Piraziz’in yetiştirdiği tanınmış edebiyatçı yazar Naim Tirali için Türkiye geneli resmi ve özel tüm Ortaokul ve Lise öğrencilerine Naim Tirali’yi tanıtmak amacıyla ‘Barış’ temalı Öykü yarışması düzenleniyor.
Bende bu köşemde gençlere içimizden biri olan ünlü Edebiyatçı Naim Tirali’yi tanıtmak istedim.
Yazar siyaset adamı Naim Tirali 25 Aralık 1925 yılında Piraziz ilçesinde doğdu. 26 Mayıs 2009’da İstanbul’da vefat etti. İlkokulu Giresun’da okudu. Galatasaray Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Ancak mesleğini yapmadı, geçimini memleketinde ailesinden kalan toprağın geliriyle sağladı. Giresun’dan milletvekili seçilerek 1961-1965 yıllarında TBMM’de yasama görevinde bulundu. İlk öyküsü ‘Arkadaş’, 1943’te Yeşilgiresun Gazetesinde yayınlandı. Öykülerinde, yaşamlarında büyük serüvenlere olağanüstü olaylara yer olmayan, toplumun ortalama ve en yaygın tipini oluşturan insanları konu edindi. Bir süre Paris’te kaldıktan sonra dönüşünde Yenilik Yayınevini kurdu. Vatan gazetesinde yazı işleri müdürlüğü ve fıkra yazarlığı yaptı. Tirali’nin öykülerinde öyküye öncelik veren biçimsel yenilik arayışlarından önce yaşanmışlık vardır. Oktay Akbal’a göre de, çok başarılı bir öykü anlatıcısıdır. Tirali’ye göre öykünün sanatsal değerini belirleyen yaşam sıcaklığı olmuştur. Naim Tirali’nin Türk öykücülüğüne, 1940’larda hoş esintiler taşımış bir genç yazar olarak katıldığı açık. Dönemi içinde umut veren bu öykücünün, 1954’te kendini suskunluğa kaptırıp otuz yıl boyunca bunu sürdürmesi büyük şansızlık olmuş doğrusu. Türk öykücülüğüne çok iyi bir başlangıç yaptığı açık çünkü Tirali’nin. Gerçekten de öykülerinde hiçbir iddia taşımadan, ötesinde izlenimci bir edayla toplumsal değişimlerden ilginç, üstelik çok net ipuçları döşediğini düşünüyorum yazarın. Eserlerine gelince.
Hikayeleri Park(1947),25 Kuruşa Amerika (1948),Aşka Kitakse (1953),Piraziz Nere Berlin Nere(1984),Aşk Dediğin (1988)Çılgınca Şeyler (1994)
Gezi-Fıkra: Bir Adayın Notları, Avrupa’daki Amerika, Devrimden Önce Devrimden Sonra, İki Şalom Arasında, Sakıncalı Yazarlardan Sakıncasız Öyküler (1994)
Yazımı Naim Tirali’nin oğlu İstanbul Karadeniz Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tirali’nin sözleriyle tamamlamak istiyorum. ‘Biz Naim Tirali Ailesi olarak Türkiye genelinde her yıl yayınlanmış hikaye kitapları arasında yarışma düzenliyoruz. Kazanan profesyonel yazarlar gazetelerin sanat sayfalarında yayınlıyor ve ödül törenleri düzenliyoruz’