Manisa’lı hasta sırtüstü yapılan operasyonla böbrek taşlarından kurtuldu
Üroloji Hekimi Op. Dr. Mehmet Şirin açıklamasında; “Supin(sırtüstü) Perkütan Nefrolitotomi(PNL) ameliyatını Manisa’da ilk kez Manisa Şehir Hastanesi'nde uyguladık.
Hastamız Melike Hanım iki taraflı yan ağrısı ve bulantı şikayetleriyle üroloji kliniğimize başvurdu. Yapılan tetkiklerde her iki böbrek içini dolduran yaklaşık 4’er cm’lik taşlar ve her iki toplayıcı sistemde genişleme tespit edildi. Hastamıza ülkemizde sayıca az merkezde yapılan ve Manisa’da ilk olma niteliği taşıyan Supin Perkütan Nefrolitotomi adı verilen kapalı böbrek taşı ameliyatını yaptık. Yeni gelişen dünyanın da takip ettiği yeni yöntem olarak yüz üstü(pron) değil sırt üstü pozisyonunda supin olarak ameliyatımızı gerçekleştirdik. Yapılan ilk PNL cerrahisi pron pozisyonunda uygulanmış olup, birçok klinik tarafından halen bu yöntem yaygın kullanılmaktadır. Standart olarak uygulanan yüz üstü pozisyonunda Pron PNL de başarılı bir tekniktir” dedi.
Op.Dr.Şirin konuşmasını şöyle sürdürdü; “Yapılan çalışmalarda kapalı böbrek taşı ameliyatının hasta sırtüstü pozisyonundayken yapılmasının çok daha avantajlı olduğu gösterilmiştir. Pron PNL ameliyatında hastaya yüzüstü pozisyon verileceği için genel anestezi altında yaklaşık 30-45 dakikalık zaman geçiyor, supin pozisyonunda hastaya anestezi verildikten hemen sonra aynı pozisyondayken ameliyata başlanabiliyor hastanın genel anestezi altında kalma süresini ciddi anlamda kısaltıyor. Morbit obezlerde, kardiyovasküler ve pulmoner risk faktörü olan kişilerde pozisyon değişikliğine gerek olmaması nedeniyle komplikasyon riskini azaltmaktadır. Yüzüstü pozisyona gerek olmaması nedeniyle kas-sinir sistemine zarar verme ve boyun travması riski azalmaktadır. Supin Perkütan Nefrolitotomi ameliyatında eş zamanlı üreterorenoskopi imkanı olduğu için kompleks taşlara müdahale edilebilmektedir. Böbreğe ulaşırken sağlanan traktın aşağıya hafif eğimli olması nedeniyle düşük basınç oluşmakta ve bu nedenle bazı taş parçacıkları kendiliğinden dışarı çıkabilmektedir. Yeni yöntemin diğer bir avantajı da cerrahın işlemi ayakta değil, oturur pozisyonda gerçekleştirmesi nedeniyle cerraha sağladığı konfordur” diye konuştu.