A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined offset: 0

Filename: controllers/Amp.php

Line Number: 37

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Amp.php
Satır: 37
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

Zeytinin Başkenti zirveyi koruyor

Zeytinin Başkenti zirveyi koruyor

23 milyon fazla veren ağaç ve 4 milyondan fazla meyve vermeyen ağaç olmak üzere yaklaşık 28 milyon zeytin ağacıyla ülkemizde ilk sırada yer alan Manisa’da zeytin ve zeytinyağı ihracatı yüzleri güldürüyor.

Özellikle son dönemde zeytin ve zeytinyağının sağlık açısından faydaların artmasıyla özellikle yurt dışından Manisa’da üretilen zeytin ve zeytinyağına talep arttı.

Manisa’da 2022 yılının Eylül ayında 3 milyon 544 bin dolarlık zeytin ve zeytinyağı gerçekleşirken, 2023 yılının Eylül ayında ise yüzde 19,3 artarak 4 milyon 200 bin doları geçti. 2023 yılının ilk 9 ayında ülkemize kazandırılan döviz miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,3 artış göstererek 36 milyon dolardan 50 milyon doları geçti.

Manisa daha 2023 yılının tamamlanmasına 3 ay olmasına rağmen 2022 yılını geride bırakmayı başardı. 2022 yılında yaklaşık 50 milyon dolarlık ihracat elde edilmişti.  Manisa’da zeytin ve zeytinyağı ihracatı böyle devam ederse 2023 yılını 60 milyon dolar ihracatla kapatması hiç zor olmayacak.

Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, yaptığı değerlendirmede, “Manisa ilinde 682 bin 85 adet parselde toplam 5 milyon 538 bin 750 dekar alanda tarım yapılmaktadır. İlimizin toplam alanının yüzde 38,94’ tarım alanı ve yüzde 40,50’si orman alanı olarak kullanılmaktadır. Tarım alanının 2 milyon 175 bin 57 dekar alanında meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Meyve alanları içinde zeytin ve bağ alanları yoğunlukla yetiştiriciliği yapılan ürünlerdir” dedi.

Manisa’nın zeytin ağacı sayısı bakımından Türkiye’de ilk sırada yer aldığını söyleyen Öztürk, “Yapılan rekolte tespit çalışmalarında, ilimiz ülkemizde ağaç sayısı bakımından 1. sırada olup; meyve veren 23 milyon 125 bin 880 adet, meyve vermeyen 4 milyon 836 bin 456 ağaç olmak üzere İlimizde toplam 27 milyon 962 bin 336 adet zeytin ağacı bulunmaktadır. 2022 yılı Manisa İli toplam zeytin üretimi 617 bin 38 ton elde edilmiş olup zeytinyağı 78 bin 647 ton olacağı tahmin edilmiştir. 2023 yılı zeytin üretimi UZZK rekolte tahmin çalışmalarına başlanmış olup henüz açıklanmamıştır. Mevcut ağaçlarımızın yüzde 84’ü meyve veren zeytin ağacı olup, kısa zamanda diğer meyve vermeyen ağaçların verime yatmasıyla sofralık ve yağlık zeytin üretimimiz daha da artacaktır. Manisa’da toplam zeytin alanı 1 milyon 152 bin 976 dekardır.  Manisa’da en çok bulunan zeytin çeşidi Gemlik olup Edremit, Memecik, Tekir bulunmaktadır. Ayrıca orijini Akhisar ilçemiz olan Domat ve Uslu çeşitleri, 13 Aralık 2012 tarihinde Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret almıştır. Akhisar Uslu Zeytini diğer zeytin türlerinden ayıran en belirgin özelliği; Akhisar Uslu Zeytin hasadı yapılan zeytin ağaçlarının Manisa’nın Akhisar ilçesinde, yetişen Uslu tipi Zeytin fidanlarından hasat edilip işlenmesinden elde edilmesidir. Meyvelerin tam olgunluk dönemindeki parlak koyu siyah rengi ve tat yönünden üstünlüğü ile Ege Bölgesi’nin siyah sofralık olarak değerlendirilmeye uygun çeşitlerinden biri olduğu tespit edilmiştir. Siyah sofralık olarak en uygun hasat zamanı Kasım ayıdır. Akhisar domat zeytini, Türkiye’nin sofralık yeşil zeytin tüketiminde en ideal zeytin türüdür. Domat zeytinin ağaç yapısı kuvvetlidir ve iyi bir bakım sayesinde erken verime ulaşır. Bu zeytin türü ağaç dal kanserine dayanıklı olduğu için üreticiler tarafından daha kolay yetiştirilmektedir” İfadesini kullandı.