Kahverengi kokarcaya karşı "Cezbet-öldür" yöntemi

YAŞAM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 12.09.2024 - 17:08, Güncelleme: 12.09.2024 - 17:13 2967 kez okundu.
 

Kahverengi kokarcaya karşı "Cezbet-öldür" yöntemi

Fındık başta olmak üzere diğer tarım ürünleri ve meyvelerde büyük hasara yol açan kahverengi kokarcaya karşı mücadele yöntemleri çeşitlendirilerek devam ediyor.
Giresun’da ilaçlama, samuray arısı gibi mücadelelerin yanı sıra “Cezbet-öldür” yönteminin de kullanılmaya başlandığı belirtildi. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “2025 yılında Kahverengi Kokarca popülasyonunun minimum düzeyde tutulması ve ürün kayıplarının engellenmesi amacıyla yürütülen mücadele devam etmektedir. Kahverengi Kokarca Acil Eylem Planı çerçevesinde ’kışlama öncesi mücadele yönergesi’ gereğince 2024 yılı sonbahar döneminde kışlaklara çekilme evresi feromon veya feromon tuzak kullanılarak ‘cezbet-öldür’ yöntemi ile mücadele yapılması planlanmıştır. Bu kapsamda Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından İl Müdürlüğümüze toplam 850 adet Halyomorpha halys toplanma feromonları (VİT HALYS) gönderildi. Söz konusu feromonlar ’cezbet-öldür’ yöntemiyle mücadele kapsamındaki yerlerde il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz teknik elemanları tarafından belirlenen lokasyonlara asılmakta olup düzenli olarak kontrol ve takipleri yapılacaktır” denildi.
Fındık başta olmak üzere diğer tarım ürünleri ve meyvelerde büyük hasara yol açan kahverengi kokarcaya karşı mücadele yöntemleri çeşitlendirilerek devam ediyor.

Giresun’da ilaçlama, samuray arısı gibi mücadelelerin yanı sıra “Cezbet-öldür” yönteminin de kullanılmaya başlandığı belirtildi.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “2025 yılında Kahverengi Kokarca popülasyonunun minimum düzeyde tutulması ve ürün kayıplarının engellenmesi amacıyla yürütülen mücadele devam etmektedir. Kahverengi Kokarca Acil Eylem Planı çerçevesinde ’kışlama öncesi mücadele yönergesi’ gereğince 2024 yılı sonbahar döneminde kışlaklara çekilme evresi feromon veya feromon tuzak kullanılarak ‘cezbet-öldür’ yöntemi ile mücadele yapılması planlanmıştır. Bu kapsamda Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından İl Müdürlüğümüze toplam 850 adet Halyomorpha halys toplanma feromonları (VİT HALYS) gönderildi. Söz konusu feromonlar ’cezbet-öldür’ yöntemiyle mücadele kapsamındaki yerlerde il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz teknik elemanları tarafından belirlenen lokasyonlara asılmakta olup düzenli olarak kontrol ve takipleri yapılacaktır” denildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.