde ettiklerini dile getiren Başkan Zeyrek, “Sayın Genel başkanım: seçimlerde en çok koşturan siz oldunuz. 106 miting ve binlerce kilometre yol yaptınız ve 2 Mart tarihinde Manisa’da bizlere bir talimat vermiştiniz. Biz de sizin liderliğinizde, verdiğiniz çok kıymetli desteklerle Manisa’mda tarihi bir başarı elde ettik. Elde edilen başarı böylesine tarihi, üstlendiğimiz görevler böylesine hayati olunca sorumluluklarımız da çok daha fazla oluyor. Sayın Genel Başkanım; her gün bu sorumluluk ve bilinçle hareket ettiğimizi bilmenizi isterim. Her sabah güne başlarken, 17 ilçenin, 1089 mahallenin, 1.5 milyon Manisalının derdiyle dertlendiğimizi, harcadığımız her kuruşta, attığımız her imzada Demirci’den Gördes’e, Soma’dan Sarıgöl’e kadar yalınayak dolaşmak zorunda kalan çocuğun sorumluluğunu asla aklımızdan çıkartmadığımızı da bilmenizi isterim” diye konuştu.

 Manisa, Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanıyordu

Başkan Zeyrek, seçim döneminde halka verdiği “2 ton su 1 TL olacak” sözünü tuttuklarını ve ilk meclis kararıyla uygulamaya geçirdiklerini belirtti. Böylece yıl sonuna kadar Manisalıların bütçesine 140 milyon TL’lik katkı sağlanacağını söyledi. Kartlı sayaç dayatmasının da kaldırıldığını aktaran Başkan Zeyrek, “Bu onurlu göreve talip olduğumda Manisa’m Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanıyordu. Bir Manisalı olarak benim de canım yanıyordu. Biliyordum ki her bir Manisalı komşum da bu durumdan mustaripti. Bunu hak etmiyordu. Bu noktada önemli bir bilgi daha vermek isterim: Göreve geldikten sonra Cemevlerimize verilen suyu da ücretsiz hale getirdik. Çünkü bizim açımızdan Cemevleri ibadethanedir. Camilerimize verdiğimiz her türlü hizmet ve desteği Büyükşehir Belediyesi olarak artık cemevlerimize de sağlıyoruz. Güle güle kullansınlar” dedi.

40 Yıldır Yenilenmeyen Altyapılar Yenileniyor

Başkan Zeyrek, “Temeliniz ne kadar sağlamsa yaşadığınız şehir de bir o kadar sorunsuz ve dirençlidir. Göreve geldiğimde ilk sorduğum soruların başında; altyapının durumu oldu. Su, kanalizasyon, iletişim altyapımızın ne durumda olduğunun cevabını alamadım. Zira böyle bir envanterimizin olmadığını öğrendim. Yani 2024 yılında, Manisa Büyükşehir Belediyesinin bir altyapı haritası yoktu. Bir patlak olduğunda, tıkanma yaşandığında el yordamı ya da o hattı bilen ustanın, yetkili kişinin bilgisi dahilinde müdahale edilmeye çalışılıyordu. Hemen çalışmalara başladık ve kentin sayısal altyapı haritasını çıkartmak için harekete geçtik. Bir yandan da altyapının yenilenmesi seferberliğini başlattık. 40 yıldır yenilenmeyen hatlara el attık. Asbestli borulardan, kayıp ve kaçaklara neden olan eskimiş hatlara kadar yerin altında dönüşüme giriştik. En sıkıntılı mahallelerimizden başlayarak, 1000 tane branşman değiştiriyoruz” dedi.

Suyun Önemine Vurgu Yaptı; “Su yoksa yaşam da yok!

Su kaynaklarının korunmasına da vurgu yapan Başkan Zeyrek, “Küresel ısınma, iklim değişikliği, zamansız ve dengesiz yağışlar, sularımızın azalmasına neden oluyor. Daha önceki yıllarda kazma vurulduğunda çıkardığımız sular ne yazık ki, 250-300 metre derinliğe kadar çekilmiş durumda. Üstelik hatırlatmak isterim biz birçok ilimiz gibi su ihtiyacımızı barajlardan sağlayabilen bir şehir değiliz. Bizim suya ulaşmamız için derin sondajlar açmamız gerekiyor. Bu da beraberinde büyük bir enerji maliyetini getiriyor. Bu bedel 2023 yılında 380 milyon TL iken, biz 2024’ün sonuna kadar 482 milyon TL civarında bir enerji bedeli ödeyeceğiz. Suyun verimli kullanılması, su kaynaklarının sürdürülebilir bir biçimde planlaması, su tüketim alışkanlıklarımızın gözden geçirilmesi, en önemlisi de su yataklarımızın korunması için büyük çaba sarf ediyoruz. Önemle belirtmeliyim ki geleceğe bırakacağımız en büyük mirasımız olan suya gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Unutmayalım ki su yoksa yaşam da yok” dedi.

