Bulancak'ta "Mübadelenin 100. Yılı Parkı" Açıldı

YAŞAM (YH) - Yıldız Haber | 10.12.2024 - 15:20, Güncelleme: 10.12.2024 - 15:20 4245 kez okundu.
 

Bulancak'ta "Mübadelenin 100. Yılı Parkı" Açıldı

Bulancak Belediyesi, Selanik mübadillerinin ilçeye gelişlerinin 100. yılını anmak ve bu tarihi olayın kültürel mirasını yaşatmak için...
“Mübadelenin 100. Yılı Parkı”nı düzenlenen törenle hizmete açtı. Bulancak Belediye Meclisi’nin 4 Aralık 2024 tarihinde aldığı oybirliği kararıyla Fatih Caddesi Belediye İş Hanı karşısında bulunan parka törenle “Mübadelenin 100. Yılı Parkı” ismi verildi. Nüfus Mübadelesinin Tarihi ve Bulancak'a Etkisi Lozan Antlaşması’na ek olarak Türkiye ve Yunanistan arasında 30 Ocak 1923’te imzalanan anlaşmayla başlatılan nüfus mübadelesi kapsamında, yaklaşık 500 bin Müslüman Türk, Yunanistan'dan Türkiye'ye göç etti. Selanik’ten Giresun’a gelen 748 kişiden 361’i Bulancak’a yerleştirilmiş ve burada yeni bir hayat kurmuşlardır. Selanik, Kayalar Kazası’ndan gelen bu aileler, Bulancak’ta Rum halkın boşalttığı evlere ve iş yerlerine yerleşerek, tarımla uğraşan yerli halkın yanında ticaret ve esnaflıkta önemli roller üstlenmişlerdir. Geçen 100 yıllık süreçte, mübadillerin torunları Bulancak’ın sosyal, ekonomik ve kültürel yapısında köklü bir yer edinmiştir. Bulancak'ta Mübadele Parkı ile Tarihi Yaşatma Çabası Bulancaklı mübadil torunlarından Prof. Dr. İshak Özkan’ın girişimiyle oluşturulan park, mübadeleyle gelen ailelerin dayanışma ve uyum hikayesini simgeliyor. Törende konuşan Bulancak Kaymakamı Ünal Koç ve Bulancak Belediye Başkanı Necmi Sıbıç, parkın hem mübadelenin zorluklarını hem de bu süreçte oluşan kültürel zenginlikleri unutturmamak adına önemli bir eser olduğunu vurguladı. Mübadil Ailelerin Soyadları Bulancak’a yerleşen ailelerin günümüzdeki soyadları arasında şunlar bulunuyor: Özkan, Yaşar, Sarıoğlu, Kaya, Aşar, Yalçın, Yüksel, Sezer, Kıran, Karadağ, Numan, Güngör, Öztürk, Gülen, Adatepe. Mübadele ve Gülcemal Vapuru’nun Hikayesi Selanik Limanı’ndan hareket eden Gülcemal Vapuru ile Mayıs 1924’te Bulancak’a ulaşan mübadiller, zorlu bir deniz yolculuğu ve ardından yerleştikleri yeni topraklarda büyük bir adaptasyon süreci yaşadılar. Bu süreç, günümüzde Bulancak halkının tarihine ve kimliğine derin bir etki bırakmıştır.  
Bulancak Belediyesi, Selanik mübadillerinin ilçeye gelişlerinin 100. yılını anmak ve bu tarihi olayın kültürel mirasını yaşatmak için...

“Mübadelenin 100. Yılı Parkı”nı düzenlenen törenle hizmete açtı.  Bulancak Belediye Meclisi’nin 4 Aralık 2024 tarihinde aldığı oybirliği kararıyla Fatih Caddesi Belediye İş Hanı karşısında bulunan parka törenle “Mübadelenin 100. Yılı Parkı” ismi verildi.

Nüfus Mübadelesinin Tarihi ve Bulancak'a Etkisi

Lozan Antlaşması’na ek olarak Türkiye ve Yunanistan arasında 30 Ocak 1923’te imzalanan anlaşmayla başlatılan nüfus mübadelesi kapsamında, yaklaşık 500 bin Müslüman Türk, Yunanistan'dan Türkiye'ye göç etti. Selanik’ten Giresun’a gelen 748 kişiden 361’i Bulancak’a yerleştirilmiş ve burada yeni bir hayat kurmuşlardır.

Selanik, Kayalar Kazası’ndan gelen bu aileler, Bulancak’ta Rum halkın boşalttığı evlere ve iş yerlerine yerleşerek, tarımla uğraşan yerli halkın yanında ticaret ve esnaflıkta önemli roller üstlenmişlerdir. Geçen 100 yıllık süreçte, mübadillerin torunları Bulancak’ın sosyal, ekonomik ve kültürel yapısında köklü bir yer edinmiştir.

Bulancak'ta Mübadele Parkı ile Tarihi Yaşatma Çabası

Bulancaklı mübadil torunlarından Prof. Dr. İshak Özkan’ın girişimiyle oluşturulan park, mübadeleyle gelen ailelerin dayanışma ve uyum hikayesini simgeliyor. Törende konuşan Bulancak Kaymakamı Ünal Koç ve Bulancak Belediye Başkanı Necmi Sıbıç, parkın hem mübadelenin zorluklarını hem de bu süreçte oluşan kültürel zenginlikleri unutturmamak adına önemli bir eser olduğunu vurguladı.

Mübadil Ailelerin Soyadları

Bulancak’a yerleşen ailelerin günümüzdeki soyadları arasında şunlar bulunuyor: Özkan, Yaşar, Sarıoğlu, Kaya, Aşar, Yalçın, Yüksel, Sezer, Kıran, Karadağ, Numan, Güngör, Öztürk, Gülen, Adatepe.

Mübadele ve Gülcemal Vapuru’nun Hikayesi

Selanik Limanı’ndan hareket eden Gülcemal Vapuru ile Mayıs 1924’te Bulancak’a ulaşan mübadiller, zorlu bir deniz yolculuğu ve ardından yerleştikleri yeni topraklarda büyük bir adaptasyon süreci yaşadılar. Bu süreç, günümüzde Bulancak halkının tarihine ve kimliğine derin bir etki bırakmıştır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mikayliz
(10.12.2024 15:47 - #75702)
Bende bir Selanik kökenli olarak belediye başkanımızın bu naçizane davranışından büyük memnuniyet duydum. Kendi adıma teşekkürler başkanım
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.