Lejyoner hastalığı baş ağrıtabilir!

YAŞAM 05.09.2023 - 09:54, Güncelleme: 05.09.2023 - 09:54 5779+ kez okundu.
 

Lejyoner hastalığı baş ağrıtabilir!

Dünya COVID-19’un yeni varyantı EG.5 ile tedirgin olurken şimdi de Polonya'da çıkan Lejyoner hastalığı salgını çıktı.
Türkiye EKMUD (Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği’nden) Prof. Dr. Haluk Erdoğan Polonya'nın Ukrayna sınırındaki "Rzeszow" kasabasında ortaya çıkan Lejyoner hastalığı salgınında çok sayıda kişinin yakalandığına, hayatını kaybedenlerin sayısının arttığına dikkat çekti. Lejyoner hastalığı salgınında hayatını kaybedenlerin 64-95 yaş aralığında ve alta yatan kronik hastalığı bulunanlar olduğunu belirten Prof. Erdoğan salgının kaynağının henüz belirlenemediğini söyledi. Legionella enfeksiyonları 1976 yılında Philedelphia’da Amerikan Lejyonerlerinin toplantısının yapıldığı Bellevue-Stratfort otelinde çıkan salgınla tıbbın gündemine girmişti. Bu salgın süresince 182 kişi hastaneye yatırılmış ve çoğu bir hafta içinde olmak üzere 29 kişi hayatını kaybetmişti. Ölen hastaların otopsi örneklerinden yeni bir bakteri izole edilmiş ve Legionella pneumophila olarak isimlendirilmişti. İnsan yapımı su sistemlerine dikkat Prof. Dr. Haluk Erdoğan, Legionella bakterisinin binaların su sistemi, soğutma kulesi, dekoratif amaçlı fıskiyeler gibi insan yapımı su sistemleri Legionella bakterisi ile kolonize olup duyarlı kişilerde hastalığa neden olduğunu belirterek, su sistemlerinin kolonizasyonunda suyun durgunluğu, sıcaklığı, kommensal mikroflora, sediment birikimi ve biyofilm tabaka önemli rol oynadığını vurguladı. Ülkemizde Lejyoner hastalığı 1996 yılında bildirimi zorunlu hastalıklar listesine alınmış ve Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı ile özel bir sürveyans yöntemi yürütülmeye başlanmış.
Dünya COVID-19’un yeni varyantı EG.5 ile tedirgin olurken şimdi de Polonya'da çıkan Lejyoner hastalığı salgını çıktı.

Türkiye EKMUD (Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği’nden) Prof. Dr. Haluk Erdoğan Polonya'nın Ukrayna sınırındaki "Rzeszow" kasabasında ortaya çıkan Lejyoner hastalığı salgınında çok sayıda kişinin yakalandığına, hayatını kaybedenlerin sayısının arttığına dikkat çekti.

Lejyoner hastalığı salgınında hayatını kaybedenlerin 64-95 yaş aralığında ve alta yatan kronik hastalığı bulunanlar olduğunu belirten Prof. Erdoğan salgının kaynağının henüz belirlenemediğini söyledi.

Legionella enfeksiyonları 1976 yılında Philedelphia’da Amerikan Lejyonerlerinin toplantısının yapıldığı Bellevue-Stratfort otelinde çıkan salgınla tıbbın gündemine girmişti. Bu salgın süresince 182 kişi hastaneye yatırılmış ve çoğu bir hafta içinde olmak üzere 29 kişi hayatını kaybetmişti. Ölen hastaların otopsi örneklerinden yeni bir bakteri izole edilmiş ve Legionella pneumophila olarak isimlendirilmişti.

İnsan yapımı su sistemlerine dikkat

Prof. Dr. Haluk Erdoğan, Legionella bakterisinin binaların su sistemi, soğutma kulesi, dekoratif amaçlı fıskiyeler gibi insan yapımı su sistemleri Legionella bakterisi ile kolonize olup duyarlı kişilerde hastalığa neden olduğunu belirterek, su sistemlerinin kolonizasyonunda suyun durgunluğu, sıcaklığı, kommensal mikroflora, sediment birikimi ve biyofilm tabaka önemli rol oynadığını vurguladı.

Ülkemizde Lejyoner hastalığı 1996 yılında bildirimi zorunlu hastalıklar listesine alınmış ve Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı ile özel bir sürveyans yöntemi yürütülmeye başlanmış.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.