ÇGD Giresun İl Temsilcisi Saliha Yayla: 24 Temmuz bayram değil mücadele

KÜLTÜR (YH) - Yıldız Haber | 24.07.2024 - 10:48, Güncelleme: 24.07.2024 - 11:38 6191+ kez okundu.
 

ÇGD Giresun İl Temsilcisi Saliha Yayla: 24 Temmuz bayram değil mücadele

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Giresun İl Temsilcisi Saliha Yayla "Günümüzde sansür birçok şekliyle devam ederek, mesleğimizi tehdit ediyor" dedi.
11 yıldır ÇGD'nin temsilciliğini yürüten Gazeteci Yayla, 24 Temmuz'un "bayram" değil "mücadele" günü olduğunu ifade ederek, konuya ilişkin ÇGD Genel Yönetim Kurulu'nun "24 Temmuz" açıklamasına yer verdi: "BAYRAM" DEĞİL "MÜCADELE" "24 Temmuz 1908, Abdülhamit istibdadının son bulduğu, basında sansüre son verildiği, gazetecilerin ve gazetelerin hayatına daha iyi koşullarda devam edebildiği gündür ve “basın bayramı” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Abdülhamid istibdadını bitiren İkinci Meşrutiyet’in ilanıyla sansürden büyük oranda kurtulan gazeteciler o günden bugüne iktidardaki veya iktidar dışındaki siyasi aktörlerin hep hedefinde oldu, bugün de olmaya devam ediyor. Dolayısıyla ülkenin içinde bulunduğu koşullar bu günü "Basın Bayramı" olarak değil “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olarak anmayı getiriyor.  SANSÜR SÜRÜYOR Günümüzde sansür birçok şekliyle mesleğimizin tehdit eden çok yönlü bir unsurdur. Sansür sadece bir haberin engellenmesi değildir. Patronların siyasetle ilişkisi, gazetecilerin sendikasızlaştırılması, gazetecilerin kazanılmış haklarının her geçen gün yok edilmesi, güvencesiz ve düşük ücretlerle çalıştırılması, haber yazdığında başına bir iş geleceği endişesi, hak ettiği halde basın kartı verilmemesi, davalar, soruşturmalar, tutuklamalar da sansürdür. Türkiye, AKP iktidarı ile gazetecilik için belki de Abdülhamit döneminin ardından sansürün en çok uygulandığı ve kurumsallaştığı dönemi yaşamaktadır. Tesis edilen kurumlar, başkanlıklar, medya sahiplik yapısına doğrudan müdahaleler, çıkarılan sansür yasaları, tehditler ve gazetecilerin görevini engelleyen onlarca başka uygulama ve durum, sünsürün görünür ve görünmez biçimleri olmaktadır ve halkın haber alma hakkını engelleyen bütüncül bir sistemin parçalarıdır. MÜCADELE GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN Bu zor şartlar içinde onurlu şekilde mesleğini yapmaya çalışan tüm meslektaşlarımızın "mücadele gününü" kutluyor, tüm gazetecileri ve halkımızı sansürün karşısında birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz"
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Giresun İl Temsilcisi Saliha Yayla "Günümüzde sansür birçok şekliyle devam ederek, mesleğimizi tehdit ediyor" dedi.

11 yıldır ÇGD'nin temsilciliğini yürüten Gazeteci Yayla, 24 Temmuz'un "bayram" değil "mücadele" günü olduğunu ifade ederek, konuya ilişkin ÇGD Genel Yönetim Kurulu'nun "24 Temmuz" açıklamasına yer verdi:

"BAYRAM" DEĞİL "MÜCADELE"

" 24 Temmuz 1908, Abdülhamit istibdadının son bulduğu, basında sansüre son verildiği, gazetecilerin ve gazetelerin hayatına daha iyi koşullarda devam edebildiği gündür ve “basın bayramı” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Abdülhamid istibdadını bitiren İkinci Meşrutiyet’in ilanıyla sansürden büyük oranda kurtulan gazeteciler o günden bugüne iktidardaki veya iktidar dışındaki siyasi aktörlerin hep hedefinde oldu, bugün de olmaya devam ediyor. Dolayısıyla ülkenin içinde bulunduğu koşullar bu günü "Basın Bayramı" olarak değil “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olarak anmayı getiriyor. 

SANSÜR SÜRÜYOR

Günümüzde sansür birçok şekliyle mesleğimizin tehdit eden çok yönlü bir unsurdur. Sansür sadece bir haberin engellenmesi değildir. Patronların siyasetle ilişkisi, gazetecilerin sendikasızlaştırılması, gazetecilerin kazanılmış haklarının her geçen gün yok edilmesi, güvencesiz ve düşük ücretlerle çalıştırılması, haber yazdığında başına bir iş geleceği endişesi, hak ettiği halde basın kartı verilmemesi, davalar, soruşturmalar, tutuklamalar da sansürdür.

Türkiye, AKP iktidarı ile gazetecilik için belki de Abdülhamit döneminin ardından sansürün en çok uygulandığı ve kurumsallaştığı dönemi yaşamaktadır. Tesis edilen kurumlar, başkanlıklar, medya sahiplik yapısına doğrudan müdahaleler, çıkarılan sansür yasaları, tehditler ve gazetecilerin görevini engelleyen onlarca başka uygulama ve durum, sünsürün görünür ve görünmez biçimleri olmaktadır ve halkın haber alma hakkını engelleyen bütüncül bir sistemin parçalarıdır.

MÜCADELE GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN

Bu zor şartlar içinde onurlu şekilde mesleğini yapmaya çalışan tüm meslektaşlarımızın "mücadele gününü" kutluyor, tüm gazetecileri ve halkımızı sansürün karşısında birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz"

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.