Bulancak’ta Köy Muhtarlarına Kokarca İle Mücadele ve Tuzak Eğitimi

YAŞAM (YH) - Yıldız Haber | 22.10.2024 - 15:11, Güncelleme: 22.10.2024 - 15:26 5180+ kez okundu.
 

Bulancak’ta Köy Muhtarlarına Kokarca İle Mücadele ve Tuzak Eğitimi

Bulancak Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, köy muhtarlarına bilgilendirme konferansı düzenledi. Konferansta Ziraat Mühendisi Işılay Özaydın Ocak...
Kahverengi kokarca (halyomorpha halys) hakkında detaylı bilgi verdi. Bu zararlı böcek, ülkemizde ve ilimizde görülmeye başlanmış olup, özellikle Ordu ilinde daha yaygın bir şekilde tespit edilmiştir. Giresun’da henüz yoğun olarak görülmemekle birlikte, fındık hasadının sona ermesiyle birlikte kahverengi kokarca kışlak alanlara girmektedir. Kışlak alanlar; ahırlar, serentiler ve meralar gibi yerler olup, hava sıcaklığı 15-16 dereceye ulaştığında böcekler bahçelere dönerek üremeye başlamaktadır. Ziraat Mühendisi Işılay Özaydın Ocak, biyoteknik yöntemlerle tuzaklar kurulduğunu ve biyolojik mücadele kapsamında samuray arısının kullanıldığını belirtti. Samuray arısının kullanıldığı bahçelerde kimyasal ilaçlama yapılmamalıdır, çünkü kahverengi kokarca ortalama 200-250 yumurta bırakabilmektedir. Ülkemize Gürcistan’dan gelen bu zararlıya karşı bahar aylarından itibaren Haziran’a kadar ilaçlama yapılacaktır. Kış döneminde köylerde binaların dış yüzeyleri, çatı araları, ahır ve ahıl gibi yerlere ilaçlama yapılacak, ilaçlama yapılan alanlara hayvanlar bir hafta on gün süreyle sokulmayacaktır. Tuzaklar Nisan ayında kurulmaya başlanacak. Böcek, tarım alanlarında kış aylarında saklanmakta olup, zirai mücadele yapılmasının gerekliliği araştırılacaktır. Aynı ilacın üst üste kullanılması önerilmemektedir; iki yıldan sonra farklı ilaçlar tercih edilecektir. Ayrıca, ot temizliği yapılmalı ve tarihi geçmiş ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Yırtık ambalajlı ilaçlar da kullanılmamalıdır. İlaçlama işlemleri, Bakanlık tarafından belirlenen doz oranlarına göre yapılacak ve eğitimden geçen muhtarlara ilaçlama yetki belgesi verilecektir. İlaçların bekleme süresi 7 gün olup, ilaçlama yapılırken vücudu tamamen koruyacak şekilde giyinilmelidir. Gerekirse, ilaçlanan alanlara uyarı levhaları koyulabilir ve boş ilaç ambalajları kesinlikle derelere atılmamalıdır. İlaçlama işlemi yağışsız ve rüzgarsız havalarda gerçekleştirilecektir. Ayrıca, ilaçlama sonrası hijyene büyük önem verilmelidir. Belgesi olmayan kişilerin ilaçlama yapması yasaktır. İlaçlama işlemi evde, ahırda veya barınakta yapılacaksa, çocukların olmadığı açık alanlarda gerçekleştirilmelidir. Kesinlikle bilinçsiz tarım ilacı kullanılmayacak ve sadece Bakanlık tarafından onaylanmış ilaçlar kullanılacaktır.  
Bulancak Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, köy muhtarlarına bilgilendirme konferansı düzenledi. Konferansta Ziraat Mühendisi Işılay Özaydın Ocak...

Kahverengi kokarca (halyomorpha halys) hakkında detaylı bilgi verdi. Bu zararlı böcek, ülkemizde ve ilimizde görülmeye başlanmış olup, özellikle Ordu ilinde daha yaygın bir şekilde tespit edilmiştir. Giresun’da henüz yoğun olarak görülmemekle birlikte, fındık hasadının sona ermesiyle birlikte kahverengi kokarca kışlak alanlara girmektedir. Kışlak alanlar; ahırlar, serentiler ve meralar gibi yerler olup, hava sıcaklığı 15-16 dereceye ulaştığında böcekler bahçelere dönerek üremeye başlamaktadır.

Ziraat Mühendisi Işılay Özaydın Ocak, biyoteknik yöntemlerle tuzaklar kurulduğunu ve biyolojik mücadele kapsamında samuray arısının kullanıldığını belirtti. Samuray arısının kullanıldığı bahçelerde kimyasal ilaçlama yapılmamalıdır, çünkü kahverengi kokarca ortalama 200-250 yumurta bırakabilmektedir. Ülkemize Gürcistan’dan gelen bu zararlıya karşı bahar aylarından itibaren Haziran’a kadar ilaçlama yapılacaktır. Kış döneminde köylerde binaların dış yüzeyleri, çatı araları, ahır ve ahıl gibi yerlere ilaçlama yapılacak, ilaçlama yapılan alanlara hayvanlar bir hafta on gün süreyle sokulmayacaktır.

Tuzaklar Nisan ayında kurulmaya başlanacak. Böcek, tarım alanlarında kış aylarında saklanmakta olup, zirai mücadele yapılmasının gerekliliği araştırılacaktır. Aynı ilacın üst üste kullanılması önerilmemektedir; iki yıldan sonra farklı ilaçlar tercih edilecektir. Ayrıca, ot temizliği yapılmalı ve tarihi geçmiş ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Yırtık ambalajlı ilaçlar da kullanılmamalıdır.

İlaçlama işlemleri, Bakanlık tarafından belirlenen doz oranlarına göre yapılacak ve eğitimden geçen muhtarlara ilaçlama yetki belgesi verilecektir. İlaçların bekleme süresi 7 gün olup, ilaçlama yapılırken vücudu tamamen koruyacak şekilde giyinilmelidir. Gerekirse, ilaçlanan alanlara uyarı levhaları koyulabilir ve boş ilaç ambalajları kesinlikle derelere atılmamalıdır. İlaçlama işlemi yağışsız ve rüzgarsız havalarda gerçekleştirilecektir. Ayrıca, ilaçlama sonrası hijyene büyük önem verilmelidir.

Belgesi olmayan kişilerin ilaçlama yapması yasaktır. İlaçlama işlemi evde, ahırda veya barınakta yapılacaksa, çocukların olmadığı açık alanlarda gerçekleştirilmelidir. Kesinlikle bilinçsiz tarım ilacı kullanılmayacak ve sadece Bakanlık tarafından onaylanmış ilaçlar kullanılacaktır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.