Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde “çok vahim” kategorisinde

DÜNYA (YH) - Yıldız Haber | 10.01.2025 - 12:09, Güncelleme: 10.01.2025 - 12:09 3000 kez okundu.
 

Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde “çok vahim” kategorisinde

Türkiye’de her yıl 10 Ocak, gazetecilerin hakları ve özgürlük mücadelesinin hatırlandığı bir gün olarak kutlanıyor. Ancak bu yıl...
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün yayımladığı 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda karşı karşıya olduğu zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye 158. Sırada Yer Aldı Rapora göre Türkiye, 180 ülkenin bulunduğu endekste 158’inci sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl 165. sırada olan Türkiye’nin yedi basamaklık yükselişi, medya özgürlüğü açısından iyileşme olarak yorumlanmadı. Ülke, hâlâ “çok vahim” kategorisinde değerlendiriliyor. Norveç basın özgürlüğünde liderliğini sürdürürken, listenin son sırasını Eritre aldı. Türkiye’nin yükselişindeki temel nedenin, diğer bazı ülkelerdeki daha büyük politik ve güvenlik kayıpları olduğu vurgulandı. 18 Gazeteci Cezaevinde Raporda, Türkiye’de hâlâ 18 gazetecinin cezaevinde olduğu belirtilirken, ifade özgürlüğünün zayıflatılmasına yönelik yargı baskısı, adli kontrol uygulamaları ve online sansürün sistematik olarak sürdüğü ifade edildi. Özellikle Kürt gazetecilerin tutuklanması, basın özgürlüğüne yönelik bir tehdit olarak değerlendirildi. Türkiye’nin Basın Özgürlüğü Karnesi 2002: 99. sıra 2016: 151. sıra 2023: 165. sıra 2024: 158. sıra RSF’nin raporunda, Türkiye’nin Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde siyasi göstergeler açısından ciddi gerileme yaşayan ülkelerden biri olduğu ifade edildi. 10 Ocak’ın Tarihçesi 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün kökeni, 4 Ocak 1961’de kabul edilen 212 sayılı Basın İş Kanunu’na dayanıyor. Basın çalışanlarına bazı haklar sağlayan bu yasa, gazeteciler ve patronlar arasında tartışmalara yol açtı. “Dokuz Patron Olayı” olarak bilinen boykot sırasında gazeteciler dayanışma içinde “Basın” adlı bir gazete yayımlayarak mesleklerinin onurunu korudu. 1971 askeri müdahalesinden sonra gün, “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başladı.  
Türkiye’de her yıl 10 Ocak, gazetecilerin hakları ve özgürlük mücadelesinin hatırlandığı bir gün olarak kutlanıyor. Ancak bu yıl...

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün yayımladığı 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda karşı karşıya olduğu zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi.

Türkiye 158. Sırada Yer Aldı

Rapora göre Türkiye, 180 ülkenin bulunduğu endekste 158’inci sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl 165. sırada olan Türkiye’nin yedi basamaklık yükselişi, medya özgürlüğü açısından iyileşme olarak yorumlanmadı. Ülke, hâlâ “çok vahim” kategorisinde değerlendiriliyor.

Norveç basın özgürlüğünde liderliğini sürdürürken, listenin son sırasını Eritre aldı. Türkiye’nin yükselişindeki temel nedenin, diğer bazı ülkelerdeki daha büyük politik ve güvenlik kayıpları olduğu vurgulandı.

18 Gazeteci Cezaevinde

Raporda, Türkiye’de hâlâ 18 gazetecinin cezaevinde olduğu belirtilirken, ifade özgürlüğünün zayıflatılmasına yönelik yargı baskısı, adli kontrol uygulamaları ve online sansürün sistematik olarak sürdüğü ifade edildi. Özellikle Kürt gazetecilerin tutuklanması, basın özgürlüğüne yönelik bir tehdit olarak değerlendirildi.

Türkiye’nin Basın Özgürlüğü Karnesi

2002: 99. sıra

2016: 151. sıra

2023: 165. sıra

2024: 158. sıra

RSF’nin raporunda, Türkiye’nin Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde siyasi göstergeler açısından ciddi gerileme yaşayan ülkelerden biri olduğu ifade edildi.

10 Ocak’ın Tarihçesi

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün kökeni, 4 Ocak 1961’de kabul edilen 212 sayılı Basın İş Kanunu’na dayanıyor. Basın çalışanlarına bazı haklar sağlayan bu yasa, gazeteciler ve patronlar arasında tartışmalara yol açtı. “Dokuz Patron Olayı” olarak bilinen boykot sırasında gazeteciler dayanışma içinde “Basın” adlı bir gazete yayımlayarak mesleklerinin onurunu korudu.

1971 askeri müdahalesinden sonra gün, “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başladı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.