Bir kadın düşünün. Bir anne ve bir öğretmen, herkesin göz yumduğu bir konunun üzerine gidiyor. 6 küçük kardelene iğrenç ellerini süren okul müdürünün davası tam sümenaltı edilecekken, yaptığı ihbarla o sapığın 82 yıl 6 ay ceza almasını sağlıyor. O öğretmenin adı Saadet Özkan.
Herkes onu mahkeme önünde döktüğü gözyaşlarıyla tanıdı. Saadet Öğretmen 2017 yılında UCİM isimli, her harfi bir anlam içeren çocuk istismarıyla mücadele derneği kurdu. UCİM'in içindeki "İ" harfinin mavi kelebek şeklinde olduğunu söyleyen Saadet Öğretmen, "Çocuklarımız bir koza. Biz de birer mavi kelebeğiz. Mavi kelebeklerin bitki örtüsü üzerinde birleşerek toplu mezarları ortaya çıkardığı bilinir. Biz de hepimiz mavi kelebek olup çocuklarımızın etrafını sararak onları koruyacağız" diyor.
İşte o Saadet Öğretmen, cinsel istismarla mücadelesinden öğretmenliği bırakmasına, kurduğu Saadet Öğretmen Cinsel İstismarla Mücadele Derneği'nden (UCİM) ABD'de aldığı ödül çok önem taşıyor.
Herkes onu 6 kız çocuğuna cinsel istismar uygulayan okul müdürüne karşı verdiği mücadeleyle tanıdı. Ama o durmadı ve bunun gibi olaylarla mücadele etmek için 2017’de UCİM isimli derneği kurdu.Şimdi Türkiye’nin her yanında.
UCİM aslında yaşanmış bir hikayenin 4 senelik oluşumu. Her harfi bir anlam ifade ediyor. UCİM'in U'su içinde uğuru barındırıyor. UCİM tüm dünya çocuklarının ve onların aydınlık geleceklerini yarınlarını kapsıyor. UCİM'in İ harfinde bulunan mavi kelebeğin anlamı çok önemli. Mavi kelebekler bitki örtüsü üzerinde birleştiklerinde toplu mezarı ortaya çıkarıyor. Mavi kelebekler aslında yön gösteriyor. Burada bir sorun var. Biz de o sorunun olduğu yerde yaşarken hayatları değişime uğramış çocuklara bunun yapılmasına engel olmak istiyoruz. Çocuklarımız bizim bir koza. Bizler onların etrafında onları zarara uğratmayacak bir yapılanma süreci içerisindeyiz. Her birimiz bir mavi kelebek olup onları koruyacağız.
UCİM'in sıradan bir dernek gibi olmadığını görüyoruz. Dernek çocuk istismarıyla salt bir mücadeleden çok bu istismarın oluşmasını önleyecek eğitimler de verecek. Bu bağlamda çok sayıda alt komisyon kurulduğunu görüyoruz.
Evet. Yönetim kurulu psikolog, kişisel gelişim uzmanı eğitimci, hukukçu, halkla ilişkiler uzmanı, işadamı gibi çok geniş iyi bir yapı oluşturdu. Fakat konu çocuk ve hassas bir nokta olduğu için alt komisyonlar onlar için çok önemliydi.
Burada yapılması gereken yurttaşlık bilincini geliştirmek. Sivil toplum kuruluşlarının amacı toplumu bilinçlendirmek, o toplumun dinamikleri içinde değişimi yararlı hale getirmek. Çocuk hepimizin çocuğu olduğu için komisyonlarda çeşitliliğe önem verildi. Bu komisyonların üzerinde akademisyenler, araştırma görevlilerinin olduğu daha bilimsel bir yapı oluşturuldu.Öğretmenlerin en büyük korkusu; 'Ben böyle bir olayı söylediğimde sürgün yer miyim?' Aslında bunu söylememek suç. TCK 278 maddesine göre bildirim yapmamak 1 sene hapis cezası. Bununla ilgili genelge yayınlanmalı. Öğretmenlere cesur olmaları konusunda bildirim yapılırsa, onlar bu gücü elde edeceklerdir.
UCİM dünyaya çocuklara sahip çıktıklarını gösterdi. UCİM çocuklar için mücadele eden insanlar. Memleketimizde yurttaşlık bilinci gelişmiş durumda. Çocukları için taşın altına sadece elini değil gövdesini koyan insanlar var. Saadet Öğretmen bir yurttaşlık bilinciyle hareket etti. Bir öğretmenin yapması gerekeni yaptı. Buradan tebrik ediyorum kendisini...