Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

İYİLİK NEDİR?

Tanımı yapmak ve şudur demenin bir manası yok. Herkes iyilik nedir bilir. Kötünün karşıtı ve insanı mutlu eden, huzur içinde bırakan bir kavramdır. Hangi görüşte olursa olsun içten gelen, samimiyet ve merhametin, dayanışmanın, yardımlaşmanın ve paylaşmanın en kıymetli halidir insan olana. Hafta sonu bir sanatçı denen hatunun bir gazetenin ekinde bir açıklamasını okudum. Gazete, dergi eki fark etmez, severim veya sevmen hemen hemen her şeyi okumaya çalışırım. Bu da onlardan biriydi. Hatun kişi işte dizi, film falan bu sektörde kendine göre bir isim yapmış. Bu ek’e yaptığı açıklamada yine tv’de sabah programı yapan bir kişiye yaptığı işler için çok teşekkür ederken, güzel iyilik yapıyorsunuz” gibi bir laf etmiş. Kendisi de bu program için de yardım yapmış aynı zamanda. İyi hoş şeylerde, açıklamayı yaparken, sanki iyiliğin bir derecesi varmış gibi bir şey ifade eder olmuş. Bilmiyorum okula gitmiş mi, gitmemiş mi? Okula giden her insan iyiliğin bir derecesinin olmadığını öğrenir ve bunu hayat boyu unutmaz. İyilik iyiliktir. Şu kadarı, bu kadarı, rakamsal oranı, kaç kilo olduğu, boyu posu, uzunluğu kısalığı gibi sıfat ve niteliğinin olmayacağını zaten öğrenir ve ona göre konuşuruz. İyilik yapıldı mı, iyilik yapıldı denir. Başka bir şey ile ifade edilmez. Hele hele bunu, “güzel iyilik yapıyorsunuz” gibi bir garabet ile anlatmak olacak şeyde değil. Hadi bunu bu hatun kişi söyledi, bunu yazan hiç mi düzeltme gereği duymadı veya o anda bunun hatalı bir laf olduğunu konuşurken hatırlatmadı. Elbette bizde haberdi, köşeydi, anlatımdı derken, epeyce bir yanlış ve hata yapıyoruz. Ancak iyiliğin sanki “kötü” bir tarafının da olduğunu ima edecek bir sözün nereye gideceğini bilmekte fayda var. Yani bu tv’de program yapan kişinin iyiliğinin güzel tanımı ile haberleştirilmesinin anlamı yok. O zaman bunlar sadece gösteriş olsun diye yapılıyor anlamı da ortaya çıkar. Aslında iyilik ve buna benzer bir yardımın açıkça dinlendirilmesi de bence çok doğru değil. Saklı kalsın, insanları zor durumda bırakmasın, kime yapıldığı bilinmesin gibi ölçülerde dikkat edilmeli diye öğrendik. Çok değil iki üç sene önce bir bankanın reklamında da “küçük iyiliklerin karşılığı olmaz” gibi bir laf ediliyordu. Büyük bir iyilik yapıldığında demek bir karşılık beklenmelidir, gibi akıl dışı bir hal ortaya çıkmış ve banka bu reklamı kısa bir sürede kaldırmıştı. İyilik iyiliktir kapiş!.. 
Ekleme Tarihi: 28 Mayıs 2024 - Salı
Erhan GÜNDOĞAR

İYİLİK NEDİR?

Tanımı yapmak ve şudur demenin bir manası yok. Herkes iyilik nedir bilir. Kötünün karşıtı ve insanı mutlu eden, huzur içinde bırakan bir kavramdır. Hangi görüşte olursa olsun içten gelen, samimiyet ve merhametin, dayanışmanın, yardımlaşmanın ve paylaşmanın en kıymetli halidir insan olana. Hafta sonu bir sanatçı denen hatunun bir gazetenin ekinde bir açıklamasını okudum. Gazete, dergi eki fark etmez, severim veya sevmen hemen hemen her şeyi okumaya çalışırım. Bu da onlardan biriydi. Hatun kişi işte dizi, film falan bu sektörde kendine göre bir isim yapmış. Bu ek’e yaptığı açıklamada yine tv’de sabah programı yapan bir kişiye yaptığı işler için çok teşekkür ederken, güzel iyilik yapıyorsunuz” gibi bir laf etmiş. Kendisi de bu program için de yardım yapmış aynı zamanda. İyi hoş şeylerde, açıklamayı yaparken, sanki iyiliğin bir derecesi varmış gibi bir şey ifade eder olmuş. Bilmiyorum okula gitmiş mi, gitmemiş mi? Okula giden her insan iyiliğin bir derecesinin olmadığını öğrenir ve bunu hayat boyu unutmaz. İyilik iyiliktir. Şu kadarı, bu kadarı, rakamsal oranı, kaç kilo olduğu, boyu posu, uzunluğu kısalığı gibi sıfat ve niteliğinin olmayacağını zaten öğrenir ve ona göre konuşuruz. İyilik yapıldı mı, iyilik yapıldı denir. Başka bir şey ile ifade edilmez. Hele hele bunu, “güzel iyilik yapıyorsunuz” gibi bir garabet ile anlatmak olacak şeyde değil. Hadi bunu bu hatun kişi söyledi, bunu yazan hiç mi düzeltme gereği duymadı veya o anda bunun hatalı bir laf olduğunu konuşurken hatırlatmadı. Elbette bizde haberdi, köşeydi, anlatımdı derken, epeyce bir yanlış ve hata yapıyoruz. Ancak iyiliğin sanki “kötü” bir tarafının da olduğunu ima edecek bir sözün nereye gideceğini bilmekte fayda var. Yani bu tv’de program yapan kişinin iyiliğinin güzel tanımı ile haberleştirilmesinin anlamı yok. O zaman bunlar sadece gösteriş olsun diye yapılıyor anlamı da ortaya çıkar. Aslında iyilik ve buna benzer bir yardımın açıkça dinlendirilmesi de bence çok doğru değil. Saklı kalsın, insanları zor durumda bırakmasın, kime yapıldığı bilinmesin gibi ölçülerde dikkat edilmeli diye öğrendik.

Çok değil iki üç sene önce bir bankanın reklamında da “küçük iyiliklerin karşılığı olmaz” gibi bir laf ediliyordu. Büyük bir iyilik yapıldığında demek bir karşılık beklenmelidir, gibi akıl dışı bir hal ortaya çıkmış ve banka bu reklamı kısa bir sürede kaldırmıştı. İyilik iyiliktir kapiş!.. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.