HANGİSİNE İNANALIM?
Birisi yiyin diyor…Öbürü yemeyin diyor…İnsanlar da şaşırdı ne yapacağını, ne yiyeceğini.Sigara gibi ekmekte zararlı deniliyor.Diğer yandan abartılıyor; yiyebilirsiniz deniyor.İyi…Güzel de.Neden yenmiyor?Herhalde bu ekmeğin ununa çeşitli maddeler katıyorlar da onların zararı olmalı.İşte o katkı maddeleri açıklansın da halk da ona göre hareket etsin.Bizim çocukluğumuzda şehirde fırınların yanından geçerken mis gibi somun ekmek kokusu gelirdi insanın burnuna da, iştahı kabarırdı…Somun ekmek pasta gibi yenirdi.Bir yerde okudum.Pişmiş ekmeğin içerisindeki gözenekler ne kadar küçükse ekmek o kadar iyi deniyordu.Bunun neden olduğunu araştırdım.Ekmeğin mayasının iyi ayarlanmadığından olduğu söyleniyor.Maya denince bir durumu anlatmadan geçemeyeceğim.Eve alınan lokum gibi olan mayalardan iki kalıp buzdolabı kapaklıkta unutulmuş.Zaman sonra buradaki mayalar simsiyah olmuş ve kokmaya başlamıştı.Tabii ki zamanı geçince her şey bozulur.Acaba bu maya da ne katkı var ki rengi bile siyahlanıyor?Yiyecekler de her şey katkılı.Yetkililer yiyecekler iyi seçin diyorlar.Halk iyisine, kötüsüne bakmıyor ki, hoşuna giden ve çoğu zamanda ucuz olanı alıyor.Örneğin: ZeytinNormal olarak zeytinin çekirdeği kahverengi olmalı…Ben bu zamana kadar aldığım zeytinlerin hepsinin çekirdeğinin kahverengi olanına rastlamadım.Öyle ise bu katkıları da biz yapıyoruz.Asitle çürütülen veya boya katkılı denilen zeytinler karıştırılıyor.Vatandaş bu zeytini alırken tek tek çekirdeğini bakamaz ki.Bunu yapsa zaten bakkal kovar dükkândan.O zaman bu ve bunun gibi yiyeceklerin kontrolü yine yetkililere düşüyor. Bunlar kontrol edilip, vatandaşın sağlığı ile oynayanlara gerekli ağır cezalar verilmeli.Ben bir ekmek ve zeytin örneğini kaleme aldım.Daha birçok yiyecekler de kontrolsüz satılmakta…Ne diyelim Allah ıslah etsin yapanları demekten başka elimizden ne gelir diyor konuştuğum vatandaş.Bu günlükte bu kadar…Sağlıcakla kalın, aldığınız yiyeceklere de dikkatli olun.