Hobi Bahçesi Alma Suça Ortak Olma!

GÜNDEM (YH) - Yıldız Haber | 12.11.2024 - 13:25, Güncelleme: 12.11.2024 - 13:25 3411+ kez okundu.
 

Hobi Bahçesi Alma Suça Ortak Olma!

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, tarımsal alanlardaki yapılaşmaya ve tarım alanlarının yasa dışı bahanelerle bozularak hobi bahçelerine dönüştürülmesine karşı mücadele başlattı.
Mücadele; ilçe merkezi ve hobi bahçelerinin bulunduğu alanlarda yapılan basın açıklaması ve eylemler sonrası, 25 farklı noktaya asılan büyük pankartlarla sürüyor. Vatandaşlara “Hobi Bahçesi Alma Suça Ortak Olma” mesajı verem platform üyeleri tarımın desteklenmesi ve tarım alanlarındaki talanın durdurulması için ilgililere de çağrıda bulundu.   Suçtur yıkılabilir ceza kesilebilir hapiste olabilir Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Sözcüsü Ramsi Sağlam, ülkenin dört bir yanında olduğu gibi Foça’da da tarım arazilerinin bölünerek hobi bahçesi adı altında tarımsal alan olmaktan çıkarılmasına tepkili olduklarını söyledi. Resmi kurumlar ve hukuk nezdinde her türlü girişimleri yaparken vatandaşı da bilinçlendirmeye çalıştıklarını belirten Ramis Sağlam; “Foça’da tarım alanlarındaki kaçak yapılaşmaya ve hobi bahçelerine karşı mücadele için ilçe merkezi ve bağlısı köy ve uzak mahallelerde 25 farklı noktaya pankartlar  asarak farkındalık yaratmaya çalıştık. Tarımsal alanda devlet desteğinin giderek azalması, çiftçinin ürününü değerinde satamaması, çiftçileri tarımdan uzaklaştırıp toprağını satmaya zorladığını biliyoruz. Ama; tarım topraklarının üretim dışına çıkarılması, tarımın geleceği için önemli ve hayati bir sorundur. 2018 yılında kamuoyunda imar barışı olarak nitelendirilen imar affı nedeniyle tarım arazilerinde telafisi mümkün olmayan tahribat ve kayıplar yaşandı. Foça’nın tarım yoğunluklu iken mahalleye çevrilen köylerinde hobi bahçeleri mantar gibi bitmeye başladı. Bu; bölgede, tarımı bitirme noktasına getirdi. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, tarım arazilerinin hiçbir koşulda belirtilen miktarların dışında bölünemeyeceğini ve yapılaşma yapılamayacağını ifade ediyor. Tarım arazilerini amaç dışı kullanıma açan hobi bahçeleri, ekoköy adı altındaki lüks villa projeleri, tamamen hukuksuz ve kaçak konumdadır. 2020 yılında 7255 sayılı ‘Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun’ kabul edilerek caydırıcı cezalar gelmiştir. Ancak geçen 4 yıl içinde sorun çözülememiştir. Bu alanlarda kanunda belirtilen takibin Tarım Bakanlığı ve belediyelerce yapılmasını ve müeyyidelerin uygulanmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızı da duyarlı olmaya davet ediyoruz. Kooperatif adı altında hobi bahçesine ev yapılamaz. Yapılan, kooperatifin ortak malı olur. Konteyner, prefabrik ya da bungalova da izin yoktur. Ruhsatı olmayan her yapı kaçaktır. Belediyelerin yıkma ve ceza kesme yetkisi vardır. Bu koşullara uymadığınızda ceza davası açılabilir, hapis cezası bile alabilirsiniz. Belediyelerin göz yumduğu durumlarda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yıkım gerçekleştirir, parasını 2 kat şekilde belediyeden keser. Bunu şahıslara ödetme yetkisine sahiptir.” dedi.    
Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, tarımsal alanlardaki yapılaşmaya ve tarım alanlarının yasa dışı bahanelerle bozularak hobi bahçelerine dönüştürülmesine karşı mücadele başlattı.

Mücadele; ilçe merkezi ve hobi bahçelerinin bulunduğu alanlarda yapılan basın açıklaması ve eylemler sonrası, 25 farklı noktaya asılan büyük pankartlarla sürüyor. Vatandaşlara “ Hobi Bahçesi Alma Suça Ortak Olma” mesajı verem platform üyeleri tarımın desteklenmesi ve tarım alanlarındaki talanın durdurulması için ilgililere de çağrıda bulundu.  

Suçtur yıkılabilir ceza kesilebilir hapiste olabilir

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Sözcüsü Ramsi Sağlam, ülkenin dört bir yanında olduğu gibi Foça’da da tarım arazilerinin bölünerek hobi bahçesi adı altında tarımsal alan olmaktan çıkarılmasına tepkili olduklarını söyledi.

Resmi kurumlar ve hukuk nezdinde her türlü girişimleri yaparken vatandaşı da bilinçlendirmeye çalıştıklarını belirten Ramis Sağlam; “Foça’da tarım alanlarındaki kaçak yapılaşmaya ve hobi bahçelerine karşı mücadele için ilçe merkezi ve bağlısı köy ve uzak mahallelerde 25 farklı noktaya pankartlar  asarak farkındalık yaratmaya çalıştık. Tarımsal alanda devlet desteğinin giderek azalması, çiftçinin ürününü değerinde satamaması, çiftçileri tarımdan uzaklaştırıp toprağını satmaya zorladığını biliyoruz. Ama; tarım topraklarının üretim dışına çıkarılması, tarımın geleceği için önemli ve hayati bir sorundur. 2018 yılında kamuoyunda imar barışı olarak nitelendirilen imar affı nedeniyle tarım arazilerinde telafisi mümkün olmayan tahribat ve kayıplar yaşandı. Foça’nın tarım yoğunluklu iken mahalleye çevrilen köylerinde hobi bahçeleri mantar gibi bitmeye başladı. Bu; bölgede, tarımı bitirme noktasına getirdi. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, tarım arazilerinin hiçbir koşulda belirtilen miktarların dışında bölünemeyeceğini ve yapılaşma yapılamayacağını ifade ediyor. Tarım arazilerini amaç dışı kullanıma açan hobi bahçeleri, ekoköy adı altındaki lüks villa projeleri, tamamen hukuksuz ve kaçak konumdadır. 2020 yılında 7255 sayılı ‘Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun’ kabul edilerek caydırıcı cezalar gelmiştir. Ancak geçen 4 yıl içinde sorun çözülememiştir. Bu alanlarda kanunda belirtilen takibin Tarım Bakanlığı ve belediyelerce yapılmasını ve müeyyidelerin uygulanmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızı da duyarlı olmaya davet ediyoruz. Kooperatif adı altında hobi bahçesine ev yapılamaz. Yapılan, kooperatifin ortak malı olur. Konteyner, prefabrik ya da bungalova da izin yoktur. Ruhsatı olmayan her yapı kaçaktır. Belediyelerin yıkma ve ceza kesme yetkisi vardır. Bu koşullara uymadığınızda ceza davası açılabilir, hapis cezası bile alabilirsiniz. Belediyelerin göz yumduğu durumlarda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yıkım gerçekleştirir, parasını 2 kat şekilde belediyeden keser. Bunu şahıslara ödetme yetkisine sahiptir.” dedi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.