Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

EMEKLİ ÖĞRETMEN BİROL ÇETİN ÜSTÜNDAĞ BEŞİNCİ ROMANINI YAZDI

Kitap okumak ufkumuzu açar. Ve bizi bambaşka dünyalara götürür. Bulancak’ta roman yazarlarımızdan Emekli öğretmen Birol Çetin Üstündağ’ın yazdığı romanlardan söz etmek istedim. Yine Bulancak’ta İmam Hatip Lisesi Türk Dili Edebiyat Öğretmenimiz Sevgili İsmail Güçtaş yanılmıyorsam 35.inci romanını yazdı. Yine Kız Anadolu imam Hatip Lisesi öğretmeni Olgun Albayrak öğretmenimiz yazmaya devam ediyor. Emekli öğretmen Birol Çetin Üstündağ her bir kitabında farklı bir konunun kapısını açıyor. Ne güzel yazarın kitaplarını okudukça geçmiş Bulancak canlanıyor içimde. Yazdığı beş romanını da okudum. Romanı elinize aldığınız andan itibaren bırakmamak için zorluk çekersiniz. Dili sade akıcı, anlaşılır, sürükleyici ve merak uyandırıcı. 25 yıllık yazı hayatında ‘Kuzeyde bir Yer, Kalbimin Doğusu, Kurtuluş Mevsimi ve Sahipsiz Yol’ adlı dört kitabından sonra beşinci kitap olarak, 19 öyküden oluşan ‘Küçük Kasaba Büyük Hikaye’ romanını yazdı. Yaşadığı sürece yazacağına inanıyorum. Yazmak Üstündağ’a göre insanı mutlu eden ve geriye miras bırakma duygusunu hissettiren bir eylem. Bu kitabında öykülerde gerçek ile düşler, kurgular iç içe bir yol çizmiş. Yaşadığı kasabayı gerçek ve gerçek dışı halleriyle, başka şehirleri ve başka karakterleri de aynı biçimde ele alıp yazmış. Amaç insanların hayal dünyalarının gelişmesi ve yaşanılan hayatların başka yüzleri olduğunu da görmüş olması. ‘Sahipsiz Yol’ sürekli değişen bir hayatın öyküsü olarak okunduğunda anlaşılır olur. Kalbimin Doğusu kitabında ise; “Bulancak, 1975 öncesi küçük ve sessiz bir şehirdi. Henüz sahil yolunda kaldırımı yoktu. İlk apartman Eriş’lerin ve Kıroğlu’nun evleriydi. Deniz rüzgarı şehrin meydanın tam ortasında Atatürk heykeli, Yaşarların binasının olduğu yerde konak oteli. Bulancaklıların en önemli eğlencesi sinemaya gitmekti. Bulancak’ta eski ve Yeni sinema ismiyle iki sinema vardı. Hiç unutmam yeni sinema ilk açıldığında  iki buçuk saat süren ‘Arkadaşımın Aşkı!! yabancı filmini hiç unutamam. Güzel günlerdi o günler. Günde 3 film üst üste oynardı. Kurtuluş Mevsimi romanında öyküleri dile getirmiş. “Bir insanın kendini anlatması zordur dedim Hale’ye. Nereden başlamalıyım? Bir yerden başla dedi” diye başlıyor. Birol Çetin Üstündağ öğretmenimizi tebrik ediyor, yeni romanlarını bekliyoruz.
Ekleme Tarihi: 18 Mart 2025 - Salı
Erol KÜÇÜK

EMEKLİ ÖĞRETMEN BİROL ÇETİN ÜSTÜNDAĞ BEŞİNCİ ROMANINI YAZDI

Kitap okumak ufkumuzu açar. Ve bizi bambaşka dünyalara götürür. Bulancak’ta roman yazarlarımızdan Emekli öğretmen Birol Çetin Üstündağ’ın yazdığı romanlardan söz etmek istedim. Yine Bulancak’ta İmam Hatip Lisesi Türk Dili Edebiyat Öğretmenimiz Sevgili İsmail Güçtaş yanılmıyorsam 35.inci romanını yazdı. Yine Kız Anadolu imam Hatip Lisesi öğretmeni Olgun Albayrak öğretmenimiz yazmaya devam ediyor.

Emekli öğretmen Birol Çetin Üstündağ her bir kitabında farklı bir konunun kapısını açıyor. Ne güzel yazarın kitaplarını okudukça geçmiş Bulancak canlanıyor içimde. Yazdığı beş romanını da okudum. Romanı elinize aldığınız andan itibaren bırakmamak için zorluk çekersiniz. Dili sade akıcı, anlaşılır, sürükleyici ve merak uyandırıcı.

25 yıllık yazı hayatında ‘Kuzeyde bir Yer, Kalbimin Doğusu, Kurtuluş Mevsimi ve Sahipsiz Yol’ adlı dört kitabından sonra beşinci kitap olarak, 19 öyküden oluşan ‘Küçük Kasaba Büyük Hikaye’ romanını yazdı.

Yaşadığı sürece yazacağına inanıyorum. Yazmak Üstündağ’a göre insanı mutlu eden ve geriye miras bırakma duygusunu hissettiren bir eylem.

Bu kitabında öykülerde gerçek ile düşler, kurgular iç içe bir yol çizmiş. Yaşadığı kasabayı gerçek ve gerçek dışı halleriyle, başka şehirleri ve başka karakterleri de aynı biçimde ele alıp yazmış. Amaç insanların hayal dünyalarının gelişmesi ve yaşanılan hayatların başka yüzleri olduğunu da görmüş olması.

‘Sahipsiz Yol’ sürekli değişen bir hayatın öyküsü olarak okunduğunda anlaşılır olur. Kalbimin Doğusu kitabında ise; “Bulancak, 1975 öncesi küçük ve sessiz bir şehirdi. Henüz sahil yolunda kaldırımı yoktu. İlk apartman Eriş’lerin ve Kıroğlu’nun evleriydi. Deniz rüzgarı şehrin meydanın tam ortasında Atatürk heykeli, Yaşarların binasının olduğu yerde konak oteli. Bulancaklıların en önemli eğlencesi sinemaya gitmekti. Bulancak’ta eski ve Yeni sinema ismiyle iki sinema vardı. Hiç unutmam yeni sinema ilk açıldığında  iki buçuk saat süren ‘Arkadaşımın Aşkı!! yabancı filmini hiç unutamam. Güzel günlerdi o günler. Günde 3 film üst üste oynardı. Kurtuluş Mevsimi romanında öyküleri dile getirmiş. “Bir insanın kendini anlatması zordur dedim Hale’ye. Nereden başlamalıyım? Bir yerden başla dedi” diye başlıyor. Birol Çetin Üstündağ öğretmenimizi tebrik ediyor, yeni romanlarını bekliyoruz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.