‘YERALTI ZENGİNLİKLERİMİZİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYORUZ’
‘YERALTI ZENGİNLİKLERİMİZİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYORUZ’
Bulancak'a bağlı Aydındere'de bulunan maden ocaklarının sahibi Tayyar Aydoğdu, bölgemizde de önemli derecede altın, bakır, çinko ve demir rezervlerinin bulunduğunu söyledi.
Aytaş ve Demtaş Madencilik sahibi Tayyar Aydoğdu, firmalarına ait olan ruhsatlı maden ocaklarında önemli derecede altın, demir, çinko ve bakır rezervlerinin bulunduğunu söyledi.
Yaklaşık 20 yıl önce madencilik sektörüne adım atan Aydoğdu, Bulancak'a bağlı Aydındere Beldesinde firmalarına ait 6 adet maden ruhsatı bulunduğunu ifade etti.
Türkiye'de yer altı zenginliklerinin gün yüzüne çıkabilmesi için mücadele verdiklerini aktaran Aydoğdu, Yıldız Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Sinan Yıldız'a sondaj çalışmaları yürütülen demir madeninde önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin en önemli maden rezervlerinin bölgemizde de olduğunun altını çizen Aydoğdu, “Bünyemizde çalışan 5’i mühendis 19 çalışanımız ile birlikte yaptığımız saha çalışmaları sürüyor. Ar-Ge çalışmalarımızda ciddi sonuçlar alıyoruz. 1-2 yıl gibi bir zamanda ocaklarımızda ki rezervin tam olarak tespitini yapmış olacağız. Bu nedenle ciddi yatırımcılarla bölgemize kurmak istediğimiz ayrıştırma tesisimizde işleyeceğimiz madenleri ihraç ederek ülkemize önemli derecede döviz katkısı sağlayabiliriz. Maden sektöründe bir tek akaryakıta ihtiyaç var. Geri kalan makine ve ekipmanları ülkemizde üretebiliyoruz. Türkiye’de önemli bir ihracat mamülü olan madeni ayrıştırarak, ihraç ettiğimizde hem bölgemiz hemde ülkemiz adına ciddi kazanımlar olacak” dedi.
‘Ülkemize katma değer sağlayacağız’
Son olarak Aydındere Beldesinde bulunan demir madeninde çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Aydoğdu, "50 hektarlık demir madeninde sondaj çalışmalarımız devam ediyor. Sondaj çalışmaları sonrası ortaklık imzası attığımız firma ile kuracağımız tesisle hem bölgemize istihdam hemde ülkemize katma değer sağlayacağız” diye konuştu.
‘İstihdama önemli katkı sağlamış olacağız’
Diğer maden ocaklarında da ciddi anlamda rezervlerin var olduğunu ifade eden Aydoğdu, "Özellikle altın rezervinin bulunduğu maden ocağımızda ülkemize önemli derecede döviz girdisi sağlayacak bir maden yer alıyor. Bizim amacımız madeni buradan çıkarıp satmak değil. Madeni burada kuracağımız tesiste işleyerek satmak. Çünkü kütle olarak sattığımız madenin ülkemize katkısı pek fazla olmuyor. Eğer ayrıştırır satarsak, 1’e aldığımızın 10 kat 20 kat fazlasına satabiliyoruz. Yani tesis kurularak ayrıştırma yapıldığında kat ve kat fazla değere madeni ihraç edebiliyoruz. Ayrıca burada kurulacak tesisimizde istihdama da önemli katkı sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.
‘Yerli yatırımcı ile tesis kurmak istiyoruz’
Yurtdışından birçok yatırımcı ile görüştüklerini ifade eden Aydoğdu, "Altın maden ocağımızda yerli bir firma ile çalışmak istiyoruz. Daha önce Çinliler dahil olmak üzere birçok yabancı ülkeden yatırımcı işbirliği için buraya geldi. Ama bizim asıl amacımız yerli bir yatırımcı ile bu tesisi kurmak. Çünkü bu tesis kurulduğunda asgari olarak yalnız altın madeninde en az 600 ila 800 kişi istihdam etmek durumundayız. Diğer madenlerinde tesisleşmesi ile en az 1500 kişiye istihdam sağlamış olacağız” diye konuştu.
‘Yaşadığımız her alanda maden kullanıyoruz’
Ocak için ruhsat almanın zorluklarını da anlatan Aydoğdu, "Bir maden ocağı ruhsatı için 8 bakanlık ve 21 kurumdan izin alıyoruz. Bunların ciddi derecede maliyetleri var. Ama ne yazık ki ülkemizde maden deyince birçok insan buna karşı çıkıyor. Halbuki yaşadığımız her an her alanda maden kullanıyoruz. Gerek evlerimize gerek işyerlerimizde gerek araçlarımızda kullandığımız birçok materyal madenlerden elde ediyor. Çorba kaynattığımız tencereden, evde kullandığımız çatal kaşığa kadar birçok madde madenden üretiliyor. Madenler olmasa dünyada yaşam olmaz. Kaldı ki biz maden arama çalışmalarında doğaya verilecek tahribatın maddi anlamda tüm yükünü yaptığımız ruhsat başvurularında karşılıyoruz. Bu yüzden ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik zorlukların aşılması için yer altı zenginliklerimizi gün yüzüne çıkarmalıyız” diye konuştu.
Aydoğdu son olarak, “Bugün dünyada gelişmiş olan birçok ülke gelişmesini maden sayesinde sağlamıştır. Bu yüzden Türkiye’de madencilik sektörü desteklenmelidir. Madenciliğe gereken destek ve ilgi gösterilmezse ne yazık ki zorluklar yaşamaya devam edeceğiz. Dolayısıyla sektörde yaşadığımız zorlukların kolaylaştırılmasını istiyoruz. Ülkemizde ki işadamlarımız ve yatırımcıların maden sektörüne olan ilgisi artırılmalı ve teşvik edilmelidir” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.