Milletvekili Gezmiş: "Kokarca istilası acilen durdurulmalı!"

SİYASET (YH) - Yıldız Haber | 09.10.2024 - 12:27, Güncelleme: 09.10.2024 - 12:48 713 kez okundu.
 

Milletvekili Gezmiş: "Kokarca istilası acilen durdurulmalı!"

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, kahverengi kokarcanın Karadeniz Bölgesi'nin doğası ve ürünü için...
Korkunç boyutta istilaya dönüştüğünü belirterek "Biyolojik mücadele acilen devlet desteği ile yapılmalıdır" dedi. Milletvekili Gezmiş, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada; kokarca nedeniyle bu yıl fındıkta rekoltenin düştüğünü, dolayısıyla zaiyat yaşandığını ve üreticinin mağdur olduğunu ifade etti. Kokarcanın bahçelerden öte evlere girdiğine ve insan sağlığını tehdit ettiğine de dikkat çeken Milletvekili Elvan Işık Gezmiş şunları söyledi: Kokarca üreticiyi perişan etti "Fındık üreticisinin sorunları her geçen gün derinleşmekte, düşük fındık taban fiyatı ile üretimde kalma mücadelesi veren üreticimiz, şimdi de kahverengi kokarca ile mücadele ediyor. Kokarca nedeniyle bu yıl rekolte düşmüş, üretimde zaiyat olmuş üretici mağdur olmuştur. Gün geçtikçe kokarca sayısı artmakta, bahçelerde görülen kokarca, artık evlere girmeye başlamıştır. Üretimin yanı sıra insan sağlığını da tehdit etmektedir. Buradan yetkililere sesleniyorum: Devlet desteği şart Kokarca adeta Karadeniz Bölgesi'nin doğası için, ürünü için korkunç bir boyutta istilaya dönüşmektedir. Kokarca ile biyolojik mücadele acilen devlet desteği ile yapılmalı, her konuda sahipsiz bırakılan fındık üreticisine sahip çıkılmalıdır" dedi. Gezmiş konuya ilişkin kendisinin de imzası bulunan önergeyi de paylaştı: Önerge şöyle: "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na; Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda hızla artan Kahverengi Kokarca böceği (Halyomorpha halys), tarım alanlarında yarattığı tahribatın yanı sıra insan sağlığını da ciddi şekilde tehdit etmektedir. Fındık sezonuyla birlikte maliyetlerin altında açıklanan taban fiyatın yanı sıra önlenemeyen kokarca istilasıyla karşı karşıya kalan üreticinin ürünü elde kalmış büyük bir zarara uğramıştır. Kahverengi Kokarca böceği ile mücadele yöntemlerinin belirlenerek, ekonomik kayıpların önüne geçilmesi ve hem tarımsal üretim hem de halk sağlığı açısından gerekli tedbirlerin alınarak ilgili yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz"  
CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, kahverengi kokarcanın Karadeniz Bölgesi'nin doğası ve ürünü için...

Korkunç boyutta istilaya dönüştüğünü belirterek " Biyolojik mücadele acilen devlet desteği ile yapılmalıdır" dedi.

Milletvekili Gezmiş, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada; kokarca nedeniyle bu yıl fındıkta rekoltenin düştüğünü, dolayısıyla zaiyat yaşandığını ve üreticinin mağdur olduğunu ifade etti.

Kokarcanın bahçelerden öte evlere girdiğine ve insan sağlığını tehdit ettiğine de dikkat çeken Milletvekili Elvan Işık Gezmiş şunları söyledi:

Kokarca üreticiyi perişan etti

"Fındık üreticisinin sorunları her geçen gün derinleşmekte, düşük fındık taban fiyatı ile üretimde kalma mücadelesi veren üreticimiz, şimdi de kahverengi kokarca ile mücadele ediyor.

Kokarca nedeniyle bu yıl rekolte düşmüş, üretimde zaiyat olmuş üretici mağdur olmuştur.

Gün geçtikçe kokarca sayısı artmakta, bahçelerde görülen kokarca, artık evlere girmeye başlamıştır.

Üretimin yanı sıra insan sağlığını da tehdit etmektedir.

Buradan yetkililere sesleniyorum: Devlet desteği şart

Kokarca adeta Karadeniz Bölgesi'nin doğası için, ürünü için korkunç bir boyutta istilaya dönüşmektedir. Kokarca ile biyolojik mücadele acilen devlet desteği ile yapılmalı, her konuda sahipsiz bırakılan fındık üreticisine sahip çıkılmalıdır" dedi. Gezmiş konuya ilişkin kendisinin de imzası bulunan önergeyi de paylaştı:

Önerge şöyle:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na;

Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda hızla artan Kahverengi Kokarca böceği (Halyomorpha halys), tarım alanlarında yarattığı tahribatın yanı sıra insan sağlığını da ciddi şekilde tehdit etmektedir.

Fındık sezonuyla birlikte maliyetlerin altında açıklanan taban fiyatın yanı sıra önlenemeyen kokarca istilasıyla karşı karşıya kalan üreticinin ürünü elde kalmış büyük bir zarara uğramıştır.

Kahverengi Kokarca böceği ile mücadele yöntemlerinin belirlenerek, ekonomik kayıpların önüne geçilmesi ve hem tarımsal üretim hem de halk sağlığı açısından gerekli tedbirlerin alınarak ilgili yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz"

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.