Tramvay Projesi’nde Testler Başladı

Başkan Zeyrek, “Manisa’mda artık kronik hale gelmiş ulaşım sorununa neşter vurduk. Önce Ulaşım Master planını yapıyoruz. Sorunlarımızı belirledik. En önemli mesele elbette toplu ulaşım. Bu noktada ilk olarak tramvay projesinin fizibilite çalışmalarına başladık. Sayın Genel Başkanımın 2009’da vizyon projesi olan tramvay, artık büyük bir ihtiyaç. Bu ihtiyacı karşılamak için gerekli görüşmeleri yaptık. Tramvay güzergahını, durakları belirledik. Hedefimiz bir kaç yıl içinde Manisa’mda tramvay seferlerini başlatmak. Büyükşehir belediyemizin 120 otobüsü ve 22 elektrikli aracı var. Toplu ulaşım şehrimizde ağırlıklı olarak kooperatifler üzerinden yapılıyor. Halkımız hizmet alamamaktan, şoför esnafı ise para kazanamamaktan şikâyet ediyor. Otogarlarda otobüsler boş yatarken, duraklarda halkımız perişan oluyordu. Bu noktada kooperatif temsilcileriyle görüşmeler yaptık. Kendilerine her ay 25 Milyon Lira kilometre başına destek sözü verdik” diye konuştu.

Kent Trafiğini Rahatlatacak Çalışmalar

Kent trafiğini rahatlatacak çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Zeyrek, “Manisa’da kent içinde otopark sorunumuz vardı, çözmeye başlıyoruz. En sıkıntılı bölgelerin başında gelen Şehzadeler’de yıl bitmeden Malta Kapalı Otoparkımızı açıyoruz. Manisa Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi içinde okulları yenilemek ve altına otopark yapmak için Milli Eğitim Bakanlığımıza talepte bulunduk. Onayıyla birlikte şehrimize 2 otopark daha kazandıracağız” diye konuştu.

Kısırlaştıracağız, sahiplendireceğiz ama asla katletmeyeceğiz!”

Sokak hayvanları sorununa da değinen Başkan Zeyrek, “Sokak hayvanları meselesi hepimizin canını yakıyor. Sokak Hayvanları Komisyonu kurduk. Veterinerler Odasını, hayvansever derneklerini, belediyeyi bir masada buluşturduk. Ortak akılla çözüm ürettik. Kısırlaştırma ve Sahiplendirme Seferberliği başlattık. İlçe belediyelerinden bize teslim edilen sokak hayvanlarını kısırlaştırıyor ve sonrasında da sahiplendiriyoruz” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Özel’den Başkan Zeyrek’e Övgü

Başkan Zeyrek’in sunumunun ardından kürsüye davet edilen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Böylesi güzel bir akşamda kendi memleketimde bir rüyanın gerçek olmasından altı ay sonra ama bu rüyanın gerçeğe dönüştüğünü ve hayal ötesine geçerek gerçekleştiğini büyük memnuniyetle, kıvançla, Ferdi Başkanımızla, ekibiyle, belediye meclis grubumuzla, Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin tüm çalışanlarıyla gurur duyarak izledim. Hepinize Teşekkür ediyorum. Elinize, emeğinize, yüreğinize sağlık” sözleri ile başladı. Özel, “1946’dan beri biz, Manisa İl Belediyesini hiç kazanamadık. 2014’ten sonra pek çok ilçe belediyemizi hiç kazanamamıştık. Bugüne gelirken asla ve asla kimsenin emeğini görmezden gelemeyiz. “Özgür Özel’in katkısıyla rüzgarıyla” deniyor. Elbette katkısı vardır ama Manisa, öncelikle bir örgütsel mutabakatla kazanıldı. Herkesi kucaklayarak, arkada kimseyi bırakmadan, Manisalı, Manisa’nın evladı, geçmişi temiz, iyi niyetinden kimsenin şüphe etmediği Ferdi Zeyrek ile kazanıldı. Manisa merkez için konuşurken, geçmişte birbiriyle rekabet etmiş ama parti ve insan sevgisini hiç esirgememiş adaylarla kazanıldı. Semih Balaban ile kazanıldı, Gülşah Durbay ile kazanıldı. Aday gösterdiğimiz 17 belediye başkan adayının 15’ini seçtirdiysek, nüfusun yüzde 93,5’ine kazanan kazanmayan her bir adayın şahsiyeti, kalitesi ve emeğiyle kazanıldı. Hepsini ayrı ayrı kutluyorum. Özgür Özel, Manisa’nın bir milletvekili. 2 vekil daha var. Vehbi Bakırlıoğlu’nun emekleriyle Bekir Başevirgen’in emekleriyle geçmiş dönem vekilleriyle emek emek kazanıldı. İlksen Başkanın büyük emekleriyle ve onun şahsında tüm il ve ilçe örgütlerimizle kazanıldı. Oralarda emeği olan Semih Balaban’ı, Cahit Kaplan’ı, Turgay Koç’u, Vehbi Köse’yi, Dilek Dabanlı’yı, rahmetli Ali Ağar’ı, Halil Tokul’u, Ahmet Çiftçi’yi unutursak, örgüte emeği olan il başkanlarını, yöneticileri unutursak, yaşayanlara minnet, ölenlere rahmet söylemezsek, büyük bir hata yaparız. Bu iş, Cumhuriyet Halk Partisi örgütüyle kazanıldı” dedi.

 Nehir Zeyrek’e CHP Rozetini Taktı

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konuşmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir’e, Cumhuriyet Halk Partisi’nin rozetini taktı. Nehir’in 20 Ekim’de doğum günü olduğunu ve reşit olacağını ifade eden Özel, ilk talebinin partiye üye olmak olduğunu söyleyen Nehir’in doğum gününü de kutladı. Toplantı, günün anısına fotoğraf çektirilmesiyle son buldu.