Lokman Hekim "Midesinde elma varken ölene şaşarım" derken elmanın değerini, insan sağlığı için önemini, elmanın ve sağlıklı beslenmenin ehemmiyetine dikkat çekmiş, hafızalarda kalıcı yer etmesi için de mübalağa sanatını kullanmıştır.
Çok uzak olmayan bir gelecekte gıda en önemli silah olacak, savaşlar su ve gıdaya erişim savaşları haline gelecektir. Bu bağlamda; yıllardır bölgemizde bahçelerimizi süsleyen ve günümüze kadar ulaşan ancak şimdilik katma değeri fazla olmadığı için yavaş yavaş nesli tükenmekte olan ata yadigârı meyvelerimizi koruyup gelecek nesillere aktarmak da bize düşüyor. Nesilden nesile bu güne kadar gelmiş yöremize ait ata yadigarı meyvelerimiz olan coğrafi işaretli Piraziz elması ve diğer türler pamuk elma, sütlü elma, karabey elma, limon armut, ibrik armut, orak armut vb.
Piraziz elması için Piraziz ve bazı köylerde üretim alanları oluşturulmuş fakat yeterince ilgilenilmediği, usulüne uygun bakımları yapılmadığı için bu fidanlıklar da uzun ömürlü olamayacak gibi duruyor.
Bahse konu diğer meyveler için ise bahçelerinde ata yadigârı meyveleri bulunanlar tespit edilip verilecek teşvik ve desteklerle çiftçilerimizin bizzat kendi bahçelerinde üçer beşer yetiştirmeleri sağlanarak bu değerlerimizin yok olması önlenmelidir. Sağlıklı gıdalar sağlıklı nesiller yetişmesini ve ülkenin sağlık harcamalarının azalmasını sağlar. Bölgemize has, tamamen doğal ortamda organik olarak yetişen bu ata yadigarları meyvelerimiz koruma altına alınmalı; Ziraat Odaları ve Tarım İl Müdürlüğü, muhtarlarla iş birliği içinde bir an önce konuyu ciddiyetle ele almalıdır. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bu yöresel kadim türlerin yok olmasına seyirci kalmamalıyız.