Giresun'da kahverengi kokarcaya karşı samuray arısı üretimi hız kazandı

GÜNDEM (AA) - Anadolu Ajansı | 17.03.2025 - 11:12, Güncelleme: 17.03.2025 - 11:59 4067+ kez okundu.
 

Giresun'da kahverengi kokarcaya karşı samuray arısı üretimi hız kazandı

Giresun'da laboratuvar kapasitesi artırılan Fındık Araştırma Enstitüsünde yürütülen çalışmalarda bu yıl 160 binden fazla samuray arısı üretildi
Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Yusuf Bilgen: "İki ay içerisinde 300 bin rakamını tutturacağımızı öngörüyoruz" Kahverengi kokarca zararlısıyla biyolojik mücadelede kullanılacak samuray arılarının üretimi için Fındık Araştırma Enstitüsünde yürütülen çalışmalar devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki enstitüde geçen yıl 5 bin samuray arısı üretimi gerçekleştirildi. Laboratuvar kapasitesi artırılan enstitüde bu yıl için hedeflenen 300 bin samuray arısı üretiminin şu ana kadar 160 binden fazlası tamamlandı. Samuray arılarının haziran ayından itibaren Doğu Karadeniz'deki illerde salınımının yapılması planlanıyor. Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Yusuf Bilgen, AA muhabirine, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün destekleriyle enstitüye üç iklim odası kurulduğunu söyledi. Üretim hedeflerinin böylelikle 300 bine çıktığını dile getiren Bilgen, "Kışlaklardan toplanan kahverengi kokarcaların enstitüdeki laboratuvarda yumurtlamaları sağlanıyor. Samuray arılarının bu yumurtalarla etkileşime girmesiyle de üretim yapılıyor." dedi. Çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Bilgen, "Üretilen samuray arılarının salımı haziran ayı ortası itibarıyla Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde gerçekleştirilecek. Şu anki üretim sayısı 160 bini geçti, iki ay içerisinde de 300 bin rakamını tutturacağımızı öngörüyoruz." diye konuştu. "Genel görüşümüz salım yapılacak tarihin haziran ayının ortası olmasıdır" Kahverengi kokarcaların haziran ayının ortasından itibaren yumurta bıraktığına dikkati çeken Bilgen, şöyle devam etti: "Bu zararlının uçuşları hava sıcaklıklarının 14 derecenin üzerine çıkmasıyla başlıyor. Samuray arısının salınmasını ise kahverengi kokarcanın yumurtlama dönemi olan haziran ayının ilk haftası ve ortası itibarıyla gerçekleştiriyoruz. Bu mevsimlere göre değişiyor. Genel görüşümüz salım yapılacak tarihin haziran ayının ortası olmasıdır." Yusuf Bilgen, kahverengi kokarcaya karşı yürütülen çalışmalar için enstitü laboratuvarında görevli personel ile İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri çalışanları ve çiftçilere desteklerinden dolayı teşekkür etti.  
Giresun'da laboratuvar kapasitesi artırılan Fındık Araştırma Enstitüsünde yürütülen çalışmalarda bu yıl 160 binden fazla samuray arısı üretildi

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Yusuf Bilgen: "İki ay içerisinde 300 bin rakamını tutturacağımızı öngörüyoruz"

Kahverengi kokarca zararlısıyla biyolojik mücadelede kullanılacak samuray arılarının üretimi için Fındık Araştırma Enstitüsünde yürütülen çalışmalar devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki enstitüde geçen yıl 5 bin samuray arısı üretimi gerçekleştirildi.

Laboratuvar kapasitesi artırılan enstitüde bu yıl için hedeflenen 300 bin samuray arısı üretiminin şu ana kadar 160 binden fazlası tamamlandı.

Samuray arılarının haziran ayından itibaren Doğu Karadeniz'deki illerde salınımının yapılması planlanıyor.

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Yusuf Bilgen, AA muhabirine, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün destekleriyle enstitüye üç iklim odası kurulduğunu söyledi.

Üretim hedeflerinin böylelikle 300 bine çıktığını dile getiren Bilgen, "Kışlaklardan toplanan kahverengi kokarcaların enstitüdeki laboratuvarda yumurtlamaları sağlanıyor. Samuray arılarının bu yumurtalarla etkileşime girmesiyle de üretim yapılıyor." dedi.

Çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Bilgen, "Üretilen samuray arılarının salımı haziran ayı ortası itibarıyla Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde gerçekleştirilecek. Şu anki üretim sayısı 160 bini geçti, iki ay içerisinde de 300 bin rakamını tutturacağımızı öngörüyoruz." diye konuştu.

"Genel görüşümüz salım yapılacak tarihin haziran ayının ortası olmasıdır"

Kahverengi kokarcaların haziran ayının ortasından itibaren yumurta bıraktığına dikkati çeken Bilgen, şöyle devam etti:

"Bu zararlının uçuşları hava sıcaklıklarının 14 derecenin üzerine çıkmasıyla başlıyor. Samuray arısının salınmasını ise kahverengi kokarcanın yumurtlama dönemi olan haziran ayının ilk haftası ve ortası itibarıyla gerçekleştiriyoruz. Bu mevsimlere göre değişiyor. Genel görüşümüz salım yapılacak tarihin haziran ayının ortası olmasıdır."

Yusuf Bilgen, kahverengi kokarcaya karşı yürütülen çalışmalar için enstitü laboratuvarında görevli personel ile İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri çalışanları ve çiftçilere desteklerinden dolayı teşekkür etti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.