Süleyman ERKAN
Köşe Yazarı
Süleyman ERKAN
 

TOPLU TAŞIMACILIK

       Sosyal yaşantımızda teknoloji ne kadar hızlı gelişse de insanların yaşadığı mekânların dışına gitmek zorundayız. Bu gidişleri; yaya, kendi araçlarıyla, otobüs- minibüs, trenle bir semtten diğerine gidip gelirler.         Toplu taşımacılık, bireyleri bulundukları alandan, gitmek istedikleri yön ve alana taşıyan en ekonomik ulaşım vasıtasıdır. Toplu taşımacılık, minibüs, otobüs, tren, gemilerle yapılmaktadır. Toplu taşıma araçlarına binen bireylerin sorumlukları vardır. Vatandaşların, araçlardan inmeden önce düğmeye basıp şoförü uyarması gerekir. Araç durmadan inme, binme yapmaması gerekir. Taşıtlara önden binilip arkadan inilmesi gerekmektedir. Ani frene karşı taşıtta tutunacak yerlere sıkıca tutunmalıdır. Araç içinde yüksek sesle konuşulmamalıdır. Çevreyi rahatsız edecek koku ve giysilerle toplu taşıtlara binilmemelidir. Araç içinde yiyecek, içecek tüketilmemelidir.  Kullandığımız araçlar tüm insanlara hizmet etmekte, kamu malı sayılmaktadır. Kamu araçlarını korumak kendi malımızı korumaktır.          Toplu taşımacılık sorumluluk gerektiren ciddi bir iştir. En ufak bir aksaklık mal ve can kaybıyla sonuçlanabilinir. Bu nedenle toplu taşıma araçlarını kullananlar iyi bir eğitimden geçmelidir. İyi bir eğitim almış toplu taşıt sürücüleri, konuşma ve anlatımlarıyla birçok olayı anında çözebilirler. Derler ya “ tatlı dil yılanı deliğinden çıkartır.”           Şehir içindeki caddeler, sokaklar, şehirler arasındaki yollar toplumun ortak kullanım alanlarıdır. Bu alanları temiz ve düzenli kullanmak bireylerin vatandaşlık görevlerindendir. İnsan kendi evini kirletir mi? Gelen misafirlere karşı kötü görünmeyi kimse istemez.             Genellikle otobüs, minibüs sürücülerinin işleri zordur. Taşıtı kullanacaksın, trafik kurallarına harfiyen uyacaksın, yolcuları araç içinde kontrol edeceksin. Yüksek bir emek ve dikkat gerektiren işle karşı karşıyadırlar. Ayrıca trafikte taşıt kullanan araçların hal ve hareketlerine de dikkat etmeleri gerekmektedir. Kurallara uymayan sürücüler, hatalı sollama, ani fren yapma, gereksiz korna çalma, taşıtında yüksek sesle müzik dinleme, çöp atma gibi birçok olayla karşı karşıya kaldıkları olaylardan bazılarıdır.              Bulunduğu şehirde yaşayan insanların duygu, düşünce, fikirlerini taşımaktadır. Rahatsız olanlar, yaşlılar, gençler, çocuklar, kadınlar, ruhsal rahatsızlığı olanların hepsini taşımak durumundadırlar. İnsanların birbirlerine karşı duyarlı, sabırlı anlayışlı olmaları gerekmektedirler.          Toplu taşımayı kullanan bireyler güler yüzle, soracağı soruyu sormalıdır. İnerken şoförlere teşekkür etmeyi unutmamalı. Taşıtta aynı şehirde yaşayan insanlarımız bir birlerine selam vermek, güler yüzlü olmak, nezaket içinde bulunmak oldukça zor olmasa gerek. Göstereceğimiz her saygı dönüp dolaşıp bizlere ulaşacaktır.            Her mesleğin kendine özgü, özel sorunları vardır. Şoförlerin ayrı sorumlulukları vardır. Tüm emekçilere ve şoförlere selam olsun.
Ekleme Tarihi: 27 Eylül 2024 - Cuma
Süleyman ERKAN

