Elektronik Alkol Takip Sistemi Başladı! E-Devlet Üzerinden İzlenecek

GÜNDEM (YH) - Yıldız Haber | 18.07.2024 - 13:41, Güncelleme: 18.07.2024 - 13:41 4192+ kez okundu.
 

Elektronik Alkol Takip Sistemi Başladı! E-Devlet Üzerinden İzlenecek

Türkiye'de sahte içki yapımının önüne geçmek amacıyla Elektronik Alkol Takip Sistemi (EATS) adıyla yeni bir uygulama başlatıldı.
Bu sistem sayesinde, sahte içki yapımında kullanılan etil alkol, Alkol Ticaret Platformu (ATİP) ile e-Devlet üzerinden izlenebilecek. Elektronik Alkol Takip Sistemi (EATS), sahte içki üretiminde kullanılan etil alkolü takip etmek amacıyla geliştirildi. Bu sistem, etil alkolün üretim ve ithalat süreçlerini anbean gözlem altında tutarak, yurt içindeki fiziki sevkiyatı ve piyasa arzını izlemeye olanak tanıyor. EATS cihazları, ham madde kullanım ve üretim miktarlarını anlık olarak ölçerek elde edilen verileri eş zamanlı olarak ilgili Bakanlığın veri merkezine gönderiyor. Böylece, ülke genelinde üretim yapılan tesislerde kullanılan ham madde ve nihai alkol üretim miktarları anlık olarak izlenerek kaydediliyor. Alkol ithalat verileri, Ticaret Bakanlığı'nın bilişim sistemi entegrasyonu sayesinde EATS'a aktarılıyor. Bu doğrultuda, Bakanlık tarafından elektronik ortamda sanal bir etil alkol pazarı oluşturuldu. Sistemin önemli bir parçası olan e-Devlet üzerinden erişilebilen ATİP ile tüm etil alkol ticareti aralıksız olarak izlenerek, kayıt dışı ticaretle mücadelede önemli bir avantaj sağlanıyor. Etil alkol ticareti yapmaya yetkili gerçek ve tüzel kişiler, e-Devlet üzerinden ATİP'e erişerek yasal yetkileriyle sınırlı işlemler yapabilecekler. Bakanlık, bu sanal pazardaki alım satım faaliyetlerini aralıksız izlerken, ATİP dışında alkol ticareti yapan taraflara lisans iptaline varan ciddi yaptırımlar uygulanacağını belirtti. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, emniyet ve jandarma yetkililerinin de sistemin işleyişine ilişkin bilgilendirildiğini ve etkin işbirliğinin önemine vurgu yaptı.  
Türkiye'de sahte içki yapımının önüne geçmek amacıyla Elektronik Alkol Takip Sistemi (EATS) adıyla yeni bir uygulama başlatıldı.

Bu sistem sayesinde, sahte içki yapımında kullanılan etil alkol, Alkol Ticaret Platformu (ATİP) ile e-Devlet üzerinden izlenebilecek.

Elektronik Alkol Takip Sistemi (EATS), sahte içki üretiminde kullanılan etil alkolü takip etmek amacıyla geliştirildi. Bu sistem, etil alkolün üretim ve ithalat süreçlerini anbean gözlem altında tutarak, yurt içindeki fiziki sevkiyatı ve piyasa arzını izlemeye olanak tanıyor.

EATS cihazları, ham madde kullanım ve üretim miktarlarını anlık olarak ölçerek elde edilen verileri eş zamanlı olarak ilgili Bakanlığın veri merkezine gönderiyor. Böylece, ülke genelinde üretim yapılan tesislerde kullanılan ham madde ve nihai alkol üretim miktarları anlık olarak izlenerek kaydediliyor.

Alkol ithalat verileri, Ticaret Bakanlığı'nın bilişim sistemi entegrasyonu sayesinde EATS'a aktarılıyor. Bu doğrultuda, Bakanlık tarafından elektronik ortamda sanal bir etil alkol pazarı oluşturuldu. Sistemin önemli bir parçası olan e-Devlet üzerinden erişilebilen ATİP ile tüm etil alkol ticareti aralıksız olarak izlenerek, kayıt dışı ticaretle mücadelede önemli bir avantaj sağlanıyor.

Etil alkol ticareti yapmaya yetkili gerçek ve tüzel kişiler, e-Devlet üzerinden ATİP'e erişerek yasal yetkileriyle sınırlı işlemler yapabilecekler. Bakanlık, bu sanal pazardaki alım satım faaliyetlerini aralıksız izlerken, ATİP dışında alkol ticareti yapan taraflara lisans iptaline varan ciddi yaptırımlar uygulanacağını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, emniyet ve jandarma yetkililerinin de sistemin işleyişine ilişkin bilgilendirildiğini ve etkin işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.