Giresun’da fındık hasatında önemli uyarılar!

GÜNDEM (YH) - Yıldız Haber | 27.07.2024 - 09:38, Güncelleme: 27.07.2024 - 09:52 2876+ kez okundu.
 

Giresun’da fındık hasatında önemli uyarılar!

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü fındık hasat zamanı için bilgilendirme yayımladı.
Giresun ilinde bu yıl fındık hasat zamanları netlik kazandı. Sahil kesimlerde (0-250 m rakım) hasat, 4 Ağustos'ta başlayacakken, orta kesimlerde (250-500 m rakım) 10 Ağustos'ta, yüksek rakımlı bölgelerde (500 m üzeri) ise 17 Ağustos'tan itibaren gerçekleştirilecek. Fındık üreticilerinin dikkat etmesi gereken önemli hususlar ise şunlar: Fındıkların dalda nem oranının %30'un altına düşmesi, Fındık kabuğunun %75 oranında kızarması, Danelerin kabuktan kolayca ayrılabilmesi, İç fındık zarının koyu krem rengine dönüşmesi, Meyveleri taşıyan dalların sallandığında %75'inin daldan dökülmesi durumunda hasada başlanması gerekmekte. Erken hasat edilmesi durumunda meyve kalitesinin düşeceği, fındıkların muhafaza süresinin kısaldığı ve iç dolgunluğunun azalabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca, aflatoksin oluşumunu engellemek için resmi toplama tarihlerine dikkat edilmelidir. Bu bilgiler, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından duyurulmuştur. Fındık üreticileri için önemli olan bu hususlar, verimli bir hasat dönemi geçirmenize yardımcı olacaktır.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü fındık hasat zamanı için bilgilendirme yayımladı.

Giresun ilinde bu yıl fındık hasat zamanları netlik kazandı. Sahil kesimlerde (0-250 m rakım) hasat, 4 Ağustos'ta başlayacakken, orta kesimlerde (250-500 m rakım) 10 Ağustos'ta, yüksek rakımlı bölgelerde (500 m üzeri) ise 17 Ağustos'tan itibaren gerçekleştirilecek.

Fındık üreticilerinin dikkat etmesi gereken önemli hususlar ise şunlar:

  • Fındıkların dalda nem oranının %30'un altına düşmesi,
  • Fındık kabuğunun %75 oranında kızarması,
  • Danelerin kabuktan kolayca ayrılabilmesi,
  • İç fındık zarının koyu krem rengine dönüşmesi,
  • Meyveleri taşıyan dalların sallandığında %75'inin daldan dökülmesi durumunda hasada başlanması gerekmekte.

Erken hasat edilmesi durumunda meyve kalitesinin düşeceği, fındıkların muhafaza süresinin kısaldığı ve iç dolgunluğunun azalabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca, aflatoksin oluşumunu engellemek için resmi toplama tarihlerine dikkat edilmelidir.

Bu bilgiler, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından duyurulmuştur. Fındık üreticileri için önemli olan bu hususlar, verimli bir hasat dönemi geçirmenize yardımcı olacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.