Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Kurban Uyarısı!

SAĞLIK (YH) - Yıldız Haber | 05.06.2024 - 11:13, Güncelleme: 05.06.2024 - 11:13 6097+ kez okundu.
 

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Kurban Uyarısı!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çiftçilere yönelik bilgilendirme amacıyla başlattığı "TarımCebimde" mobil uygulaması, ücretsiz olarak indirilebilir durumda.
TarımCebimde: Kurbanınızı 3 Adımda Güvenle Seçin Bu uygulama sayesinde, kurbanlık hayvan hakkında bilgi sahibi olmak artık sadece 3 adımda mümkün. İlk olarak, "TarımCebimde" mobil uygulamasını cep telefonunuza indirerek başlayabilirsiniz. Ardından, "Hayvansal Üretim" ana menüsünden "Küpe Sorgulama" alt menüsünü seçerek devam edin. Son adımda ise, büyükbaş veya küçükbaş hayvan seçiminizi yaparak, satın almak istediğiniz hayvanın küpe numarasını girerek bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu şekilde, satın almayı düşündüğünüz kurbanlık hayvanın türü, ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi ve aşı bilgilerine kolaylıkla erişebilirsiniz. Kurbanlık Hayvan Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Sığır, manda, koyun ve keçilerin kulak küpelerine dikkat edilmelidir. Zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış hayvanlar tercih edilmemelidir. Hayvanların dış görünüşü canlı ve parlak olmalıdır. Yüksek ateş, salya, pis kokulu ishal veya burun akıntısı gibi belirtiler olmamalıdır. Öksürük veya nefes darlığı gibi sağlık sorunları bulunmamalıdır. Çevreye aşırı tepkili veya çok duyarsız davranışlar sergilememelidir. Yara, şişlik veya ödem gibi fiziksel sorunlar bulunmamalıdır. Cinsiyet organlarında veya memede kötü kokulu akıntılar olmamalıdır. Kurbanlık Hayvanların Yaş Tayini Hayvanların yaşları, çiftlik kayıtlarına dayanarak belirlenir. Çiftlik kayıtları yoksa, yaş tespiti diş gelişimine bakılarak yapılır. Sığırların yaş tayini için alt çenelerindeki kalıcı kesici dişlere bakılır. Koyunların ve keçilerin yaş tayini genellikle dış görünüşlerine göre yapılır. Kurbanlık Hayvanların Kesimi Kurbanlık hayvanlar, belirlenmiş kesim yerlerinde kesilmelidir. Kamusal alanlarda kesim yapılmamalıdır. Kesilen hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları yetkililere teslim edilmelidir. Kesim sırasında hijyen kurallarına uyulmalı ve atıklar doğru şekilde bertaraf edilmelidir. Etlerin Saklanması ve Soğutulması Etlerin soğutulması hemen başlatılmalı ve uygun sıcaklıklarda saklanmalıdır. Etlerin saklanması için uygun koşullar sağlanmalı ve hijyen kurallarına uyulmalıdır.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çiftçilere yönelik bilgilendirme amacıyla başlattığı "TarımCebimde" mobil uygulaması, ücretsiz olarak indirilebilir durumda.

TarımCebimde: Kurbanınızı 3 Adımda Güvenle Seçin

Bu uygulama sayesinde, kurbanlık hayvan hakkında bilgi sahibi olmak artık sadece 3 adımda mümkün. İlk olarak, "TarımCebimde" mobil uygulamasını cep telefonunuza indirerek başlayabilirsiniz. Ardından, "Hayvansal Üretim" ana menüsünden "Küpe Sorgulama" alt menüsünü seçerek devam edin. Son adımda ise, büyükbaş veya küçükbaş hayvan seçiminizi yaparak, satın almak istediğiniz hayvanın küpe numarasını girerek bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu şekilde, satın almayı düşündüğünüz kurbanlık hayvanın türü, ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi ve aşı bilgilerine kolaylıkla erişebilirsiniz.

Kurbanlık Hayvan Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Sığır, manda, koyun ve keçilerin kulak küpelerine dikkat edilmelidir.
  • Zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış hayvanlar tercih edilmemelidir.
  • Hayvanların dış görünüşü canlı ve parlak olmalıdır.
  • Yüksek ateş, salya, pis kokulu ishal veya burun akıntısı gibi belirtiler olmamalıdır.
  • Öksürük veya nefes darlığı gibi sağlık sorunları bulunmamalıdır.
  • Çevreye aşırı tepkili veya çok duyarsız davranışlar sergilememelidir.
  • Yara, şişlik veya ödem gibi fiziksel sorunlar bulunmamalıdır.
  • Cinsiyet organlarında veya memede kötü kokulu akıntılar olmamalıdır.

Kurbanlık Hayvanların Yaş Tayini

  • Hayvanların yaşları, çiftlik kayıtlarına dayanarak belirlenir.
  • Çiftlik kayıtları yoksa, yaş tespiti diş gelişimine bakılarak yapılır.
  • Sığırların yaş tayini için alt çenelerindeki kalıcı kesici dişlere bakılır.
  • Koyunların ve keçilerin yaş tayini genellikle dış görünüşlerine göre yapılır.

Kurbanlık Hayvanların Kesimi

  • Kurbanlık hayvanlar, belirlenmiş kesim yerlerinde kesilmelidir.
  • Kamusal alanlarda kesim yapılmamalıdır.
  • Kesilen hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları yetkililere teslim edilmelidir.
  • Kesim sırasında hijyen kurallarına uyulmalı ve atıklar doğru şekilde bertaraf edilmelidir.

Etlerin Saklanması ve Soğutulması

  • Etlerin soğutulması hemen başlatılmalı ve uygun sıcaklıklarda saklanmalıdır.
  • Etlerin saklanması için uygun koşullar sağlanmalı ve hijyen kurallarına uyulmalıdır.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.