Sinan Yıldız
Köşe Yazarı
Sinan Yıldız
 

MÜKELLEFLERİ YENİ ZORLUKLAR BEKLİYOR!

Sevgili okurlar… Malumunuz ekonomik şartlar her geçen gün zorlaşıyor. Daha düne kadar aklımıza dahi gelmeyen rakamalar, Bugün birçok işletmenin hesaplarında yer alıyor. Binlerle konuşurken, Milyonlarla konuşmaya başladık. Enflasyon denen bu sistem, Bizi öyle bir çıkmaza sokuyor ki, Hele de şimdi gerçekleşecek olan enflasyon muhasebesi, Birçok işletmenin ocağına incir ağacı dikecek. Bütçe düzenleyelim derken, İşletmelerin satmadığı malına vergi çıkartmak zulümden başka bir şey değildir. Şimdi bazıları ne diyorsun Sinan sen diyebilir. Ama durum gerçekten çok vahim. 2024 yılına girdiğimiz bu dönemde, mali dünyada önemli değişikliklerle karşı karşıyayız. Özellikle bilanço esasına tabi olan vergi mükelleflerini ilgilendiren yeni enflasyon düzeltmesi uygulaması, birçok işletmeyi yakından etkileyecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bu düzenleme, enflasyon farklarından doğacak geliri daha oluşmadan tahsil etmeyi amaçlıyor. 2004 ve 2023 yıllarında da uygulanan enflasyon düzeltmelerinde vergi alınmadığı biliniyor. Yeni uygulama ne anlama mı geliyor? Çok basit bir olay, hemen anlatıyorum. Her üç ayda bir, işletmenize ait taşınır mallar, demirbaşlar ve hatta satılmasa bile raflarınızda duran ürünler üzerinden enflasyon farkı hesaplanacak. Bunun sonucunda da, herhangi bir gelir elde etmeseniz bile vergi ödemeniz gerekecek. Bu yeni düzenlemenin özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler üzerinde yaratacağı baskı, Şüphesiz ki tartışma konusu olacak. Zaten yüksek enflasyonla mücadele eden işletmeler, Şimdi de gelir elde etmedikleri durumlarda bile vergi ödeme zorunluluğuyla karşı karşıya kalacaklar. İşletmelerin nakit akışı daha da zorlaşacak. Burada önemli bir husus da var tabi, Enflasyon farkı nedeniyle doğacak bu vergi mali müşavirler ve muhasebecilerle alakalı değil. Yani muhasebecilere suç bulamayacağız. Yeni düzenlemelerle başa çıkmak gerçekten zor olacak. Ekonomik koşullar her geçen gün daha da zorlaşırken, Bu süreçte doğru adımları atmak gerekiyor. İşletmelerin ayakta kalabilmesi için, Tüm meslek odalarının seslerini çıkarması gerekiyor. Maliye Bakanımız sayın Mehmet Şimşek vergilerle daha ne kadar vatandaşı yormaya devam edecek, Bekleyip göreceğiz. Sesimiz çıkmadığı müddetçe, Sırtımıza semer vuran çok olur.  
Ekleme Tarihi: 16 Ağustos 2024 - Cuma
Sinan Yıldız

MÜKELLEFLERİ YENİ ZORLUKLAR BEKLİYOR!

Sevgili okurlar…

Malumunuz ekonomik şartlar her geçen gün zorlaşıyor.

Daha düne kadar aklımıza dahi gelmeyen rakamalar,

Bugün birçok işletmenin hesaplarında yer alıyor.

Binlerle konuşurken,

Milyonlarla konuşmaya başladık.

Enflasyon denen bu sistem,

Bizi öyle bir çıkmaza sokuyor ki,

Hele de şimdi gerçekleşecek olan enflasyon muhasebesi,

Birçok işletmenin ocağına incir ağacı dikecek.

Bütçe düzenleyelim derken,

İşletmelerin satmadığı malına vergi çıkartmak zulümden başka bir şey değildir.

Şimdi bazıları ne diyorsun Sinan sen diyebilir.

Ama durum gerçekten çok vahim.

2024 yılına girdiğimiz bu dönemde, mali dünyada önemli değişikliklerle karşı karşıyayız.

Özellikle bilanço esasına tabi olan vergi mükelleflerini ilgilendiren yeni enflasyon düzeltmesi uygulaması, birçok işletmeyi yakından etkileyecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bu düzenleme, enflasyon farklarından doğacak geliri daha oluşmadan tahsil etmeyi amaçlıyor.

2004 ve 2023 yıllarında da uygulanan enflasyon düzeltmelerinde vergi alınmadığı biliniyor.

Yeni uygulama ne anlama mı geliyor?

Çok basit bir olay, hemen anlatıyorum.

Her üç ayda bir, işletmenize ait taşınır mallar, demirbaşlar ve hatta satılmasa bile raflarınızda duran ürünler üzerinden enflasyon farkı hesaplanacak.

Bunun sonucunda da, herhangi bir gelir elde etmeseniz bile vergi ödemeniz gerekecek.

Bu yeni düzenlemenin özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler üzerinde yaratacağı baskı,

Şüphesiz ki tartışma konusu olacak.

Zaten yüksek enflasyonla mücadele eden işletmeler,

Şimdi de gelir elde etmedikleri durumlarda bile vergi ödeme zorunluluğuyla karşı karşıya kalacaklar. İşletmelerin nakit akışı daha da zorlaşacak.

Burada önemli bir husus da var tabi,

Enflasyon farkı nedeniyle doğacak bu vergi mali müşavirler ve muhasebecilerle alakalı değil.

Yani muhasebecilere suç bulamayacağız.

Yeni düzenlemelerle başa çıkmak gerçekten zor olacak.

Ekonomik koşullar her geçen gün daha da zorlaşırken,

Bu süreçte doğru adımları atmak gerekiyor.

İşletmelerin ayakta kalabilmesi için,

Tüm meslek odalarının seslerini çıkarması gerekiyor.

Maliye Bakanımız sayın Mehmet Şimşek vergilerle daha ne kadar vatandaşı yormaya devam edecek,

Bekleyip göreceğiz.

Sesimiz çıkmadığı müddetçe,

Sırtımıza semer vuran çok olur.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.