İlimiz genelinde okuma alışkanlığını artırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan ‘Kitapla Hasbihal’ projesine Kaymakamımız sayın Ali İkram Tuna’nın daveti üzerine öğrencilerimizle katıldık.
Her okuldan onar öğrenci meydanı doldurdu.
İnsanlar, hiçbir bilgiye sahip olmadan doğar. Yaşamı boyunca birçok bilgi öğrenir. Başarının sırrı da okumaktır. Okulda olduğu kadar hayatta da başarının en önde gelen şartlarından biri yine okumaktır. Uygar ve kültürlü bir insan olmak için okumalıyız. Hiçbir şey okumanın yerini tutamaz. Kültürlü bir insan olmanın biricik yolu okumaktır. Okuma eylemi bir uzun yolculuktur; beşikle başlar, mezarla biter. Okuma iğneyle kuyu kazmaktır; kararlılık ister, sabır ister. Okuma bir arayıştır, hakikati, doğruyu, güzeli arayış. Her arayış içinde bulma heyecanını barındırır. Umut ve heyecan, okumanın ayrılmaz iki vasfıdır. Okuma insanlığın, umut ve heyecan da canlılığın şartıdır.
Kitap okumanın çok fazla yararı vardır. Okumanın asla sonu yoktur. Ne kadar okursan o kadar iyidir yani hayatının sonuna kadar okuyabilirsin. Okuyan insan her zaman bilgili ve hayatında başarılı olur. Bilgi çağında yaşıyoruz ve bizim en fazla bilgi toplayacağımız kaynaklar kitaplarımızdır. Okumak ruhu yüceltir ve insanlar size daha fazla değer verir. Cahillikten kurtulmanın yolu kitapları okumaktan geçer. Kitaplar solmayan çiçeklerdir. Büyük ün salmış hiçbir kitap yok ki en az iki defa okunmadıkça okunmuş sayılabilsin. Büyük bir kitabı, büyük bir adamı dinler gibi kuvvetli bir düşünce ile okuyunuz. Satırlar üzerinde düşününüz. Aradan bir zaman geçtikten sonra tekrar okuyunuz. Ancak bundan sonradır ki kitap sizin kişiliğinize girer. Bir parça olur sizden… Hayatınızı, düşüncelerinizi etkiler. Okuyarak olayların ve gelişmelerin iç yüzünü öğrenen bir kişi, öncelikle kendine olan güvenini artırır. Bu ise aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları inceleme yeteneği kazandırır. Ayrıca okuyan kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, hikmetli ve etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etkide uyandırırlar. Bu etki ise insanlarda ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha sosyal bir karakter kazandırmaktadır. Dahası geniş kelime dağarcığı, insanın daha fazla kavramla düşünebilmesini de sağlar. Okumak, sözün rengini görmemizi, yeşilin sesini duymamızı, zamanı yakalamamızı, çağa ayak uydurmamızı sağlar. Kültürümüzü artırır. Hayata bakışımız değişir. Okuduğumuzu anlama ve yorum yapma yeteneğimiz gelişir. Kitap okuma hayatı sevdirir. Hayal gücümüzü geliştirir. Karşılıksız iyilik yapmayı öğretir. Kısaca okumak insanın kendini tanımasıdır diye tanımlayabiliriz.