Genç Çiftçiler ve Kadın Üreticiler Tarımın Geleceğine Teknolojiyle Tutunuyor

GÜNDEM (YH) - Yıldız Haber | 25.09.2024 - 12:09, Güncelleme: 25.09.2024 - 12:09 1095 kez okundu.
 

Genç Çiftçiler ve Kadın Üreticiler Tarımın Geleceğine Teknolojiyle Tutunuyor

Cinsiyet eşitliği odağında geleceğin insana yakışır işleri yaklaşımının desteklenmesi hibe programı kapanış toplantısı gerçekleştirildi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi Hibe Programı” kapsamında gençlerin tarım sektöründeki teknolojik yetkinliklerini geliştirmek ve iş gücü piyasasında istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla hayata geçirilen proje, başarıyla tamamlandı. Projenin kapanış toplantısı, İl Müdürü Mustafa ŞAHİN, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin Altunoğlu, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Genç Çiftçiler, Kadın Üreticiler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Projenin Hedefleri ve Çıktıları Projenin 12 aylık uygulama süreci boyunca genç çiftçilerin, tarım-gıda alanında öğrenim gören öğrencilerin ve mezunların bilgi teknolojileri yetkinlikleri, 400 kişinin katılımıyla ölçülerek raporlandı. Türkiye ve Yunanistan’da düzenlenen toplantılar ile eğitim içerikleri belirlenmiş, uzmanlar tarafından zeytincilik özelinde 15 adet eğitim videosu hazırlanmış ve “Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz Öğrenme Platformu” web ve mobil uygulamaları hayata geçirildi. Eğitim konuları arasında iş sağlığı ve güvenliği, bahçe tesisi ve bakımı, bitki koruma ve besleme, budama, zeytin hasadı, tarımda yenilenebilir enerji ve tarım 4.0 ve 5.0 uygulamaları yer aldı. Saha eğitimlerinde ise zeytin dikiminden, zirai drone ile ilaçlama yapma ve görüntü almaya kadar çeşitli uygulamalı eğitimler verildi. Katılımcılar, sanal gerçeklik gözlükleri ile zeytin ağacı budama ve yetiştirme deneyimlerini yaşayarak teknoloji kullanım yetkinliklerini geliştirme fırsatı buldu. Bu eğitimlerden, 60 üniversite öğrencisi, 126’sı kadın, 40’ı mülteci olmak üzere toplamda 210 genç çiftçi ve tarım işçisi faydalandı. İl Müdürü Mustafa Şahin, yaptığı konuşmada; “Tarım sektörünün geleceği, teknoloji ile birleştiğinde çok daha güçlü bir potansiyele sahip olacaktır. Bu proje ile gençlerimizin tarımda teknolojiyi kullanma yetkinliklerini geliştirmeyi ve onları geleceğin tarım iş gücüne hazırlamayı hedefledik. Özellikle kadınlar ve mülteci tarım işçileri için eşit fırsatlar yaratmak, projede en çok önemsediğimiz konulardan biri oldu. Bu anlamda, projemizin her bir katılımcıya ve dolayısıyla ülkemizin tarım sektörüne önemli katkılar sunduğuna inanıyorum. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Cinsiyet eşitliği odağında geleceğin insana yakışır işleri yaklaşımının desteklenmesi hibe programı kapanış toplantısı gerçekleştirildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “ Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi Hibe Programı” kapsamında gençlerin tarım sektöründeki teknolojik yetkinliklerini geliştirmek ve iş gücü piyasasında istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla hayata geçirilen proje, başarıyla tamamlandı. Projenin kapanış toplantısı, İl Müdürü Mustafa ŞAHİN, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin Altunoğlu, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Genç Çiftçiler, Kadın Üreticiler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Projenin Hedefleri ve Çıktıları

Projenin 12 aylık uygulama süreci boyunca genç çiftçilerin, tarım-gıda alanında öğrenim gören öğrencilerin ve mezunların bilgi teknolojileri yetkinlikleri, 400 kişinin katılımıyla ölçülerek raporlandı. Türkiye ve Yunanistan’da düzenlenen toplantılar ile eğitim içerikleri belirlenmiş, uzmanlar tarafından zeytincilik özelinde 15 adet eğitim videosu hazırlanmış ve “Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz Öğrenme Platformu” web ve mobil uygulamaları hayata geçirildi. Eğitim konuları arasında iş sağlığı ve güvenliği, bahçe tesisi ve bakımı, bitki koruma ve besleme, budama, zeytin hasadı, tarımda yenilenebilir enerji ve tarım 4.0 ve 5.0 uygulamaları yer aldı.

Saha eğitimlerinde ise zeytin dikiminden, zirai drone ile ilaçlama yapma ve görüntü almaya kadar çeşitli uygulamalı eğitimler verildi. Katılımcılar, sanal gerçeklik gözlükleri ile zeytin ağacı budama ve yetiştirme deneyimlerini yaşayarak teknoloji kullanım yetkinliklerini geliştirme fırsatı buldu. Bu eğitimlerden, 60 üniversite öğrencisi, 126’sı kadın, 40’ı mülteci olmak üzere toplamda 210 genç çiftçi ve tarım işçisi faydalandı.

İl Müdürü Mustafa Şahin, yaptığı konuşmada; “ Tarım sektörünün geleceği, teknoloji ile birleştiğinde çok daha güçlü bir potansiyele sahip olacaktır. Bu proje ile gençlerimizin tarımda teknolojiyi kullanma yetkinliklerini geliştirmeyi ve onları geleceğin tarım iş gücüne hazırlamayı hedefledik. Özellikle kadınlar ve mülteci tarım işçileri için eşit fırsatlar yaratmak, projede en çok önemsediğimiz konulardan biri oldu. Bu anlamda, projemizin her bir katılımcıya ve dolayısıyla ülkemizin tarım sektörüne önemli katkılar sunduğuna inanıyorum. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.