Fındıkla fit kalın! Diyetisyen Melisa Karataş’tan altın öneriler
Fındıkla fit kalın! Diyetisyen Melisa Karataş’tan altın öneriler
Sağlıklı yaşam trendleri arasında yer alan ve insan vücudu için bir çok faydası olan fındık, diyetisyenlerin önerileriyle daha da dikkat çekiyor.
Diyetisyen Melisa Karataş, fındığın zayıflamaya yardımcı etkileri olduğunu belirterek, bu kuruyemişin tok tutucu ve yağ yakıcı özellikleriyle diyetlerde önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Fındık ve Zayıflama:Bilimsel Kanıtlar
Diyetisyen Karataş, fındığın iştah kontrolü ve enerji alımını dengeleyici etkisinin bilimsel araştırmalarla desteklendiğine dikkat çekti. “New England Tıp Dergisi'nde yayımlanan bir çalışma, her gün bir porsiyon kuruyemiş tüketiminin yağ yakımını artırdığını ve metabolizmayı dengelediğini ortaya koyuyor,” diyen Karataş, bu çalışmada 120 bin kişinin 30 yıl boyunca izlendiğini ve düzenli kuruyemiş tüketenlerin yaşam süresinin yüzde 20 daha uzun olduğunu belirtti. Fındık tüketiminin obezite ve diyabet riskini azaltabileceğine dair verilerin altını çizen Karataş, “Harvard Sağlık Okulu’ndan Dr. Walter Willett’in de dediği gibi, diyette yağı azaltmak obezitenin çözümü değildir. Önemli olan sağlıklı yağlar ile sağlıksız yağlar arasındaki ayrımı iyi yapabilmektir,” dedi.
Kalp Sağlığı İçin Fındık Tüketimi
Fındığın kalp sağlığına faydalı birçok vitamin içerdiğini belirten Karataş, “Tekli doymamış yağ asitleri, E vitamini, bakır ve magnezyum bakımından zengin olan fındık, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve kalp ritmini düzenler,” dedi. Fındığın, kalp dostu besinler arasında önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Karataş, fındığın düzenli tüketiminin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti.
Fındık Cilde Parlaklık Kazandırıyor
Fındığın yalnızca genel sağlık üzerinde değil, cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğunu belirten Diyetisyen Melisa Karataş, “Günlük 25 gram fındık tüketimi, günlük E vitamini ihtiyacının yüzde 100’ünü, B6 vitamini ihtiyacının ise yüzde 25’ini karşılar. Bu da cildin daha parlak olmasına yardımcı olur,” dedi. Karataş, fındığın düşük glisemik indeks, yüksek lif içeriği ve doymamış yağ asitleri sayesinde cilt sağlığına katkı sağladığını belirtti.
Fındığın Fazlası Zarar Verebilir
Her gün bir avuç fındık tüketmenin faydalarını anlatan Diyetisyen Karataş, bu miktarın aşılmasının kilo alımına neden olabileceği konusunda da uyarıda bulundu. “Fındık, yağ ve besin değeri açısından zengin bir kuruyemiştir. Ancak her gün bir avuçtan fazla tüketmek kilo alımına yol açabilir. Ayrıca yüksek tansiyon hastalarının da bu miktarı aşmaması tavsiye edilir,” dedi. Karataş, fındığın aşırı tüketildiğinde mide bulantısı ve ishal gibi problemlere yol açabileceğini belirterek, fit kalabilmek için ideal porsiyonlarda tüketmenin önemine dikkat çekti.
Fındık, sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle diyetlerde yerini alırken, doğru miktarlarda tüketildiğinde hem zayıflamaya hem de genel sağlık durumuna katkı sağlıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.