Süleyman ERKAN
Köşe Yazarı
Süleyman ERKAN
 

ZEYTİN İLE İNCİR AĞACI

        Zeytinin yararlı, besleyici bir meyve olduğunu bilmeyen yoktur. İncirde zeytin kadar değerli bir meyvedir. Zeytin ile incir ağacını bilimsel olarak inceleyecek olursak, her iki ağaçta doğada ters çalışır. Bütün bitkiler gündüz oksijen verirken zeytin, incir ağaçları karbondioksit salınımı yapar. Gece ise diğer ağaçlar karbondioksit verirken zeytin, incir ağacıları oksijen vermeye başlar. İncir ağaçları yapraklarını döker, zeytin ağaçları yapraklarını dökmezler. Zeytin ağacı sürekli oksijen üretir. Bu durum İtalya’da, Edremit körfezinde kendisini net gösterir. Zeytin ağacı geceleri oksijen verirken, bir yandan da sabaha kadar atmosfere iyot saçan denizimiz Kaz dağlarından gelen temiz hava ile karışan havası bulunmaktadır. Tan yeri ağarırken, deniz kıyısından gözlendiğinde bulut ve sis olarak görünür.     Zeytin ağacı ile incir ağacı aynı dönemde meyvelerini verir. Bu dönem zeytin sineğinin üremeye başladığı zamanlardır. Zeytin sineğinin,  zeytin ağaçları ve zeytin meyvesine zarar vereceği dönemlerde,  iyice olgunlaşan incir ağaçlarının meyveleri bal dökmeye başlar. İncirin balı, zeytin sineğine cazip gelir. Zeytin yerine incir meyvesini tercih eder. Zeytinliklerdeki incir ağaçları tıpkı bir paratoner gibi zeytin sineklerini üzerine çeker.  İncir balını yiyen zeytin sinekleri bir süre sonra zehirlenerek ölür. Mübadele öncesinde Ege kıyılarında yaşayan Rumların her zeytin tarlasına 3-4 adet incir ağacı dikmiş olmasının sebebi bundandır. Bizim yeni nesil zeytin üreticilerinin çoğu bu gerçeği bilmedikleri için, zeytin bahçelerindeki yüzlerce incir ağacını sinek topluyor diyerek kesmişlerdir. Kesilen incir ağaçlarını odun yapmışlardır. Bunun sonucunda da bugün zeytin sineği başta olmak üzere zeytin zararlısı uçkunlar çoğalmıştır.( Bu yazıyı Manisa, Yeniköy’den Zeynep Nesre den alıntıdır.)
Ekleme Tarihi: 01 Kasım 2022 - Salı
Süleyman ERKAN

ZEYTİN İLE İNCİR AĞACI

        Zeytinin yararlı, besleyici bir meyve olduğunu bilmeyen yoktur. İncirde zeytin kadar değerli bir meyvedir. Zeytin ile incir ağacını bilimsel olarak inceleyecek olursak, her iki ağaçta doğada ters çalışır. Bütün bitkiler gündüz oksijen verirken zeytin, incir ağaçları karbondioksit salınımı yapar. Gece ise diğer ağaçlar karbondioksit verirken zeytin, incir ağacıları oksijen vermeye başlar. İncir ağaçları yapraklarını döker, zeytin ağaçları yapraklarını dökmezler. Zeytin ağacı sürekli oksijen üretir. Bu durum İtalya’da, Edremit körfezinde kendisini net gösterir. Zeytin ağacı geceleri oksijen verirken, bir yandan da sabaha kadar atmosfere iyot saçan denizimiz Kaz dağlarından gelen temiz hava ile karışan havası bulunmaktadır. Tan yeri ağarırken, deniz kıyısından gözlendiğinde bulut ve sis olarak görünür.

    Zeytin ağacı ile incir ağacı aynı dönemde meyvelerini verir. Bu dönem zeytin sineğinin üremeye başladığı zamanlardır. Zeytin sineğinin,  zeytin ağaçları ve zeytin meyvesine zarar vereceği dönemlerde,  iyice olgunlaşan incir ağaçlarının meyveleri bal dökmeye başlar. İncirin balı, zeytin sineğine cazip gelir. Zeytin yerine incir meyvesini tercih eder. Zeytinliklerdeki incir ağaçları tıpkı bir paratoner gibi zeytin sineklerini üzerine çeker.  İncir balını yiyen zeytin sinekleri bir süre sonra zehirlenerek ölür. Mübadele öncesinde Ege kıyılarında yaşayan Rumların her zeytin tarlasına 3-4 adet incir ağacı dikmiş olmasının sebebi bundandır. Bizim yeni nesil zeytin üreticilerinin çoğu bu gerçeği bilmedikleri için, zeytin bahçelerindeki yüzlerce incir ağacını sinek topluyor diyerek kesmişlerdir. Kesilen incir ağaçlarını odun yapmışlardır. Bunun sonucunda da bugün zeytin sineği başta olmak üzere zeytin zararlısı uçkunlar çoğalmıştır.( Bu yazıyı Manisa, Yeniköy’den Zeynep Nesre den alıntıdır.)

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

22
Ekim
27
Eylül
07
Haziran
30
Mayıs
23
Nisan
18
Nisan
06
Mart
04
Mart
13
Şubat
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.