TOPLU TAŞIMACILIK

       Sosyal yaşantımızda teknoloji ne kadar hızlı gelişse de insanların yaşadığı mekânların dışına gitmek zorundayız. Bu gidişleri; yaya, kendi araçlarıyla, otobüs- minibüs, trenle bir semtten diğerine gidip gelirler.
        Toplu taşımacılık, bireyleri bulundukları alandan, gitmek istedikleri yön ve alana taşıyan en ekonomik ulaşım vasıtasıdır. Toplu taşımacılık, minibüs, otobüs, tren, gemilerle yapılmaktadır. Toplu taşıma araçlarına binen bireylerin sorumlukları vardır.
Vatandaşların, araçlardan inmeden önce düğmeye basıp şoförü uyarması gerekir.
Araç durmadan inme, binme yapmaması gerekir.
Taşıtlara önden binilip arkadan inilmesi gerekmektedir.
Ani frene karşı taşıtta tutunacak yerlere sıkıca tutunmalıdır.
Araç içinde yüksek sesle konuşulmamalıdır.
Çevreyi rahatsız edecek koku ve giysilerle toplu taşıtlara binilmemelidir.
Araç içinde yiyecek, içecek tüketilmemelidir.
 Kullandığımız araçlar tüm insanlara hizmet etmekte, kamu malı sayılmaktadır. Kamu araçlarını korumak kendi malımızı korumaktır.
         Toplu taşımacılık sorumluluk gerektiren ciddi bir iştir. En ufak bir aksaklık mal ve can kaybıyla sonuçlanabilinir. Bu nedenle toplu taşıma araçlarını kullananlar iyi bir eğitimden geçmelidir. İyi bir eğitim almış toplu taşıt sürücüleri, konuşma ve anlatımlarıyla birçok olayı anında çözebilirler. Derler ya “ tatlı dil yılanı deliğinden çıkartır.”
          Şehir içindeki caddeler, sokaklar, şehirler arasındaki yollar toplumun ortak kullanım alanlarıdır. Bu alanları temiz ve düzenli kullanmak bireylerin vatandaşlık görevlerindendir. İnsan kendi evini kirletir mi? Gelen misafirlere karşı kötü görünmeyi kimse istemez.
            Genellikle otobüs, minibüs sürücülerinin işleri zordur. Taşıtı kullanacaksın, trafik kurallarına harfiyen uyacaksın, yolcuları araç içinde kontrol edeceksin. Yüksek bir emek ve dikkat gerektiren işle karşı karşıyadırlar. Ayrıca trafikte taşıt kullanan araçların hal ve hareketlerine de dikkat etmeleri gerekmektedir. Kurallara uymayan sürücüler, hatalı sollama, ani fren yapma, gereksiz korna çalma, taşıtında yüksek sesle müzik dinleme, çöp atma gibi birçok olayla karşı karşıya kaldıkları olaylardan bazılarıdır.
             Bulunduğu şehirde yaşayan insanların duygu, düşünce, fikirlerini taşımaktadır. Rahatsız olanlar, yaşlılar, gençler, çocuklar, kadınlar, ruhsal rahatsızlığı olanların hepsini taşımak durumundadırlar. İnsanların birbirlerine karşı duyarlı, sabırlı anlayışlı olmaları gerekmektedirler.
         Toplu taşımayı kullanan bireyler güler yüzle, soracağı soruyu sormalıdır. İnerken şoförlere teşekkür etmeyi unutmamalı. Taşıtta aynı şehirde yaşayan insanlarımız bir birlerine selam vermek, güler yüzlü olmak, nezaket içinde bulunmak oldukça zor olmasa gerek. Göstereceğimiz her saygı dönüp dolaşıp bizlere ulaşacaktır.
           Her mesleğin kendine özgü, özel sorunları vardır. Şoförlerin ayrı sorumlulukları vardır. Tüm emekçilere ve şoförlere selam olsun.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.