CAMİ (MESCİD) ve CEMAAT ÂDABI

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.11.2012 - 21:23, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:15 3580+ kez okundu.
 

CAMİ (MESCİD) ve CEMAAT ÂDABI

1)      Mescide sağ ayakla girmek. 2)      İtikaf niyeti ile girmek. 3)      Mescitlerin içinde Allah’ın huzurunda olduğunu hatırdan çıkarmadan, edeb ve huşû' içinde bulunmak 4)      Mescitleri -temizliğine îtina gösterip- kirletmemeye çalışmak, 5)      Mescitlere devam etmeyi adet hâline getirmek. 6)      Mescide giderken temiz ve yeni elbiseler giymek. 7)      Mescide giderken güzel kokular sürünmek. 8)      Evde abdest alıp, kapıdan sağ ayağını atarak çıkmak. Mescide ağır, fakat sık adımlarla, sakin ve vakarlı bir şekilde yürümek. Koşup, acele etmemek. 9)      Mescide, -eğer mümkünse- namaz vaktinden evvel gitmek. 10)  Mescide girince -ezan okunmamış ve mekruh vakit de girmemiş ise- iki rekat Tehıyyetü'l-Mescit namazı kılmak. 11)  Ezan okunup namaza başlanıncaya kadar Kur'an okumak, tesbih, zikir, salâvat-ı şerîfe gibi ibadetlerle meşgul olmak. 12)  Ezanla namaz arasında kalan müddet içinde kendisi, ailesi, çocukları, ana-babası, akrabaları ve bütün mü'minler için dua etmek. Çünkü bu vakit müstecap vakittir. 13)  Namaza başlamadan evvel, başladıktan sonra ve namaz bitince, Allah’ın huzurunda olmanın gerektirdiği ciddiyet, vakar, sekinet ve huşû'dan ayrılmamak. 14)  Önden itibaren safları doldurmada acele davranmak, safların sık ve düzgün olmasına dikkat etmek. 15)  Soğan, sarımsak gibi kokusu insana eziyet veren şeyleri yiyen ve çorabı, üstü başı cemaati rahatsız edecek derecede kokanlar, bu kokuları giderecek bir temizlik yapmadan mescide gitmemelidir. 16)  Mescitten çıkarken önce sol ayak dışarı atılır, öyle çıkılır.   Değerli Okurlarım  Mescitler, Allah'ı zikretmek, namaz kılmak ve Kur'ãn okumak için yapılmıştır. Yine Hz. Peygamber, mescide gelen diğer Müslümanları rahatsız etmemek için sarımsak gibi kokulu şeyleri yiyip gelinmemesini istemiştir. Peygamber Efendimiz mescitlerde gürültü yapılmasını da yasaklamıştır. Kaybettiği bir malı soruşturup ilan eden kimseye bulamaz ol demiştir. Çünkü mescitte sükunet hâkim olmalıdır. Orası ibadet yapmak için inşa edilmiş yerlerdir. Bugün cemaatimizde bu şuur ve adapları göremiyoruz.  İmam ve müezzinlerimiz cemaate usul dairesinde yönlendirse çok güzel olur. Caminin Allah’ın evi olduğunu unutmamalı, dünya kelamı ve bugün herkesimi meşgul eden telefonlar camide de ya kapatılmalı ya da sessize alınmalıdır. Cemaat rahatsız edilmemelidir. Kişi hem namaz kılıyor hem telefonun zil sesi müzik çalıyor. Bu da biz Müslümanlara hiç ama hiç yakışmıyor.  
1)      Mescide sağ ayakla girmek.

2)      İtikaf niyeti ile girmek.

3)      Mescitlerin içinde Allah’ın huzurunda olduğunu hatırdan çıkarmadan, edeb ve huşû' içinde bulunmak

4)      Mescitleri -temizliğine îtina gösterip- kirletmemeye çalışmak,

5)      Mescitlere devam etmeyi adet hâline getirmek.

6)      Mescide giderken temiz ve yeni elbiseler giymek.

7)      Mescide giderken güzel kokular sürünmek.

8)      Evde abdest alıp, kapıdan sağ ayağını atarak çıkmak. Mescide ağır, fakat sık adımlarla, sakin ve vakarlı bir şekilde yürümek. Koşup, acele etmemek.

9)      Mescide, -eğer mümkünse- namaz vaktinden evvel gitmek.

10)  Mescide girince -ezan okunmamış ve mekruh vakit de girmemiş ise- iki rekat Tehıyyetü'l-Mescit namazı kılmak.

11)  Ezan okunup namaza başlanıncaya kadar Kur'an okumak, tesbih, zikir, salâvat-ı şerîfe gibi ibadetlerle meşgul olmak.

12)  Ezanla namaz arasında kalan müddet içinde kendisi, ailesi, çocukları, ana-babası, akrabaları ve bütün mü'minler için dua etmek. Çünkü bu vakit müstecap vakittir.

13)  Namaza başlamadan evvel, başladıktan sonra ve namaz bitince, Allah’ın huzurunda olmanın gerektirdiği ciddiyet, vakar, sekinet ve huşû'dan ayrılmamak.

14)  Önden itibaren safları doldurmada acele davranmak, safların sık ve düzgün olmasına dikkat etmek.

15)  Soğan, sarımsak gibi kokusu insana eziyet veren şeyleri yiyen ve çorabı, üstü başı cemaati rahatsız edecek derecede kokanlar, bu kokuları giderecek bir temizlik yapmadan mescide gitmemelidir.

16)  Mescitten çıkarken önce sol ayak dışarı atılır, öyle çıkılır.

 

Değerli Okurlarım

 Mescitler, Allah'ı zikretmek, namaz kılmak ve Kur'ãn okumak için yapılmıştır. Yine Hz. Peygamber, mescide gelen diğer Müslümanları rahatsız etmemek için sarımsak gibi kokulu şeyleri yiyip gelinmemesini istemiştir. Peygamber Efendimiz mescitlerde gürültü yapılmasını da yasaklamıştır. Kaybettiği bir malı soruşturup ilan eden kimseye bulamaz ol demiştir. Çünkü mescitte sükunet hâkim olmalıdır. Orası ibadet yapmak için inşa edilmiş yerlerdir.

Bugün cemaatimizde bu şuur ve adapları göremiyoruz.  İmam ve müezzinlerimiz cemaate usul dairesinde yönlendirse çok güzel olur. Caminin Allah’ın evi olduğunu unutmamalı, dünya kelamı ve bugün herkesimi meşgul eden telefonlar camide de ya kapatılmalı ya da sessize alınmalıdır. Cemaat rahatsız edilmemelidir. Kişi hem namaz kılıyor hem telefonun zil sesi müzik çalıyor. Bu da biz Müslümanlara hiç ama hiç yakışmıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.