Çeşme’de Ata Tohumu Susamda İlk Hasat Yapıldı

YAŞAM (YH) - Yıldız Haber | 19.08.2024 - 17:13, Güncelleme: 19.08.2024 - 17:13 4432+ kez okundu.
 

Çeşme’de Ata Tohumu Susamda İlk Hasat Yapıldı

Belediye ve S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile beraber ortaklaşa yürütülen proje kapsamında ilk kez düzenlenen Ata Tohumu Susam Hasadı etkinliği Çeşme Ovacık’ta gerçekleştirildi.
Başkan Denizli, “Burada bizim insanımızın alın teri ata tohumlarımız var ve alın teriyle yurttaşlarımıza doğru besinleri ulaştırmanın ne kadar kıymetli olduğunun en büyük göstergesi bu hasat. Temelde buradaki toprak verimliliğini ilk günden son güne kadar yaşatmak bizler için çok önemli ve bu çalışmalar, Ovacıklı kadınlarımıza da istihdam sağlıyor” dedi.  S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz, “Susuz tarımı destekleme amaçlı alternatif ürün anlayışına girdik. Yıldan yıla küresel iklim değişikliği nedeni ile yöremizde ve havzamızda da susuzluk problemi yaşıyoruz zaten. Bu yüzden susuz tarımı yaygınlaştırma ve gübre gerektirmeyen ürün alternatifi olarak biz susamı tercih ettik. Susam hiç su istemeyen bir bitki. Toprakta tamamen yağmurlar bittikten sonra kendi nemiyle oluşuyor. Kimyevi gübre herhangi bir kimyasal ilaç da istemiyor. Otla mücadeleye de ihtiyaç duyulmuyor. Bu yüzden yıllar önce yöremizde olan susamı tekrar ata tohumlarımızdan hayata geçirmeyi çalışıyoruz ve başardık bu projeyi. Çeşme’nin toprağı da susamı çok seviyor. Çeşme'nin çok özel bir toprağı ve mikrokliması var. Çok güzel ürün alıyoruz” diye konuştu.  Susamlarımız 90 gün önce toprakla buluştu 90 gün önce toprakla buluşturulan susamların hasat sürecine ilişkin de bilgileri aktaran Beyaz, “Susam hasadı tamamen doğal yollarla el gücüyle yapılır. Olgunlaşmaya dönen susamlar sırayla hasat edilir. 2. gün hasat edilen susamlar tamamen kurumaya dönmesi için tokurcun işlemine tabi tutularak kurutulması sağlanır. Yaklaşık 15 gün sonra tüm susam kapsülleri çatladıktan sonra silkim işlemi yapılır. Bu işlemlerden sonra kapsüllerden susam çıkarma işlemi tamamlanmış olur. Ondan sonra da elekten geçiriliyor, temizleniyor. Temizlenen tohumlar, işlenmek ve tahin elde edilmek üzere fabrikaya gönderiliyor” ifadelerini kullandı. 
Belediye ve S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile beraber ortaklaşa yürütülen proje kapsamında ilk kez düzenlenen Ata Tohumu Susam Hasadı etkinliği Çeşme Ovacık’ta gerçekleştirildi.

Başkan Denizli, “Burada bizim insanımızın alın teri ata tohumlarımız var ve alın teriyle yurttaşlarımıza doğru besinleri ulaştırmanın ne kadar kıymetli olduğunun en büyük göstergesi bu hasat. Temelde buradaki toprak verimliliğini ilk günden son güne kadar yaşatmak bizler için çok önemli ve bu çalışmalar, Ovacıklı kadınlarımıza da istihdam sağlıyor” dedi. 

S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz, “Susuz tarımı destekleme amaçlı alternatif ürün anlayışına girdik. Yıldan yıla küresel iklim değişikliği nedeni ile yöremizde ve havzamızda da susuzluk problemi yaşıyoruz zaten. Bu yüzden susuz tarımı yaygınlaştırma ve gübre gerektirmeyen ürün alternatifi olarak biz susamı tercih ettik. Susam hiç su istemeyen bir bitki. Toprakta tamamen yağmurlar bittikten sonra kendi nemiyle oluşuyor. Kimyevi gübre herhangi bir kimyasal ilaç da istemiyor. Otla mücadeleye de ihtiyaç duyulmuyor. Bu yüzden yıllar önce yöremizde olan susamı tekrar ata tohumlarımızdan hayata geçirmeyi çalışıyoruz ve başardık bu projeyi. Çeşme’nin toprağı da susamı çok seviyor. Çeşme'nin çok özel bir toprağı ve mikrokliması var. Çok güzel ürün alıyoruz” diye konuştu. 

Susamlarımız 90 gün önce toprakla buluştu

90 gün önce toprakla buluşturulan susamların hasat sürecine ilişkin de bilgileri aktaran Beyaz, “Susam hasadı tamamen doğal yollarla el gücüyle yapılır. Olgunlaşmaya dönen susamlar sırayla hasat edilir. 2. gün hasat edilen susamlar tamamen kurumaya dönmesi için tokurcun işlemine tabi tutularak kurutulması sağlanır. Yaklaşık 15 gün sonra tüm susam kapsülleri çatladıktan sonra silkim işlemi yapılır. Bu işlemlerden sonra kapsüllerden susam çıkarma işlemi tamamlanmış olur. Ondan sonra da elekten geçiriliyor, temizleniyor. Temizlenen tohumlar, işlenmek ve tahin elde edilmek üzere fabrikaya gönderiliyor” ifadelerini kullandı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.