Bakan Kacır, DEÜ’lü Girişimcilerle Buluştu
Bakan Kacır, DEÜ’lü Girişimcilerle Buluştu
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı’nda (DEPARK) DEÜ’lü girişimciler ile bir araya geldi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, DEPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Zeki Atıl Bulut, akademisyenler, firma temsilcileri ve genç girişimcilerin de yer aldığı buluşmada Bakan Kacır; Türkiye’nin teknoloji yarışındaki konumuyla ilgili konuştu. “DEPARK, bizim için de çok kıymetli” diyen Bakan Kacır: “Kalkınma yolculuğumuzda kritik önemdeki Dokuz Eylül Üniversitesi, çok sayıda teknoloji girişimine ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de DEPARK. İnanıyorum ki burada start-uplarımızın, teknoloji girişimlerimizin sürdürülebilirliği, ar-ge teknolojilerinin sayesinde Türkiye'ye katma değer ürünler ve hizmetler kazandırmış olacak” şeklinde konuştu.
DEÜ KALKINMA YOLCULUĞUMUZDA KRİTİK ÖNEMDE
Bakan Kacır, “2019 yılına kadar Türkiye'de ortalama 60-80 milyon dolar start-up yatırımı yapılıyordu. Ama 2020'den itibaren Türkiye'nin teknoloji girişimlerine ortalama 1 milyar dolar, girişim sermayesi yatırımı gerçekleşiyor. Yani son 5 yılda yaklaşık 5 milyar dolar, Türkiye'nin teknoloji girişimlerine ve start-uplara yatırım yapılmış olması, aslında ekosistemimizin olgunlaşma evresinde olduğunu göstermektedir. DEÜ’de bunun önemli üslerinden biri. İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG), doğrudan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın bütçesi ile desteklediğimiz, beşer yıllık yol haritalarıyla gelişmelerini takip ettiğimiz önemli ulusal araştırma altyapılarımızdan biri” ifadesinde bulundu.
“KÜRESEL REKABETTE PAY SAHİBİYİZ”
Türkiye’nin kişi başı geliri 15 bin dolara eriştiğini, yüksek gelir grubu olan ülkelerden biri haline geldiğini ifade eden Bakan Kacır, “Ülkemiz sanayi ve teknolojinin birçok alanında küresel rekabette pay sahibi ülkelerden biri pozisyonunda. Teknolojiyi paylaşmak eskisi kadar trend değil artık. Herkes daha korumacı. Teknoloji yarışı, adeta teknoloji savaşına dönüştü” diye konuştu.
ÇEKİRDEKTEN YETİŞTİRİYORUZ
Bakan Kacır, “Biz bir yandan insan kaynağını çekirdekten yetiştirmeye yönelik DENEYAP teknoloji atölyelerinden TEKNOFEST’lere kadar, bir yandan bilimsel altyapımızı ve bilim ekosistemimizi geliştirmeye yönelik TÜBİTAK programlarının ulusal ve uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'ndan sanayiye ve akademiye yönelik araştırma-geliştirme destek programlarına kadar, bir yandan da Türkiye'de yüksek teknoloji yatırımlarının hızlanmasını sağlamaya yönelik HİT-30 ve HAMLE gibi programları; sanayicilerimizin ve müteşebbislerimizin hizmetine sunmaya kadar Türkiye'nin teknoloji yarışında hızlanması için dört koldan çaba gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
TEKNOLOJİNİN KALBİ DEÜ’DE ATACAK
Rektör Prof. Dr. Bayram Yılmaz ise, "Biz Üniversitemizi her zaman büyük ve köklü bir aile olarak tanımlıyoruz. Öyle ki, Üniversitemizin, Tıp Fakültesi gibi, Eğitim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi gibi kendinden daha eski birimleri mevcut. Kent geneline yayılan kurumumuz, teknolojinin kalbinin attığı, ar-ge ve inovasyonun merkezi olma yolunda hızla ilerleyen bir üniversite. Böyle bir üniversiteye Rektör olarak atanmaktan dolayı çok büyük bir gurur duyuyorum. Bu sebeple bu kıymetli göreve bizleri layık gören Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.