EÜ’lü Bilim İnsanı Prof. Dr. Dinçer Balık Tüketiminin Önemini Anlattı

SAĞLIK (YH) - Yıldız Haber | 21.12.2024 - 11:29, Güncelleme: 21.12.2024 - 11:29 1795 kez okundu.
 

EÜ’lü Bilim İnsanı Prof. Dr. Dinçer Balık Tüketiminin Önemini Anlattı

Türkiye’de su ürünleri tüketiminin hala yeterli seviyede olmadığını belirten Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi
Prof. Dr. M. Tolga Dinçer, haftada en az 2 kez su ürünleri tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğunun altını çizerek tercihimizde dikkat edilmesi gerekenlere ve sağlıklı pişirme tekniklerine değindi. Su Ürünleri tüketimi ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Dinçer, “Dünyaya baktığımız zaman kişi başı tüketim miktarlarında Maldivler 153 kg, İzlanda 90 kg, Japonya 70 kg ile ada ülkeleri öne çıkmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde ise beklentimiz Avrupa Birliği’nin ortalaması olan 24 kg balık tüketimine yaklaşmaktır. Fakat ne yazık ki birçok etkenle birlikte tüketim değerlerimiz deniz kıyılarında kişi başı 19 kilograma kadar çıkarken Anadolu’nun içlerine doğru ilerledikçe bu oranın 1 kg altına düştüğüne ortalama olarak ise son 10 yıla baktığımızda Türkiye’de kişi başı 6.2 -7 kilogram arası düşük bir tüketim değeri olduğu görülmektedir” dedi. Haftada en az iki kez balık yemeliyiz Prof. Dr. Dinçer “Halkımız deniz balığı ve çiftlik balığının tercihinde tereddüt yaşamaktadır.   Bu algının artık bitmesi gerekiyor. Yetiştirilen balıklarımız yurt dışı pazarlarında 80 civarı ülkeye ihraç edilir iken ve dünya bizim balığımızı tercih ederken bu tereddütler ne yazık ki tercihlerimizi negatif etkiliyor. Ayrıca tür bazında sadece Omega 3 oranları üzerinden tercih yapmak da doğru bir yaklaşım değil çünkü su ürünleri içerdiği esansiyel amino asitler, sindirilebilirlik avantajı ve mineral madde içeriği ile çok değerli bir hayvansal proteindir. Tüm bu avantajlara rağmen halkımız et ve kanatlı eti doğrultusunda tercih kullanıyor ve bu ürünleri daha çok tüketiyor. Ama sağlıklı bir yaşam için haftada en az iki kez balık yemeliyiz” diye konuştu. Hamsi tavası sağlıklı bir tercih Prof. Dr. Dinçer, son olarakta; “Örnek vermek gerekir ise Omega 3 oranı dolayısı ile tercih ettiğimiz Hamsileri derin yağda kızartır isek çok ciddi Omega 3 kaybı söz konusu olur. Özellikle çift tavalı ‘Hamsi tavası’ mısır unu kaplaması ve kendi buharında ısıl işlem görmesi  bu kayıpları engelleyen bir tekniktir. Izgara, fırın ve buğulama ise tüm türler için tercih edilen sağlıklı teknikler olmalıdır” diye konuştu.  
Türkiye’de su ürünleri tüketiminin hala yeterli seviyede olmadığını belirten Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi

Prof. Dr. M. Tolga Dinçer, haftada en az 2 kez su ürünleri tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğunun altını çizerek tercihimizde dikkat edilmesi gerekenlere ve sağlıklı pişirme tekniklerine değindi.

Su Ürünleri tüketimi ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Dinçer, “Dünyaya baktığımız zaman kişi başı tüketim miktarlarında Maldivler 153 kg, İzlanda 90 kg, Japonya 70 kg ile ada ülkeleri öne çıkmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde ise beklentimiz Avrupa Birliği’nin ortalaması olan 24 kg balık tüketimine yaklaşmaktır. Fakat ne yazık ki birçok etkenle birlikte tüketim değerlerimiz deniz kıyılarında kişi başı 19 kilograma kadar çıkarken Anadolu’nun içlerine doğru ilerledikçe bu oranın 1 kg altına düştüğüne ortalama olarak ise son 10 yıla baktığımızda Türkiye’de kişi başı 6.2 -7 kilogram arası düşük bir tüketim değeri olduğu görülmektedir” dedi.

Haftada en az iki kez balık yemeliyiz

Prof. Dr. Dinçer “Halkımız deniz balığı ve çiftlik balığının tercihinde tereddüt yaşamaktadır.   Bu algının artık bitmesi gerekiyor. Yetiştirilen balıklarımız yurt dışı pazarlarında 80 civarı ülkeye ihraç edilir iken ve dünya bizim balığımızı tercih ederken bu tereddütler ne yazık ki tercihlerimizi negatif etkiliyor. Ayrıca tür bazında sadece Omega 3 oranları üzerinden tercih yapmak da doğru bir yaklaşım değil çünkü su ürünleri içerdiği esansiyel amino asitler, sindirilebilirlik avantajı ve mineral madde içeriği ile çok değerli bir hayvansal proteindir. Tüm bu avantajlara rağmen halkımız et ve kanatlı eti doğrultusunda tercih kullanıyor ve bu ürünleri daha çok tüketiyor. Ama sağlıklı bir yaşam için haftada en az iki kez balık yemeliyiz” diye konuştu.

Hamsi tavası sağlıklı bir tercih

Prof. Dr. Dinçer, son olarakta; “Örnek vermek gerekir ise Omega 3 oranı dolayısı ile tercih ettiğimiz Hamsileri derin yağda kızartır isek çok ciddi Omega 3 kaybı söz konusu olur. Özellikle çift tavalı ‘Hamsi tavası’ mısır unu kaplaması ve kendi buharında ısıl işlem görmesi  bu kayıpları engelleyen bir tekniktir. Izgara, fırın ve buğulama ise tüm türler için tercih edilen sağlıklı teknikler olmalıdır” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.