İzmir’in orkinos çiftlikleri Dünya’ya açılıyor

EKONOMİ (YH) - Yıldız Haber | 18.07.2024 - 09:43, Güncelleme: 18.07.2024 - 09:43 3699+ kez okundu.
 

İzmir’in orkinos çiftlikleri Dünya’ya açılıyor

İzmir’de yetiştirilen orkinoslar Japonya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Türkiye’nin Orkinos yetiştiriciliğindeki başarısı, İzmir’deki çiftliklerle dünyaya yayılıyor. Orkinos yetiştiriciliğinde ülkemizin en önemli merkezi konumunda olan İzmir'de yetiştirilen orkinoslar, başta Japonya olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilerek ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Avlanan orkinoslar, yaklaşık 40-45 günlük yolculuk sonrasında İzmir’de bulunan toplam 6 çiftliğe taşınarak, pazar boyuna gelene kadar semirtilmek üzere ağ kafeslere aktarılmaktadır. Bu transfer işlemleri İzmir İl Müdürlüğü nezaretinde, hasat işlemleri (BCD onayı) ise İzmir İl Müdürlüğü teknik personellerince gerçekleştiriliyor. Söz konusu çiftliklerin toplam yıllık üretim kapasitesi 6.340 tondur. İzmir Karaburun açıklarında bulunan 6 orkinos çiftliğinden birinde, Uluslararası sulardan avlanarak getirilen orkinosların besiye alınarak yetiştirilmek üzere kafeslere aktarma işlemine İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin katıldı. İl Müdürü Şahin’e, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Bülent Canatan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü B. Kürşad Sevim ve ilgili teknik personel eşlik etti. Bu başarılı yetiştiricilik ve ihracat süreci, İzmir’in dünya orkinos piyasasında önemli bir aktör haline gelmesine katkı sağlıyor. İzmir’deki orkinos çiftlikleri, kalite ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle ülkemizi gururla temsil ediyor. Orkinos avcılığı, Uluslararası Atlantik Ton Balıklarını Koruma Komisyonu (ICCAT) tarafından yıllık kotalar, boy, zaman ve alan yasakları gibi koruma tedbirleriyle düzenlenmektedir. ICCAT’a üye 50 ülke arasında yer alan Türkiye, genel avcılık kotasında %6.41 oranında paya sahip. 2023-2024-2025 yılları için avcılık kota tahsis talebinde bulunan balıkçı gemileri, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından 6 Nisan 2023 tarihinde noter huzurunda yapılan kura sonucu belirlenmiş ve uygun görülen başvurular Bakanlık internet sitesinde yayınlandı. Bu balıkçı gemileri, 15 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında ICCAT gözlemcisi eşliğinde Akdeniz’de (Kıbrıs, Malta, Cezayir, Tunus, Suriye açıklarında) avlanıyor.  
İzmir’de yetiştirilen orkinoslar Japonya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Türkiye’nin Orkinos yetiştiriciliğindeki başarısı, İzmir’deki çiftliklerle dünyaya yayılıyor. Orkinos yetiştiriciliğinde ülkemizin en önemli merkezi konumunda olan İzmir'de yetiştirilen orkinoslar, başta Japonya olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilerek ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

Avlanan orkinoslar, yaklaşık 40-45 günlük yolculuk sonrasında İzmir’de bulunan toplam 6 çiftliğe taşınarak, pazar boyuna gelene kadar semirtilmek üzere ağ kafeslere aktarılmaktadır. Bu transfer işlemleri İzmir İl Müdürlüğü nezaretinde, hasat işlemleri (BCD onayı) ise İzmir İl Müdürlüğü teknik personellerince gerçekleştiriliyor. Söz konusu çiftliklerin toplam yıllık üretim kapasitesi 6.340 tondur.

İzmir Karaburun açıklarında bulunan 6 orkinos çiftliğinden birinde, Uluslararası sulardan avlanarak getirilen orkinosların besiye alınarak yetiştirilmek üzere kafeslere aktarma işlemine İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin katıldı. İl Müdürü Şahin’e, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Bülent Canatan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü B. Kürşad Sevim ve ilgili teknik personel eşlik etti.

Bu başarılı yetiştiricilik ve ihracat süreci, İzmir’in dünya orkinos piyasasında önemli bir aktör haline gelmesine katkı sağlıyor. İzmir’deki orkinos çiftlikleri, kalite ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle ülkemizi gururla temsil ediyor.

Orkinos avcılığı, Uluslararası Atlantik Ton Balıklarını Koruma Komisyonu (ICCAT) tarafından yıllık kotalar, boy, zaman ve alan yasakları gibi koruma tedbirleriyle düzenlenmektedir. ICCAT’a üye 50 ülke arasında yer alan Türkiye, genel avcılık kotasında %6.41 oranında paya sahip.

2023-2024-2025 yılları için avcılık kota tahsis talebinde bulunan balıkçı gemileri, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından 6 Nisan 2023 tarihinde noter huzurunda yapılan kura sonucu belirlenmiş ve uygun görülen başvurular

Bakanlık internet sitesinde yayınlandı. Bu balıkçı gemileri, 15 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında ICCAT gözlemcisi eşliğinde Akdeniz’de (Kıbrıs, Malta, Cezayir, Tunus, Suriye açıklarında) avlanıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.