Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

MADRABAZLIĞIN SONU YOK?

Kelimeyi mecaz manada kullanacağım için yanlış anlamalara mahal vermeden devam edeceğim. Kelimenin birinci manası bir esnafı tarif ediyor bu arada. Mecaz daha iyi derdimi anlatacağı içinde mecaz olarak kullanmak daha doğru olur dedim. Bu kelimeyi öyle her daim hayatımızda kullanmasak ta yeri geldi mi derdimizi ifade ediyor. Dün can sıkıntısından tanınmış bir habercinin sunduğu videoyu izliyordum. Mevzu yediğimiz içtiğimiz şeylerin insan sağlığına etkilerini anlatılıyordu. İşte haberci soruyor programa katılan misafiri de kendi hayatından misaller ve olanlar ile ilgili açıklamalar yapıyordu. Bu kişi sağlık sektöründe bir bölümde okumuş ve insan sağlığının nasıl yiyecek ve içecek ile değişime tabii tutulduğunu ve bunun kimler tarafından yaptırıldığını çok sayıda veri ile açıklamaya çalışıyordu. İşte sulara katılan klor, gazlı içeceklerin içindeki kimyasalların etkileri, ayaküstü yemek yemenin zararları gibi şeyler söyledi ve özellikle gazlı içecek ve cips türü ürünlerin yapımında ne kadar su harcandığını söyleyince, hemen aklıma yazının manşeti geldi. Bu ürünleri üreten fabrikaların ve firmaların bir litre gazlı içecek için 25 litre su, bir paket cips ürünü içinde hemen hemen hemen aynı miktarda suyun harcandığını söyledi. Hani bize suyu idareli kullanın diye talimat veren yetkililer bunu herhalde bilmiyor gibi bir his uyandı bende. Sıradan vatandaş suyu dikkatli kullanacak lakin bu madrabaz takımı, suyu başından aşağı boca ederken hesap yapmayacak ve birde bize bunu para ile kakalayacak. Hatta bir şey daha söyledi ki, bu madrabaz takımının esas oyununu da öğrenmiş olduk. Çakallık sırayla mı, parayla mı onu bilemeyiz. Hani din ile paranın kimde olduğunu bilemediğimiz gibi! Bu madrabazlar bu fabrikaları nerelere kurmuşlar bilin bakalım? Ülkemizin insanlara su sağlayan göllerinin yanına kurmuşlar. Bir de isim verdi bu göller için. Bursa’da İznik gölünün yanına bu tanındık markalardan birisi veya bir kaçı, su tedarikini karşılamak için buralarda tezgahı kurmuş. Nasıl çıdık ama, değil mi? Hem su bedava, hem istediğin kadar kullan, hem de bedava suyu ürünle satarak para kazan. Bu arada bu göl ve diğer birkaç gölümüz kurumuş falan önemli değil. Hükümet ve yetkililer, Türkiye su zengini bir ülke değil, suyu israf etmeyelim lakırdıları ile göz boyamaktan öteye geçmiyor. Hesap sorulur mu bu madrabaz takımından söz konusu değil. İşte böyle bir madrabazlık ile uyutulup gidiyoruz bir meçhule!         
Ekleme Tarihi: 27 Ağustos 2024 - Salı
Erhan GÜNDOĞAR

MADRABAZLIĞIN SONU YOK?

Kelimeyi mecaz manada kullanacağım için yanlış anlamalara mahal vermeden devam edeceğim. Kelimenin birinci manası bir esnafı tarif ediyor bu arada. Mecaz daha iyi derdimi anlatacağı içinde mecaz olarak kullanmak daha doğru olur dedim. Bu kelimeyi öyle her daim hayatımızda kullanmasak ta yeri geldi mi derdimizi ifade ediyor. Dün can sıkıntısından tanınmış bir habercinin sunduğu videoyu izliyordum. Mevzu yediğimiz içtiğimiz şeylerin insan sağlığına etkilerini anlatılıyordu. İşte haberci soruyor programa katılan misafiri de kendi hayatından misaller ve olanlar ile ilgili açıklamalar yapıyordu. Bu kişi sağlık sektöründe bir bölümde okumuş ve insan sağlığının nasıl yiyecek ve içecek ile değişime tabii tutulduğunu ve bunun kimler tarafından yaptırıldığını çok sayıda veri ile açıklamaya çalışıyordu. İşte sulara katılan klor, gazlı içeceklerin içindeki kimyasalların etkileri, ayaküstü yemek yemenin zararları gibi şeyler söyledi ve özellikle gazlı içecek ve cips türü ürünlerin yapımında ne kadar su harcandığını söyleyince, hemen aklıma yazının manşeti geldi.

Bu ürünleri üreten fabrikaların ve firmaların bir litre gazlı içecek için 25 litre su, bir paket cips ürünü içinde hemen hemen hemen aynı miktarda suyun harcandığını söyledi. Hani bize suyu idareli kullanın diye talimat veren yetkililer bunu herhalde bilmiyor gibi bir his uyandı bende. Sıradan vatandaş suyu dikkatli kullanacak lakin bu madrabaz takımı, suyu başından aşağı boca ederken hesap yapmayacak ve birde bize bunu para ile kakalayacak. Hatta bir şey daha söyledi ki, bu madrabaz takımının esas oyununu da öğrenmiş olduk. Çakallık sırayla mı, parayla mı onu bilemeyiz. Hani din ile paranın kimde olduğunu bilemediğimiz gibi! Bu madrabazlar bu fabrikaları nerelere kurmuşlar bilin bakalım? Ülkemizin insanlara su sağlayan göllerinin yanına kurmuşlar. Bir de isim verdi bu göller için. Bursa’da İznik gölünün yanına bu tanındık markalardan birisi veya bir kaçı, su tedarikini karşılamak için buralarda tezgahı kurmuş. Nasıl çıdık ama, değil mi? Hem su bedava, hem istediğin kadar kullan, hem de bedava suyu ürünle satarak para kazan. Bu arada bu göl ve diğer birkaç gölümüz kurumuş falan önemli değil. Hükümet ve yetkililer, Türkiye su zengini bir ülke değil, suyu israf etmeyelim lakırdıları ile göz boyamaktan öteye geçmiyor. Hesap sorulur mu bu madrabaz takımından söz konusu değil. İşte böyle bir madrabazlık ile uyutulup gidiyoruz bir meçhule!         

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.