Giresun’da kahverengi kokarcaya karşı dev mücadele!

GÜNDEM 28.08.2024 - 14:08, Güncelleme: 28.08.2024 - 15:18 4843+ kez okundu.
 

Giresun’da kahverengi kokarcaya karşı dev mücadele!

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarında büyük tehdit oluşturan kahverengi kokarca ile ilgili geniş kapsamlı bir bildiri yayınladı.
2024 yılı için başlatılan seferberlik kapsamında, bu istilacı türle mücadelede önemli adımlar atıldı. 2024 Kahverengi Kokarca Mücadelesi Seferberliği 2023 yılında hazırlanan "Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı" çerçevesinde, 2024 yılında Bakanlık, il ve ilçe tarım müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle tam işbirliği içinde çalışmalar yoğunlaştırıldı. İşte mücadele kapsamında atılan adımlar: 35 İl ve 196 İlçede Mücadele: Türkiye genelinde kahverengi kokarca popülasyonunun yoğun olduğu 35 il ve 196 ilçede, 1.272 teknik personel görev alarak çalışmalar gerçekleştirdi. Üreticilere ve Kamuoyuna Bilgilendirme: Yaklaşık 100 bin üretici, sektör temsilcisi ve basın mensubuna bilgilendirme yapıldı. Mücadele sürecinin etkinliğini artırmak amacıyla eğitim filmleri hazırlandı, afiş ve broşürler dağıtıldı. Biyoteknik Mücadele: Ruhsatlandırılan biyoteknik tuzaklar, il müdürlükleri aracılığıyla yaklaşık 3 bin üreticiye dağıtıldı. Kışlak Alanlarda İlaçlama: Mücadele kapsamında 40 bin ev, depo, ahır ve benzeri alanlar ilaçlandı. Biyolojik Mücadele: Kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olan yaklaşık 200 bin samuray arısı, bu istilacı türle mücadele kapsamında doğaya salındı. 2024 Yılında Neler Yapılacak? Kahverengi kokarca mücadelesi, 2024 yılında da artarak devam edecek. Planlanan çalışmalar ise şu şekilde: Yerel Yönetimlerle İş Birliği: Popülasyonun yoğun olduğu 140 bin ünite belirlenerek yerel yönetimlerle iş birliği içinde ilaçlama yapılacak. Biyolojik Mücadele Artacak: Bölge genelinde enstitüler tarafından geliştirilen 300 bin samuray arısı doğaya salınacak. Üretici Hakları Korunacak Kahverengi kokarcayı bahane ederek üreticilerden düşük fiyatla ürün almaya çalışan tüccar ve manavlar hakkında ilgili bakanlıklarla işbirliği içinde gerekli çalışmalar yürütülmekte. Hasat sonrası da mücadeleye ara verilmeden devam edilecek. Üreticilerin, il ve ilçe müdürlüklerinden yapılan uyarıları dikkatle takip etmeleri büyük önem taşımakta. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu seferberlikte tüm üreticilere destek olmayı sürdürmekte ve kahverengi kokarca ile mücadelenin başarıyla sonuçlanması için kararlılıkla çalışmakta.  
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarında büyük tehdit oluşturan kahverengi kokarca ile ilgili geniş kapsamlı bir bildiri yayınladı.

2024 yılı için başlatılan seferberlik kapsamında, bu istilacı türle mücadelede önemli adımlar atıldı.

2024 Kahverengi Kokarca Mücadelesi Seferberliği

2023 yılında hazırlanan " Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı" çerçevesinde, 2024 yılında Bakanlık, il ve ilçe tarım müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle tam işbirliği içinde çalışmalar yoğunlaştırıldı. İşte mücadele kapsamında atılan adımlar:

35 İl ve 196 İlçede Mücadele: Türkiye genelinde kahverengi kokarca popülasyonunun yoğun olduğu 35 il ve 196 ilçede, 1.272 teknik personel görev alarak çalışmalar gerçekleştirdi.

Üreticilere ve Kamuoyuna Bilgilendirme: Yaklaşık 100 bin üretici, sektör temsilcisi ve basın mensubuna bilgilendirme yapıldı. Mücadele sürecinin etkinliğini artırmak amacıyla eğitim filmleri hazırlandı, afiş ve broşürler dağıtıldı.

Biyoteknik Mücadele: Ruhsatlandırılan biyoteknik tuzaklar, il müdürlükleri aracılığıyla yaklaşık 3 bin üreticiye dağıtıldı.

Kışlak Alanlarda İlaçlama: Mücadele kapsamında 40 bin ev, depo, ahır ve benzeri alanlar ilaçlandı.

Biyolojik Mücadele: Kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olan yaklaşık 200 bin samuray arısı, bu istilacı türle mücadele kapsamında doğaya salındı.

2024 Yılında Neler Yapılacak?

Kahverengi kokarca mücadelesi, 2024 yılında da artarak devam edecek. Planlanan çalışmalar ise şu şekilde:

Yerel Yönetimlerle İş Birliği: Popülasyonun yoğun olduğu 140 bin ünite belirlenerek yerel yönetimlerle iş birliği içinde ilaçlama yapılacak.

Biyolojik Mücadele Artacak: Bölge genelinde enstitüler tarafından geliştirilen 300 bin samuray arısı doğaya salınacak.

Üretici Hakları Korunacak

Kahverengi kokarcayı bahane ederek üreticilerden düşük fiyatla ürün almaya çalışan tüccar ve manavlar hakkında ilgili bakanlıklarla işbirliği içinde gerekli çalışmalar yürütülmekte. Hasat sonrası da mücadeleye ara verilmeden devam edilecek. Üreticilerin, il ve ilçe müdürlüklerinden yapılan uyarıları dikkatle takip etmeleri büyük önem taşımakta. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu seferberlikte tüm üreticilere destek olmayı sürdürmekte ve kahverengi kokarca ile mücadelenin başarıyla sonuçlanması için kararlılıkla çalışmakta.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.