İlkbahar dönemi aşılama kampanyaları başlıyor

YAŞAM 27.01.2022 - 14:10, Güncelleme: 27.01.2022 - 14:10 3955+ kez okundu.
 

İlkbahar dönemi aşılama kampanyaları başlıyor

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden aşılama kampanyası hakkında açıklama yapıldı.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; ‘Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan “Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi” kapsamında;  Giresun merkez ve 15 ilçemizde 1 Şubat – 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik olarak “Şap Aşılama Kampanyası” düzenlenecektir. Kampanya ile birlikte 2 aylık yaşın üzerindeki (aşısız annelerden doğan yavrularda ise 14 günlük yaşın üzerindeki) tüm sığır cinsi hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanacaktır. Ayrıca Şap Aşılama Kampanyasına eş zamanlı olarak “Sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD, Yumrulu Deri Hastalığı) Hastalığının Kontrolü ve Önlenmesi Projesi” çerçevesinde düzenlenecek olan “Sığırların Nodüler Ekzantemi Aşılama Kampanyası’ ile il genelinde 3 aylık yaştan büyük tüm sığır cinsi hayvanlar LSD hastalığına karşı aşılanacaktır. Aşılama kampanyası tamamlandıktan sonra 3 aylık yaşa gelen buzağıların aşılamaları yıl sonuna kadar sürdürülecektir. Halk arasında ‘Dabak’ olarak bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde %30-45, süt veriminde %15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Viral ve oldukça bulaşıcı olan LSD hastalığı ise, deride yumruların ve nodüllerin görülmesi ile karakterizedir. Hastalıktan kaynaklı %45-65 oranında verim kayıpları meydana gelmektedir. İhbarı mecburi bir hastalık olan LSD’ye yakalanan hayvanlar tazminatlı olarak itlaf edilir. Hastalıktan korunmanın en önemli iki yolu, hayvanların hastalığa karşı aşılanması ve bulaşmada rol oynayan sineklerle mücadeledir. Sığır cinsi hayvanların iller arası nakillerinde; ‘Veteriner Sağlık Raporu’ bulundurmak mecburidir. Bu raporu alabilmek için sığır cinsi hayvanlar, yılda iki defa şap aşısı ve bir defa LSD aşısı ile aşılanmış olmak zorundadır. Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereğince mecburi olup, aksi taktirde cezalı duruma düşeceklerdir. Daha ayrıntılı bilgi almak isteyen hayvan sahiplerinin, İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüne ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize müracaat etmeleri önemle duyurulur’ denildi.           
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden aşılama kampanyası hakkında açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; ‘Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan “Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi” kapsamında;  Giresun merkez ve 15 ilçemizde 1 Şubat – 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik olarak “Şap Aşılama Kampanyası” düzenlenecektir. Kampanya ile birlikte 2 aylık yaşın üzerindeki (aşısız annelerden doğan yavrularda ise 14 günlük yaşın üzerindeki) tüm sığır cinsi hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanacaktır.

Ayrıca Şap Aşılama Kampanyasına eş zamanlı olarak “Sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD, Yumrulu Deri Hastalığı) Hastalığının Kontrolü ve Önlenmesi Projesi” çerçevesinde düzenlenecek olan “Sığırların Nodüler Ekzantemi Aşılama Kampanyası’ ile il genelinde 3 aylık yaştan büyük tüm sığır cinsi hayvanlar LSD hastalığına karşı aşılanacaktır. Aşılama kampanyası tamamlandıktan sonra 3 aylık yaşa gelen buzağıların aşılamaları yıl sonuna kadar sürdürülecektir.

Halk arasında ‘Dabak’ olarak bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde %30-45, süt veriminde %15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir.

Viral ve oldukça bulaşıcı olan LSD hastalığı ise, deride yumruların ve nodüllerin görülmesi ile karakterizedir. Hastalıktan kaynaklı %45-65 oranında verim kayıpları meydana gelmektedir. İhbarı mecburi bir hastalık olan LSD’ye yakalanan hayvanlar tazminatlı olarak itlaf edilir. Hastalıktan korunmanın en önemli iki yolu, hayvanların hastalığa karşı aşılanması ve bulaşmada rol oynayan sineklerle mücadeledir.

Sığır cinsi hayvanların iller arası nakillerinde; ‘Veteriner Sağlık Raporu’ bulundurmak mecburidir. Bu raporu alabilmek için sığır cinsi hayvanlar, yılda iki defa şap aşısı ve bir defa LSD aşısı ile aşılanmış olmak zorundadır.

Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereğince mecburi olup, aksi taktirde cezalı duruma düşeceklerdir. Daha ayrıntılı bilgi almak isteyen hayvan sahiplerinin, İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüne ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize müracaat etmeleri önemle duyurulur’ denildi.         

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.