PİRAZİZ KÖFTESİNİN LEZZETİ BİR BAŞKA
PİRAZİZ KÖFTESİNİN LEZZETİ BİR BAŞKA
Geçtiğimiz Cuma günü 51
öğrenci ile birlikte Trabzon KTÜ
Üniversitesi’ne gezi düzenledik.Dönüşte Trabzon’da bir resturantta öğrencilerle
birlikte köfte yedik. Bana göre kim ne
derse desin Piraziz’in köftesinin lezzeti Türkiye’nin hiçbir yerinde
bulamayacağımı bir kez daha anladım.Sonuçta Trabzon isim yapmış,köftesini yerli
yabancı herkese tanıtmış,ama biz Piraziz’in köftesini maalesef tanıtamamış,dar
alanda sıkışmış kalmışız.Bizler, Akçaabat Köfte'nin asıl kaynağının yıllar önce
bizler olduğunu ileri sürüyor.Ama bunu
yetkililere inandıramıyoruz.Rahmetlik babam derdi Piraziz ilçesinde köfte
meşhurken Akçaabat'ta köfte olmadığını ve Trabzonlular'ın geçmişte uzun zaman Piraziz'den
et alarak köfte yaptığını söylerdi. Pirazizli köfteciler bu konuda oldukça
iddialı. Pirazizliler, iki köfte arasındaki farkı görmek için ilk kez tarihi
Piraziz Köftesini tadacaklardan ücret almayacaklarını belirtiyor, çünkü
arkasının geleceğine inanıyor. Köftelerinde hiçbir katkı maddesi olmadığını
vurgulayan Pirazizli köfteciler, seçilmiş hayvanların sadece döş kısmından
köfte yaptıklarını, baharatın, özellikle kekik’in köftenin içinde olduğunu
aktarıyor. Piraziz Belediyesi de Pirazizli köftecilere destek veriyor. Köfteye
patent alan Piraziz Belediyesi, Karadeniz Sahil Yolu'nda seyredebilenlerin
konaklayarak köfte yiyebilecekleri dev tesislerin olduğu bir proje üzerinde
çalışılmalı. Piraziz Köftesi, tadıyla, lezzeti ile bir başkadır. Bizim
eksiğimiz bunu tanıtmamak, sunumumu yapamamak olmuş.Bundan böyle Piraziz
köftesiyle anılmalı.Köfte yemek için uzaklara gitmeye gerek yok.Rahmetlik babam
bizi gezdirmeyi,yedirmeyi çok severdi.Kendisi de gerçekten nerede ne yenilir
çok iyi bilirdi.Çocukluğumda bizi köfte yemek için Piraziz’e götürdüğü bir kare
hafızamda yer etmiş.O günden bu yana biliyorum ki babamın bizi Piraziz’e
götürmesinin bir hikmeti vardı.Çünkü babam harbi bir adamdı ve bizi her zaman
en iyisine,en hasına götürürdü.Köftenin orantılı
yoğurulması çok önemli,pişimi homojen olacak.Et
klesinlikle olgunlaştığı zaman
sunulacak. İşte o zaman Piraziz’in köftesine doyum olmaz.Piraziz’e yolunuz
düşecek olursa mutlaka kasaplara
uğrayın.Bana hak vereceksiniz…
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.