Mangal dağında 63 Giresunlu şehit!
Mangal dağında 63 Giresunlu şehit!
Bulancak Belediye Başkanı Necmi Sıbıç ve beraberindeki heyet, Haymana Şehitliğinin ardından 63 Giresunlu şehidin mezarlarının bulunduğu Mangal Dağını ziyaret etti.
Başkan Sıbıç başkanlığındaki heyette Belediye Başkan Yardımcısı Reşat Nuri Özdemir de yer alırken, şehitlik ziyaretinde Haymana Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ferdi Çakmak Mangal Dağı Şehitliğinin hikayesini anlattı.
Mangal dağı şehitliği;
23 Ağustos 1921 sabah saat 11’de, Yunan 1. Tümeni’nin Mangal Dağı’na taarruzuyla, tarihin en uzun meydan muharebelerinden biri olan ve 22 gün 22 gece sürecek Büyük Taarruz başlamıştır. Yunan 1. Tümeni 11.000 kişilik kuvvetiyle, 4.500 kişilik Türk 5. Tümeni’ne karşı büyük bir sayı üstünlüğü ile taarruza geçmiştir.
Yunanlıların asker ve silah üstünlüğü, Türk karargahının stratejik müdahaleleri ve hareketli savunma anlayışı ile dengelenmiş gibi görünürken, öğleden sonra başlayan şiddetli fırtına durumu tamamen değiştirmiştir. Fırtına nedeniyle görüş sıfıra inmiş ve Türk topçu birlikleri ateşi durdurmak zorunda kalmıştır. Yunan 1. Tümeni, bu fırsatı kullanarak sayı üstünlüğü sayesinde Mehmetçiğin öncü mevzilerine girmeyi başarmıştır. Mehmetçikler kahramanca dövüşse de şartlar aleyhlerinedir.
5.Tümen Komutanı Yarbay Kenan Bey (Dalbaşar), 2. Grup Karargahı’na giderek takviye istemiş, aksi halde tümeninin sabaha çıkamayacağını belirtmiştir. Ancak Miralay Selahattin Adil Bey, takviye gönderilemeyeceğini söyleyerek tümenin Mangal Dağı’nı boşaltıp kuzeydoğuda Yaprakbayırı köyü sırtlarına çekilmesi talimatını vermiştir. Böylece cephe güney kanadındaki en önemli stratejik noktalardan biri olan Mangal Dağı, muharebenin ilk günü sonunda Yunanlıların eline geçmiştir.
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, bu duruma sert tepki göstermiş ve sorumlular hakkında soruşturma başlatmıştır. Yarbay Kenan Bey görevden uzaklaştırılmış, onun yerine Topal Osman Ağa’nın Giresunlu gönüllülerinden oluşan 47. Alay, boşaltılan mevzileri geri almak üzere Mangal Dağı’na gönderilmiştir.
Giresunlu yiğitler, süngüsüz Berdan tüfekleri ve Giresun bıçaklarıyla düşman mevzilerine saldırmış ve saatlerce kahramanca savunma yapmışlardır. Ancak, takviye için yola çıkan 57. Tümen dahi yetişemeden Mangal Dağı’nın elde tutulma şansı kalmamıştır. Yeni savunma hattı, Gedikli sırtlarında oluşturularak Mangal Dağı boşaltılmıştır.
Mangal Dağı Muharebeleri’nde büyük kahramanlıklar sergilenmiş, Türk askeri vatanını savunma adına büyük fedakarlıklar yapmıştır. Savaş boyunca yaklaşık 1.000’den fazla Türk askeri şehit düşmüştür.
Bugün Mangal Dağı Şehitliği’nde, bu muharebelerde şehit düşen 63 Mehmetçik yatmaktadır.
Vatan size minnettardır…
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.