Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

DÜNYA ISINMAYA DEVAM EDİYOR…

Dünya ısınmaya devam ediyor.Ve sıcaklık her yıl artarak devam ediyor.Artan sıcakla birlikte kuraklık sonucu eksrem hava olayları yaşanıyor.Türkiye'deki yağış rejimi tamamen değişti.Bir noktaya bir ayda gelen yağış bir günde vurup geçiyor.Bir günde yağan bu aşırı yağışlar da sel ve taşkınlık neden oluyor. İklim değişikliğine bağlı olarak sel ve kuraklık gibi aşırı hava olayları artıyor.Kentlerin dirençli hale getirilmesi gerekir.Özellikle deniz kıyılarında sıcaklıkla birlikte buharlaşma arttığı için nemli hava kütlesi dağların denize bakan yamaçlarına sağanak  yağış lar bırakıyor.Hava sıcaklığı arttıkça o hava kütlesinin nem kapasitesi artar.Bu ise hidrolik döngü- nün kuvvetlendirir ya da hız lanmasıyla gök gürültülü fır tınalara ve sağanaklara neden olur.İklim değişimi yüzünden  sıcaklık artarken Karadeniz de her yıl daha fazla ısınıyor.Karadeniz normale göre 3-5 derece daha sıcak.Bu sıcaklık artışı aşırı buharlaşma neden olurken buharlaşma kuvvetli yağışlara dönüyor.İklim deği- şimine bağlı olarak yağış rejimi ciddi düzeyde değişti. Sığınacağımız dünyadan başka  gemi yok.Dünya bize geçmişte çok uyarılarda bulundu.Ama biz takmadık.Her tarafı kirletme adına adeta yarıştık birbirimizle. Dünyanın dengesiyle acımasızca oynadık.Oynamaya da devam ediyoruz. Ormanları yakıyoruz,havayı suyu kirletiyoruz,atmosfere sera gazları salıyoruz,hayvanları yok ediyoruz,dünyayı betona boğduk,önüne gelen mütahid oldu.Artık geldiğimiz nokta ortada.Bir gerçekle yüzyüzeyiz.Sıcak,çok sıcak.Daha da sıcak olacak.Evin içinde bile nemden nefes alınmıyor.Yazıyoruz,çiziyoruz,uyarılarda bulunuyoruz,nafile.Artık çöl olduk.Herşey çok kötü.Bunlar daha iyi günlerimiz.Bu dünyayı bu hale getiren biz insanlarız.Ama azda olsa bir şansımız var.Bunu tamir etmekte bize düşüyor.Evet,bu dünya çapında yürütülecek ülkelerin koordineli şekilde hareket etmesi gereken bir mücadele.Ama dünyada devletler birbirleriyle savaşmaktan geri kalmıyor ki.İsrail'in Filistinli masum bebeleri her gün katletmeye dünyanın umurumda bile değil.Birey olarak da hala yapa bileceklerimiz var.Hepimiz aynı gemideyiz.Bu gemi batarsa bizi kurtaracak bir daha Nuh'un gemisi olmayacak.Benden söylemesi..
Ekleme Tarihi: 30 Temmuz 2024 - Salı
Erol KÜÇÜK

DÜNYA ISINMAYA DEVAM EDİYOR…

Dünya ısınmaya devam ediyor.Ve sıcaklık her yıl artarak devam ediyor.Artan sıcakla birlikte kuraklık sonucu eksrem hava olayları yaşanıyor.Türkiye'deki yağış rejimi tamamen değişti.Bir noktaya bir ayda gelen yağış bir günde vurup geçiyor.Bir günde yağan bu aşırı yağışlar da sel ve taşkınlık neden oluyor.

İklim değişikliğine bağlı olarak sel ve kuraklık gibi aşırı hava olayları artıyor.Kentlerin dirençli hale getirilmesi gerekir.Özellikle deniz kıyılarında sıcaklıkla birlikte buharlaşma arttığı için nemli hava kütlesi dağların denize bakan yamaçlarına sağanak  yağış lar bırakıyor.Hava sıcaklığı arttıkça o hava kütlesinin nem kapasitesi artar.Bu ise hidrolik döngü- nün kuvvetlendirir ya da hız lanmasıyla gök gürültülü fır tınalara ve sağanaklara neden olur.İklim değişimi yüzünden  sıcaklık artarken Karadeniz de her yıl daha fazla ısınıyor.Karadeniz normale göre 3-5 derece daha sıcak.Bu sıcaklık artışı aşırı buharlaşma neden olurken buharlaşma kuvvetli yağışlara dönüyor.İklim deği- şimine bağlı olarak yağış rejimi ciddi düzeyde değişti.

Sığınacağımız dünyadan başka  gemi yok.Dünya bize geçmişte çok uyarılarda bulundu.Ama biz takmadık.Her tarafı kirletme adına adeta yarıştık birbirimizle. Dünyanın dengesiyle acımasızca oynadık.Oynamaya da devam ediyoruz.

Ormanları yakıyoruz,havayı suyu kirletiyoruz,atmosfere sera gazları salıyoruz,hayvanları yok ediyoruz,dünyayı betona boğduk,önüne gelen mütahid oldu.Artık geldiğimiz nokta ortada.Bir gerçekle yüzyüzeyiz.Sıcak,çok sıcak.Daha da sıcak olacak.Evin içinde bile nemden nefes alınmıyor.Yazıyoruz,çiziyoruz,uyarılarda bulunuyoruz,nafile.Artık çöl olduk.Herşey çok kötü.Bunlar daha iyi günlerimiz.Bu dünyayı bu hale getiren biz insanlarız.Ama azda olsa bir şansımız var.Bunu tamir etmekte bize düşüyor.Evet,bu dünya çapında yürütülecek ülkelerin koordineli şekilde hareket etmesi gereken bir mücadele.Ama dünyada devletler birbirleriyle savaşmaktan geri kalmıyor ki.İsrail'in Filistinli masum bebeleri her gün katletmeye dünyanın umurumda bile değil.Birey olarak da hala yapa bileceklerimiz var.Hepimiz aynı gemideyiz.Bu gemi batarsa bizi kurtaracak bir daha Nuh'un gemisi olmayacak.Benden söylemesi..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.