Canlıların besin zincirlerinden biriside tuzdur. Tuz insanlar içinde ayrı bir değer taşımaktadır. Yaşamımız boyunca yüzlerce tuz hikâyeleri duymuşuzdur. “Tadım tuzum kalmadı bu hayatta.” “ Tuz ekmek hakkı...” “Ekmeğimi, tuza basar yerim.” “Bu işin tadı tuzu kalmadı.” Diyerek tuzun yaşamımızda ki önemini vurgularız.
Basit bir kimyasal bileşik olan sodyum, klorür; diğer adıyla yemek tuzu, yüzyıllardan beri insanlar için büyük bir önemi olan gıda maddesidir. Tuz iki zıt yüklü iyondan oluşur. Bir bazın pozitif iyonu ( katyonu), bir asidin negatif iyonu ( anyon) . Tuz insan vücudunun fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için gerekli bir besin maddesidir.
Vücudumuzda protein, yağ, karbonhidratlar ve su ile birlikte kalsiyum, fosfor, sodyum, klorür, potasyum, kükürt, magnezyum gibi iyonlar bulunur. Bunlardan sodyum, klorür, ptasyum, kalsiyum iyonları vücutta bir takım rahatsızlıklara neden olabilir. Sözü edilen iyonlardan sodyum, klorürü bir arada tuzda bulmak mümkündür.
Saf tuzda yaklaşık % 40 oranında sodyum, % 60 oranında klorür bulunur. Çeşitli nedenlerle vücutta azalan sodyum, klorür ihtiyacının büyük bir kısmı tuzlardan sağlanır. Tuz endüstriyel sektöründe de kullanılmaktadır. ( Gıda, tekstil, deri, kimya, metalürji, sektörlerine, hayvancılıkta kullanılmaktadır.
Toplum doğal tuz yerse sağlıklı olur. Doğal tuzda zengin sodyum içeren bir mineraldir. İyotlu tuz adı altında satılan herkesin organlarını çürütüp, kanser yapan kimyasal maddedir. Sağlıklı olmak isteyen bu tür tuzları araştırıp, inceleyip doğru tuzu kullanmalıdır. Sahte tuz üretip, satan firmalara asronamik ceza veya hapis verilmelidir.
Himalaya, okyanus, deniz, kaya tuzu sağlıklı yaşamak için çok önemlidir. Beyniniz iyi çalışıyorsa, kaya tuzu kullanıyorsunuzdur. Uzun ömürlüyseniz kaya tuzu sayesinesin desinizdir. Turşuda ki maydanozu çürümekten koruyan kaya tuzu; organlarını, seni kim bilir nasıl korur...
Sahte iyotlu tuz denilen tuzla turşu yapında görün, o sebzeleri bir-iki saatte ne hale getiriyor. Bu tuz kim bilir insan vücuduna neler yapıyordur? Alzheimer olanların çoğu sodyum eksikliğinden olmuştur. Unutkanlığın başlıca sebebi sodyum eksikliğidir. Vücutta koku veya bakteri oluşumuna karşı en etkili yöntem doğal tuz kullanılmalıdır. Ağız kokusunu gidermek isteyenler, doğal turşuluk tuz yesin veya ağını tuzla gargara yapsın. Koku kalmaz. İncecik iyi dökülüyor diye tuz sandığımız zehri kullanıyoruz. İnce tuz sadece sodyum, klorürdür. Normal kaya tuzu ise magnezyum, selenyum, karışımı seksen tane mineral içerir. Atın ince zehirli tuzu, kullanın gerçek tuzu.
Aşırı tuz tüketiminden de sakınılmalıdır. Aşırı tuzun mide kanserine sebep olabileceği bilinmektedir. Tuzlayıp saklama (turşu, salamura, v.s.) yerine dondurarak saklama yöntemini tercih etmeliyiz. Yapılan araştırmalar dondurarak saklama yönteminin tercih edildiği ülkelerde mide kanseri görülme sıklığının % 64 azaldığını göstermiştir.