Mübadelenin 100. yılında unutlmadılar!

GÜNDEM (YH) - Yıldız Haber | 05.12.2024 - 18:05, Güncelleme: 05.12.2024 - 18:18 7438 kez okundu.
 

Mübadelenin 100. yılında unutlmadılar!

Başkan Sıbıç, ‘100 yıllık bir serüvene dönüşen mübadelenin acıları ve zorlukları, Bulancak’ta dayanışma ile umut dolu bir hikayeye dönüştü’ dedi.
Bulancak Belediyesi, 4 Aralık 2024 tarihinde gerçekleşen Meclis Toplantısında Mübadele ile Giresun'un Bulancak ilçesine gelen mübadilleri unutmayarak, isimsiz bulunan bir parka ‘Mübadelenin 100. Yılı Parkı’ ismini vererek önümüzde ki günlerde resmi açılışını yapacak. Ailesi Selanik Mübadili olan Bulancaklı hemşerimiz Prof. Dr. İshak Özkan’ın, Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleştirilen Mübadele nedeniyle Bulancak’a yerleşen mübadil ailelerin gelişlerinin 100. Yılı nedeniyle, Bulancak Belediyesi Meclisine sunduğu dilekçesinde, ‘Mübadelenin 100. Yılı Parkı’ talebi, Bulancak Belediyesinin, 4 Aralık 2024 Çarşamba günü gerçekleştirilen Meclis toplantısında, gündemin 6. Maddesi olarak görüşülerek, Bulancak tarihinde ve kültüründe önemli bir dönüm noktası olması sebebiyle oy birliği ile kabul edildi. Bulancak Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Fatih Caddesi Belediye İş Hanı karşısında bulunan isimsiz parka ‘Mübadelenin 100. Yılı Parkı’ ismi verildiği, parkın açılışının ve Bulancak’a yerleşen mübadil ailelerin gelişlerinin 100. Yılı kutlama programı 10 Aralık 2024 Salı günü saat 14.00’de gerçekleştirileceği bildirildi. Belediye Başkanı Necmi Sıbıç, “100 yıllık bir serüvene dönüşen mübadelenin acıları ve zorlukları, Bulancak’ta dayanışma ile umut dolu bir hikayeye dönüştü. Bu park, geçmişimizi unutmadan geleceği birlikte inşa etmenin simgesidir. Burada yalnızca mübadilleri değil, kardeşlik ve dayanışma ruhunu da yaşatacağız” dedi. MÜBADELE NEDİR? Lozan Antlaşmasına (24 Temmuz 1923) ek olarak, 30 Ocak 1923 tarihinde imzalanan ve 19 maddeden oluşan sözleşmeyle,1 Mayıs 1923 tarihinden itibaren Türkiye topraklarındaki Rum/Ortodoks nüfus ile Yunanistan topraklarındaki Türk/Müslüman nüfus arasında mübadele (nüfus değişimi) yapılma kararı alındı. Bu nüfus transferleri, bir buçuk milyon Anadolu Rumu ve 500 bin Yunanistan Müslümanı olmak üzere yaklaşık iki milyon insanı kapsıyordu. Giresun ve Bulancak yöresine gelen aileler, mübadelenin başlamasından yaklaşık bir yıl sonra Ocak 1924 tarihinde Selanik Limanından hareket ederek Gülcemal Vapuruyla haftalar süren zorlu bir deniz yolculuğunun ardından önce Giresun Limanına ve sonrasında Bulancak’a ulaştılar. Bulancak’a gelen mübadillerin tamamı Selanik Kayalar Kazası Çalışlar köyünden gelen ailelerden oluştu. Bu aileler geçen yüzyıllık süreçte tamamen Bulancak’la özdeşleşerek yerleşik aileler haline geldiler. Giresun’a gelen mübadiller 750 kişiden oluşurken, bu sayının yarısı kadarı Bulancak’a yerleşti Bulancak’a gelen ailelerin günümüzde üçüncü, dördüncü kuşaklarda devam eden soyadları şu şekilde; Özkan (İshakhocaoğulları), Yaşar, Sarıgöl, Kaya, Aşar, Yalçın, Yüksel, Sezer, Kıran, Karadağ, Numan, Güngör, Güner, Öztürk, Adatepe…  
Başkan Sıbıç, ‘100 yıllık bir serüvene dönüşen mübadelenin acıları ve zorlukları, Bulancak’ta dayanışma ile umut dolu bir hikayeye dönüştü’ dedi.

