Kokarca Hasarlı Ordu Fındığı, Giresun Fındığını Vurdu!

EKONOMİ (YH) - Yıldız Haber | 16.09.2024 - 18:05, Güncelleme: 16.09.2024 - 18:05 6019 kez okundu.
 

Kokarca Hasarlı Ordu Fındığı, Giresun Fındığını Vurdu!

Giresun kalite fındığın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 132 lira olarak açıklanmasına rağmen, serbest piyasada fiyatlar 123 liraya kadar geriledi.
Uzmanlar, fiyatlardaki bu düşüşün nedenlerinden birinin, kokarca zararlısının etkisiyle kalitesi düşen fındıkların Giresun piyasasına girmesi olduğunu belirtti. Bu durum, hem iç piyasada hem de ihracatta olumsuz sonuçlar doğuruyor. Fındık piyasasında yaşanan düşüşün temel sebeplerinden birinin, Giresun dışındaki bölgelerde kokarca zararlısından etkilenen fındıkların Giresun piyasasına girmesi olduğu ifade edildi. Kokarca zararlısının fındığın iç kalitesini bozduğu ve bu fındıkların karıştığı partilerin ihracat sırasında geri döndüğü belirtiliyor. Bu durum, Giresun’un yüksek kaliteli fındığının itibarını zedeliyor. Kokarca zararlısının yarattığı bu olumsuz etki yalnızca üreticiye değil, bölge ekonomisine de büyük zarar veriyor. Fındık alım satımı yapan tüccarların zararlı fındıkları Giresun fındığı ile karıştırmasının önüne geçilmesi beklenirken, yetkililerin bu konuda üzerine düşeni yapması gerekiyor. Alın teriyle fındık toplayan üreticiler, piyasadaki bu karışıklık nedeniyle zarar ederken, bu durumun devam etmesi halinde fiyatların daha da düşebileceği ve Giresun fındığının uluslararası pazardaki itibarının zedelenebileceği belirtiliyor.
Giresun kalite fındığın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 132 lira olarak açıklanmasına rağmen, serbest piyasada fiyatlar 123 liraya kadar geriledi.

Uzmanlar, fiyatlardaki bu düşüşün nedenlerinden birinin, kokarca zararlısının etkisiyle kalitesi düşen fındıkların Giresun piyasasına girmesi olduğunu belirtti. Bu durum, hem iç piyasada hem de ihracatta olumsuz sonuçlar doğuruyor.

Fındık piyasasında yaşanan düşüşün temel sebeplerinden birinin, Giresun dışındaki bölgelerde kokarca zararlısından etkilenen fındıkların Giresun piyasasına girmesi olduğu ifade edildi. Kokarca zararlısının fındığın iç kalitesini bozduğu ve bu fındıkların karıştığı partilerin ihracat sırasında geri döndüğü belirtiliyor. Bu durum, Giresun’un yüksek kaliteli fındığının itibarını zedeliyor.

Kokarca zararlısının yarattığı bu olumsuz etki yalnızca üreticiye değil, bölge ekonomisine de büyük zarar veriyor. Fındık alım satımı yapan tüccarların zararlı fındıkları Giresun fındığı ile karıştırmasının önüne geçilmesi beklenirken, yetkililerin bu konuda üzerine düşeni yapması gerekiyor.

Alın teriyle fındık toplayan üreticiler, piyasadaki bu karışıklık nedeniyle zarar ederken, bu durumun devam etmesi halinde fiyatların daha da düşebileceği ve Giresun fındığının uluslararası pazardaki itibarının zedelenebileceği belirtiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.