Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

TAVUKLAR GREV Mİ YAPIYOR?

Tavuklarda çalışma şartları ve hükümetin aldığı bazı ekonomik kararlar sebebiyle grev yapıyor olabilir. Nasıl bir giriş yaptım yazıya değil mi? Şimdi nereden çıktı bu tavukların grevi, diye mutlaka soracaksınız bundan eminim! Birkaç gün önce veya bir ay falan bir zaman zarfında yumurtaya zam geldi. Gelir aaa dostlar; burası Türkiye, gelmez ise şaşarım bende. Gazeteler ve tv’ler haber yapmıştı bu zammı. Yazılana göre bir adet yumurta 95 kuruştan, 4 liraya fırlamış ve ortalık karışmıştı. Zam ile ilgili olarak gazeteciler, bu yumurtaya yüzde üç yüzden fazla zam yapılmasını, üretici firmalara sorunca, maliyet artışı oldu onun için yapmak zorunda kaldık(sanki silah zoru ile yaptırdılar zammı?) diye bir açıklama yapan firmalar haklı olduklarını söylemişler. Hemen bu maliyet tablosuna bakalım. Dolar yerinde sayıyor, petrol ürünleri çok az bir şekilde bir aşağı bir yukarı hareket ediyor, maaşlar Ocak’tan önce artmayacak, işçiye zam da aynı zamanda olacak, eee artan nedir o zaman, diye insan merak ediyor. Yoksa patron son model bir araba mı aldı, karısı boşanmaya mı kalktı, nafaka falan ister, sevgilisi mi varda para yetmiyor, kumar mı oynadı, işler zarar mı ediyor bir açıklama da yok; o halde neyin maliyeti arttı, belli değil. Yuvarlak bir şekilde, işte maliyetler arttı lafı ile bu zam bir yere varmaz. Bunları okuyunca aklıma gelende şu oldu. Tavuklar yumurta yapma şartlarından memnun değil, ücretler asgari ücretin altında, ev barkta çoluk çocuk bekleşiyor, okul başladı masraf var, para yetmiyor, servis pahalı oldu, kümes sahibi çok çalışın ama az para veririm diyor, tavuk sendikası zayıf kalıyor, örgütlenme yok bakıyorlar ki netice alınmıyor son çare olarak, grev yapalım, deyince, üretici de zam yapmak üzere elini yükseltiyor. Hop grev yapılınca da yumurta birden 4 lira oluyor. Var mı başka izah tarzı? Yok gibi. Aynı grev dalgası yavaş yavaş inekler içinde çare gibi görünüyor. Süt üreticileri de maliyetler arttı diyerek üç dört ayda bir zam yapıyor süte. Sonra su şirketleri Allah’ın dağından kaynağından bedavaya çıkarttıkları suyu(su için tek kuruş kimseye vermiyorlar, yeri satın alma veya kiralama başka şey, su için verilen bir şey yok yani) akıllarına estikçe zam yapmaktan kaçınmıyorlar. Suyun grev yapacak bir yapısı olmadığı içinde, doldur şişeye sat gitsin. Hükümet ne yapıyor bu arada, onu da herkes görüyor!
Ekleme Tarihi: 11 Ekim 2024 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

TAVUKLAR GREV Mİ YAPIYOR?

Tavuklarda çalışma şartları ve hükümetin aldığı bazı ekonomik kararlar sebebiyle grev yapıyor olabilir. Nasıl bir giriş yaptım yazıya değil mi? Şimdi nereden çıktı bu tavukların grevi, diye mutlaka soracaksınız bundan eminim!

Birkaç gün önce veya bir ay falan bir zaman zarfında yumurtaya zam geldi. Gelir aaa dostlar; burası Türkiye, gelmez ise şaşarım bende. Gazeteler ve tv’ler haber yapmıştı bu zammı. Yazılana göre bir adet yumurta 95 kuruştan, 4 liraya fırlamış ve ortalık karışmıştı. Zam ile ilgili olarak gazeteciler, bu yumurtaya yüzde üç yüzden fazla zam yapılmasını, üretici firmalara sorunca, maliyet artışı oldu onun için yapmak zorunda kaldık(sanki silah zoru ile yaptırdılar zammı?) diye bir açıklama yapan firmalar haklı olduklarını söylemişler. Hemen bu maliyet tablosuna bakalım. Dolar yerinde sayıyor, petrol ürünleri çok az bir şekilde bir aşağı bir yukarı hareket ediyor, maaşlar Ocak’tan önce artmayacak, işçiye zam da aynı zamanda olacak, eee artan nedir o zaman, diye insan merak ediyor. Yoksa patron son model bir araba mı aldı, karısı boşanmaya mı kalktı, nafaka falan ister, sevgilisi mi varda para yetmiyor, kumar mı oynadı, işler zarar mı ediyor bir açıklama da yok; o halde neyin maliyeti arttı, belli değil. Yuvarlak bir şekilde, işte maliyetler arttı lafı ile bu zam bir yere varmaz. Bunları okuyunca aklıma gelende şu oldu. Tavuklar yumurta yapma şartlarından memnun değil, ücretler asgari ücretin altında, ev barkta çoluk çocuk bekleşiyor, okul başladı masraf var, para yetmiyor, servis pahalı oldu, kümes sahibi çok çalışın ama az para veririm diyor, tavuk sendikası zayıf kalıyor, örgütlenme yok bakıyorlar ki netice alınmıyor son çare olarak, grev yapalım, deyince, üretici de zam yapmak üzere elini yükseltiyor. Hop grev yapılınca da yumurta birden 4 lira oluyor. Var mı başka izah tarzı? Yok gibi. Aynı grev dalgası yavaş yavaş inekler içinde çare gibi görünüyor. Süt üreticileri de maliyetler arttı diyerek üç dört ayda bir zam yapıyor süte. Sonra su şirketleri Allah’ın dağından kaynağından bedavaya çıkarttıkları suyu(su için tek kuruş kimseye vermiyorlar, yeri satın alma veya kiralama başka şey, su için verilen bir şey yok yani) akıllarına estikçe zam yapmaktan kaçınmıyorlar. Suyun grev yapacak bir yapısı olmadığı içinde, doldur şişeye sat gitsin. Hükümet ne yapıyor bu arada, onu da herkes görüyor!

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.