Bulancak Belediyesi, 4 Aralık 2024 tarihinde gerçekleşen Meclis Toplantısında Mübadele ile Giresun'un Bulancak ilçesine gelen mübadilleri unutmayarak, isimsiz bulunan bir parka ‘Mübadelenin 100. Yılı Parkı’ ismini vererek önümüzde ki günlerde resmi açılışını yapacak.

Ailesi Selanik Mübadili olan Bulancaklı hemşerimiz Prof. Dr. İshak Özkan’ın, Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleştirilen Mübadele nedeniyle Bulancak’a yerleşen mübadil ailelerin gelişlerinin 100. Yılı nedeniyle, Bulancak Belediyesi Meclisine sunduğu dilekçesinde, ‘Mübadelenin 100. Yılı Parkı’ talebi, Bulancak Belediyesinin, 4 Aralık 2024 Çarşamba günü gerçekleştirilen Meclis toplantısında, gündemin 6. Maddesi olarak görüşülerek, Bulancak tarihinde ve kültüründe önemli bir dönüm noktası olması sebebiyle oy birliği ile kabul edildi.

Bulancak Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Fatih Caddesi Belediye İş Hanı karşısında bulunan isimsiz parka ‘Mübadelenin 100. Yılı Parkı’ ismi verildiği, parkın açılışının ve Bulancak’a yerleşen mübadil ailelerin gelişlerinin 100. Yılı kutlama programı 10 Aralık 2024 Salı günü saat 14.00’de gerçekleştirileceği bildirildi.

Belediye Başkanı Necmi Sıbıç, “100 yıllık bir serüvene dönüşen mübadelenin acıları ve zorlukları, Bulancak’ta dayanışma ile umut dolu bir hikayeye dönüştü. Bu park, geçmişimizi unutmadan geleceği birlikte inşa etmenin simgesidir. Burada yalnızca mübadilleri değil, kardeşlik ve dayanışma ruhunu da yaşatacağız” dedi.

MÜBADELE NEDİR?

Lozan Antlaşmasına (24 Temmuz 1923) ek olarak, 30 Ocak 1923 tarihinde imzalanan ve 19 maddeden oluşan sözleşmeyle,1 Mayıs 1923 tarihinden itibaren Türkiye topraklarındaki Rum/Ortodoks nüfus ile Yunanistan topraklarındaki Türk/Müslüman nüfus arasında mübadele (nüfus değişimi) yapılma kararı alındı. Bu nüfus transferleri, bir buçuk milyon Anadolu Rumu ve 500 bin Yunanistan Müslümanı olmak üzere yaklaşık iki milyon insanı kapsıyordu.

Giresun ve Bulancak yöresine gelen aileler, mübadelenin başlamasından yaklaşık bir yıl sonra Ocak 1924 tarihinde Selanik Limanından hareket ederek Gülcemal Vapuruyla haftalar süren zorlu bir deniz yolculuğunun ardından önce Giresun Limanına ve sonrasında Bulancak’a ulaştılar.

Bulancak’a gelen mübadillerin tamamı Selanik Kayalar Kazası Çalışlar köyünden gelen ailelerden oluştu. Bu aileler geçen yüzyıllık süreçte tamamen Bulancak’la özdeşleşerek yerleşik aileler haline geldiler. Giresun’a gelen mübadiller 750 kişiden oluşurken, bu sayının yarısı kadarı Bulancak’a yerleşti

Bulancak’a gelen ailelerin günümüzde üçüncü, dördüncü kuşaklarda devam eden soyadları şu şekilde; Özkan (İshakhocaoğulları), Yaşar, Sarıgöl, Kaya, Aşar, Yalçın, Yüksel, Sezer, Kıran, Karadağ, Numan, Güngör, Güner, Öztürk, Adatepe…

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.