HÜDA PAR Genel Başkanı, " Anayasanın dördüncü maddesine karşıyız"

SİYASET (YH) - Yıldız Haber | 15.09.2024 - 22:33, Güncelleme: 15.09.2024 - 22:33 2535 kez okundu.
 

HÜDA PAR Genel Başkanı, " Anayasanın dördüncü maddesine karşıyız"

HÜDA PAR'ın Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, katıldığı bir televizyon programında " Biz, anayasanın 4'üncü maddesi olmasın diyoruz.
Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, katıldığı bir televizyon programında Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 4. maddesine ilişkin tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. Yapıcıoğlu, Anayasa'nın 4. maddesinin kaldırılması gerektiğini savunarak, bu maddenin gelecek nesillerin iradesine ipotek koyduğunu öne sürdü. 4'üncü Madde Gelecek Nesillerin İradesine İpotek Koymaktır Canlı yayında yaptığı açıklamalarda Yapıcıoğlu, "Biz, anayasanın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasa'da değiştirilemez maddeler olması, tüm bu maddeleri değiştirmemiz gerektiği anlamına gelmez. Ancak 4. madde gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktadır. Diğer maddeleri oturup beraber yeniden yazalım, ama 4. madde kalkmalıdır," dedi. Anayasa'nın 4. Maddesi Neyi Kapsıyor? MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir. MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır. MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez. 4. madde gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır" dedi. Anayasa’nın 4. maddesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerini belirleyen ilk üç maddenin değiştirilemezliğini vurguluyor. Bu madde, devletin şeklinin Cumhuriyet olduğunu ve Cumhuriyetin niteliklerinin, milli bütünlük, dil ve bayrak gibi konuların değiştirilmesini yasaklıyor. Yapıcıoğlu'nun bu açıklamaları, HÜDA PAR'ın Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal ilkelerine yönelik eleştirilerinin bir devamı olarak değerlendiriliyor. Anayasa’nın temel maddeleri üzerindeki bu tartışmalar, ülke gündeminde geniş yankı uyandırmaya devam ediyor.
HÜDA PAR'ın Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, katıldığı bir televizyon programında " Biz, anayasanın 4'üncü maddesi olmasın diyoruz.

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, katıldığı bir televizyon programında Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 4. maddesine ilişkin tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. Yapıcıoğlu, Anayasa'nın 4. maddesinin kaldırılması gerektiğini savunarak, bu maddenin gelecek nesillerin iradesine ipotek koyduğunu öne sürdü.

4'üncü Madde Gelecek Nesillerin İradesine İpotek Koymaktır

Canlı yayında yaptığı açıklamalarda Yapıcıoğlu, "Biz, anayasanın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasa'da değiştirilemez maddeler olması, tüm bu maddeleri değiştirmemiz gerektiği anlamına gelmez. Ancak 4. madde gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktadır. Diğer maddeleri oturup beraber yeniden yazalım, ama 4. madde kalkmalıdır," dedi.
Anayasa'nın 4. Maddesi Neyi Kapsıyor?

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.  4. madde gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır" dedi.

Anayasa’nın 4. maddesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerini belirleyen ilk üç maddenin değiştirilemezliğini vurguluyor. Bu madde, devletin şeklinin Cumhuriyet olduğunu ve Cumhuriyetin niteliklerinin, milli bütünlük, dil ve bayrak gibi konuların değiştirilmesini yasaklıyor.

Yapıcıoğlu'nun bu açıklamaları, HÜDA PAR'ın Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal ilkelerine yönelik eleştirilerinin bir devamı olarak değerlendiriliyor. Anayasa’nın temel maddeleri üzerindeki bu tartışmalar, ülke gündeminde geniş yankı uyandırmaya devam ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.