Ege Üniversitesi, ısıl stresi azaltan ve nefes alabilen akıllı giysiler geliştirecek

DÜNYA 03.06.2024 - 10:13, Güncelleme: 03.06.2024 - 10:13 9204+ kez okundu.
 

Ege Üniversitesi, ısıl stresi azaltan ve nefes alabilen akıllı giysiler geliştirecek

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nida Gülsevin Oğlakcıoğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı “Koruyucu Giysilerde Isıl Stresi Azaltmaya Yönelik Destek Sistemi Geliştirilmesi” başlıklı proje TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Mühendislik Fakültemizin faklı disiplinlerinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları tarafından hazırlanan projelerin TÜBİTAK’ın farklı programları tarafından desteklenmesinden duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Doç. Dr. Nida Gülsevin Oğlakcıoğlu hocamızın yürütücülüğünü yaptığı proje ile ısıl stresi azaltan, nefes alabilen, nem yönetimi sağlayan, özel donanımlarla entegre edilmiş akıllı giysilerin geliştirilmesi hedefleniyor” dedi. Doç. Dr. Nida Gülsevin Oğlakcıoğlu, “Çalışmanın konusu olan kişisel soğutucu giysiler, özellikle itfaiyeci giysileri, KBRN giysileri ve cerrahi giysiler gibi ağır çalışma şartlarında büyük önem taşımaktadır. Koruyucu giysilerin temel amacı ilgili olduğu alanda biyolojik, kimyasal, fiziksel ve mekanik bariyer özelliğini sağlamasıdır. Ancak kullanan kişinin performansını destekleyebilmek adına bu giysilerden birincil hedeflerinin yanı sıra bulunduğu ortam şartlarına bağlı olarak vücudun ısıl dengesini sağlaması ve dolayısıyla ısıl stresi yönetmesi beklenmektedir.  Proje sonucunda, bu özel teknik giysilere entegre edilebilecek, çok katmanlı özel bir koruyucu destek sisteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Isıl stres seviyesi minimuma indirecek şekilde tasarlanan bu yeni ürün, kişilerin maruz kaldığı aşırı ısı ve nem risklerine karşı koruma sağlarken, aynı zamanda çalışma verimliliğini de artıracaktır” diye konuştu.   Doç. Dr. Nida Oğlakcıoğlu, “Gelişen teknoloji ve değişen koşullar ile birlikte tekstil sektöründe artık geleneksel tekstil ve hazır giyim ürünlerinin dışında katma değeri yüksek, fonksiyonel ve yenilikçi teknik tekstil ürünleri öne çıkmaktadır. Koruyucu giysiler büyük oranda yüksek fiyat aralıklarında uluslararası pazarda belirli firmaların sunduğu ürünlerdir. Bu noktada proje kapsamında geliştirilmesi hedeflenen koruyucu destek sistemi, kullanım ve performans özellikleri açısından ithal edilen bu muadillerine göre alternatif yaratırken, maliyet avantajı bakımından da rekabet edebilir nitelikte olacaktır. Türkiye için ilk olacak bu cihaz, patent alma potansiyeline sahiptir” dedi.  
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nida Gülsevin Oğlakcıoğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı “Koruyucu Giysilerde Isıl Stresi Azaltmaya Yönelik Destek Sistemi Geliştirilmesi” başlıklı proje TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Mühendislik Fakültemizin faklı disiplinlerinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları tarafından hazırlanan projelerin TÜBİTAK’ın farklı programları tarafından desteklenmesinden duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Doç. Dr. Nida Gülsevin Oğlakcıoğlu hocamızın yürütücülüğünü yaptığı proje ile ısıl stresi azaltan, nefes alabilen, nem yönetimi sağlayan, özel donanımlarla entegre edilmiş akıllı giysilerin geliştirilmesi hedefleniyor” dedi.

Doç. Dr. Nida Gülsevin Oğlakcıoğlu, “Çalışmanın konusu olan kişisel soğutucu giysiler, özellikle itfaiyeci giysileri, KBRN giysileri ve cerrahi giysiler gibi ağır çalışma şartlarında büyük önem taşımaktadır. Koruyucu giysilerin temel amacı ilgili olduğu alanda biyolojik, kimyasal, fiziksel ve mekanik bariyer özelliğini sağlamasıdır. Ancak kullanan kişinin performansını destekleyebilmek adına bu giysilerden birincil hedeflerinin yanı sıra bulunduğu ortam şartlarına bağlı olarak vücudun ısıl dengesini sağlaması ve dolayısıyla ısıl stresi yönetmesi beklenmektedir.  Proje sonucunda, bu özel teknik giysilere entegre edilebilecek, çok katmanlı özel bir koruyucu destek sisteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Isıl stres seviyesi minimuma indirecek şekilde tasarlanan bu yeni ürün, kişilerin maruz kaldığı aşırı ısı ve nem risklerine karşı koruma sağlarken, aynı zamanda çalışma verimliliğini de artıracaktır” diye konuştu.  

Doç. Dr. Nida Oğlakcıoğlu, “Gelişen teknoloji ve değişen koşullar ile birlikte tekstil sektöründe artık geleneksel tekstil ve hazır giyim ürünlerinin dışında katma değeri yüksek, fonksiyonel ve yenilikçi teknik tekstil ürünleri öne çıkmaktadır. Koruyucu giysiler büyük oranda yüksek fiyat aralıklarında uluslararası pazarda belirli firmaların sunduğu ürünlerdir. Bu noktada proje kapsamında geliştirilmesi hedeflenen koruyucu destek sistemi, kullanım ve performans özellikleri açısından ithal edilen bu muadillerine göre alternatif yaratırken, maliyet avantajı bakımından da rekabet edebilir nitelikte olacaktır. Türkiye için ilk olacak bu cihaz, patent alma potansiyeline sahiptir” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.