Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

“YANGIN OLUR, BİZ YANGINA GİDERİZ!”

Hani okullarda meşhur bir fen dersi vardı; zamanın birinde. Ortaokuldaydık, fen dersindeydi hatırladığım kadarıyla bu deney; cam merceği sıcak havada güneşin altında bir kağıt parçasının üstüne tutunca kağıt güneş ışıkları ile yanarmış. O zamanlarda bunu öğrenmiş ve bir kez olsun sorgulama gereği duymamıştık. Hocamızda böyle bir deney yapmıştı bildiğim kadarıyla da, işte öyle yanma yanmama arasında bir küçük kıvılcım çıktıydı sanırsam. Tabii epeyce bir zaman geçti bu işin üstünden, geride kaldı falan derken, son seneler içinde başta ülkemizde olmak üzere dünyanın ormanlık alanlarında yazı kış demeden ha bire yangınlar çıkıyor ve oksijen deposu olan bu yerlerde hayat adına bir şey kalmıyor. Mayıs’ın sonunda Akdeniz’de ve Ege’de birkaç gün içinde çok yerde yangın çıktı ve hala da devam eden bu yangınlarının biri söndürülüyor diğeri çok geçmeden(sanki birileri biri söner sönmez başka bir mıntıkada yangın çıkartıyor gibi görünüyor) başlıyor. Ekipler hemen teyakkuz halinde yangınlara müdahale ederken, yangın çıkması bile zor olan yerlerde ortalık ateş alıyor ve insanlarımız hayatlarını kaybediyor. Bakanlığın açıklamasına göre geçen sene aynı zaman dilimi içinde aynı bölgelerde 90 yangın çıkarken, bu sene aynı zaman içinde bunun 5 katı yani 400’ün üzerinde yangın çıkmış. Belki de hepsi merceklerin güneşten ısınması ile olmuştur desem başım ağrımaz. Hatta bunları haber yapan tv’ler ve gazetelerde aynı terane yangınların çıkış sebebi çocuk kandırır gibi açıklanıyor. İşte, “efendim piknik yapanlar sigarlarını söndürmeden atmışlar, cam kırıkları çok ısınmış alev almış, anız yakmışlar ondan yangınlar çıkıyormuş” diye insan kaynaklı olmayan sebepleri sıralamış durmuşlar. İnsan olmayan derken, bir bilinçli iş değil bunlar öyle rast gele çıkma anlamında diyorum. Sigarayı atmış adam gitmiş ve arkasından ver etmiş yangın, anızı yakmışlar ve eve maç izlemeye gitmişler gibi demek istediğim. Son olarak Diyarbakır ve Mardin’deki anız yangınının çıkışı çok şüpheli olduğu içinde savcı bilirkişi raporunu yeterli bulmamış ve yeniden istemiş. Uzun senelerdir bu tür haber ve olaylara öyle okuldaki baktığım gibi bakmıyorum. Vardır bunda bir iş diye acele etmeden, sağını solunu iyice öğrenmeden adım atmıyorum. Okulda öğrendiğimiz o merceklerin güneş altında tutulduğunda bize ne gösterdiğini artık öğrenme zamanı çoktan geçti desem, yangın çıkmaz herhalde.
Ekleme Tarihi: 28 Haziran 2024 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

“YANGIN OLUR, BİZ YANGINA GİDERİZ!”

Hani okullarda meşhur bir fen dersi vardı; zamanın birinde. Ortaokuldaydık, fen dersindeydi hatırladığım kadarıyla bu deney; cam merceği sıcak havada güneşin altında bir kağıt parçasının üstüne tutunca kağıt güneş ışıkları ile yanarmış. O zamanlarda bunu öğrenmiş ve bir kez olsun sorgulama gereği duymamıştık. Hocamızda böyle bir deney yapmıştı bildiğim kadarıyla da, işte öyle yanma yanmama arasında bir küçük kıvılcım çıktıydı sanırsam. Tabii epeyce bir zaman geçti bu işin üstünden, geride kaldı falan derken, son seneler içinde başta ülkemizde olmak üzere dünyanın ormanlık alanlarında yazı kış demeden ha bire yangınlar çıkıyor ve oksijen deposu olan bu yerlerde hayat adına bir şey kalmıyor. Mayıs’ın sonunda Akdeniz’de ve Ege’de birkaç gün içinde çok yerde yangın çıktı ve hala da devam eden bu yangınlarının biri söndürülüyor diğeri çok geçmeden(sanki birileri biri söner sönmez başka bir mıntıkada yangın çıkartıyor gibi görünüyor) başlıyor. Ekipler hemen teyakkuz halinde yangınlara müdahale ederken, yangın çıkması bile zor olan yerlerde ortalık ateş alıyor ve insanlarımız hayatlarını kaybediyor. Bakanlığın açıklamasına göre geçen sene aynı zaman dilimi içinde aynı bölgelerde 90 yangın çıkarken, bu sene aynı zaman içinde bunun 5 katı yani 400’ün üzerinde yangın çıkmış. Belki de hepsi merceklerin güneşten ısınması ile olmuştur desem başım ağrımaz. Hatta bunları haber yapan tv’ler ve gazetelerde aynı terane yangınların çıkış sebebi çocuk kandırır gibi açıklanıyor. İşte, “efendim piknik yapanlar sigarlarını söndürmeden atmışlar, cam kırıkları çok ısınmış alev almış, anız yakmışlar ondan yangınlar çıkıyormuş” diye insan kaynaklı olmayan sebepleri sıralamış durmuşlar. İnsan olmayan derken, bir bilinçli iş değil bunlar öyle rast gele çıkma anlamında diyorum. Sigarayı atmış adam gitmiş ve arkasından ver etmiş yangın, anızı yakmışlar ve eve maç izlemeye gitmişler gibi demek istediğim. Son olarak Diyarbakır ve Mardin’deki anız yangınının çıkışı çok şüpheli olduğu içinde savcı bilirkişi raporunu yeterli bulmamış ve yeniden istemiş.

Uzun senelerdir bu tür haber ve olaylara öyle okuldaki baktığım gibi bakmıyorum. Vardır bunda bir iş diye acele etmeden, sağını solunu iyice öğrenmeden adım atmıyorum. Okulda öğrendiğimiz o merceklerin güneş altında tutulduğunda bize ne gösterdiğini artık öğrenme zamanı çoktan geçti desem, yangın çıkmaz herhalde.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.